Теми статей
Обрати теми

Зниження ціни після авансу: як виписати РК?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Трапляється, що після авансу сторони домовляються про зниження ціни на товар, що постачається. Щоб загальний обсяг операції при цьому залишився незмінним, можна як варіант додатково відвантажити в рахунок авансу товар іншої номенклатури. Як провести коригування?

РК на зміну номенклатури

Оскільки через зниження ціни на товар, що постачається, з ним також у рахунок авансу постачатимуться й інші товарні позиції, то в цьому випадку маємо справу зі зміною номенклатури. І раз в авансовій податковій накладній (ПН) засвітилися одні дані, а при відвантаженні за первинкою виходять інші, авансову ПН слід відкоригувати. Ну а оскільки всі передомовленості провели в межах авансу (загальний обсяг операцій не змінився), вважаємо, що достатньо провести коригування за допомогою одного РК.

Такий РК буде нульовим, оскільки загальна сума компенсації не змінилася. Його реєструє продавець. В усіх рядках цього РК зазначаємо причину коригування 104 «Зміна номенклатури». Порядок заповнення РК розглянемо на прикладі.

Приклад. При отриманні від покупця авансу у розмірі 12000 грн (у тому числі ПДВ — 200 грн) за 20 штук товару А за ціною 600 грн (у тому числі ПДВ — 100 грн) за штуку авансову ПН заповнили так, як показано на рис. 1.

img 1

Рис. 1. Фрагмент авансової ПН

Потім підписали додаткову угоду про зниження ціни на товар А до 480 грн (у тому числі ПДВ — 80 грн) за штуку і відвантаження в рахунок завислого авансу 10 шт. товару С за ціною 240 грн (у тому числі ПДВ — 40 грн) за штуку. На дату відвантаження товарних позицій покупцеві до авансової ПН склали РК на зміну номенклатури (рис. 2).

img 2

Рис. 2. Фрагмент РК до авансової ПН (при зниженні ціни з додаванням номенклатури)

Що пропонують податківці?

Проте податківці в роз’ясненні з категорії 101.15 ЗІР пропонують діяти інакше — коригування проводити у два кроки. Тобто на дату відвантаження:

— до авансової ПН скласти зменшуючий РК — на зменшення ціни (з причиною коригування 101 «Зміна ціни»), а також

— скласти нову ПН — на постачання товарних позицій, які не були зазначені в авансовій ПН.

Але ж у тому випадку, коли в межах отриманого авансу потім змінюється номенклатура (у тому числі частково), фіскали раніше самі ж (!) радили здійснювати коригування за допомогою РК з причиною коригування 104 «Зміна номенклатури» (п. 3 розд. I листа ДФСУ від 22.06.2018 р. № 18983/7/99-99-15-03-02-17).

І навіть більше: саме цією причиною коригування рекомендували користуватися в схожій ситуації — коли в межах отриманого авансу надалі відбувається одночасна зміна кількості і ціни (тобто коли для коригування є декілька мотивів).

До того ж не можемо погодитися з контролерами ще і з таких причин.

По-перше, за першою подією (аванс) на весь обсяг постачання вже була оформлена ПН. З подальшими передомовленостями не вийшли за аванс — їх провели в межах авансу (тобто загальний обсяг постачання не змінювався). Тому немає жодної необхідності у складанні додаткової другої ПН. Та і ще (як рекомендують контролери) за другою завершальною подією — відвантаженням!

Тож порада податківців змістити дату ПЗ на дату постачання вже оплачених (!) товарів виглядає щонайменше дивною і, більше того, небезпечною для продавця (оскільки друга нова ПН буде складена неправильною датою).

По-друге, самі ж фіскали неодноразово виступали проти дроблення авансу (що надійшов єдиним платежем) на декілька ПН. І що особливо засмучує — від дроблення може постраждати і покупець, оскільки фіскали не визнають за декількома ПН права на податковий кредит (ПК).

По-третє, невідомо, як до зменшуючого РК надалі поставляться контролери при перевірках. Адже сторони всі зміни утрясли в межах авансу. А отже, сума ПЗ у продавця не повинна змінюватися і зменшувати її підстав немає. Тому до зменшуючого РК можуть бути претензії.

І, нарешті, по-четверте, скористатися причиною 101 «Зміна ціни» у вже згадуваному листі від 22.06.2018 р. № 18983/7/99-99-15-03-02-17 ДФСУ радила в тому випадку, якщо при зниженні ціни продавець повертає частину авансу покупцеві (тобто якщо в результаті змінюється сума компенсації). Тоді на дату часткового повернення коштів продавець повинен скласти зменшуючий РК з кодом причини 101 «Зміна ціни».

Проте в нашому випадку жодної зміни загальної суми компенсації і жодного часткового повернення коштів покупцеві не відбувається, оскільки зниження ціни заповнює додана номенклатура. І раз постачання зрештою здійсниться під аванс, то коригуючий РК повинен виявитися нульовим (тобто на зміну номенклатури).

Тож із коригуваннями фіскали аж надто намудрували.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі