Теми статей
Обрати теми

«Гарячі» запитання щодо ліцензування зберігання пального

Шевчук Михайло, податковий експерт
Ліцензування зберігання пального — болюча тема для багатьох суб’єктів, які мають справу з пальним. За останній час ми стали свідками низки «поступок» — спрощення механізму отримання ліцензії для деяких суб’єктів, відстрочення санкцій. Надія була на ще лояльніші нововведення. Але, схоже, «не збулося».

Обіцяти — не означає… виконати img 1. Про останні «поступки» в питанні ліцензування зберігання пального ви вже знаєте з нашого недавнього коментаря до Закону № 3911 (ліцензія не потрібна, якщо ви зберігаєте пальне виключно у споживчій тарі до 5 л; спрощено порядок отримання ліцензії для зберігання виключно для власного споживання; продовжено відстрочення 500-тисячного штрафу за зберігання без ліцензії до 31.03.2020 р.).

1 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування акцизного податку» від 18.12.2019 р. № 391-IX. Стаття «Зберігання пального: що нового в ліцензуванні?» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 1).

Але… усі очікували більшого. Ще одна «порція гуманізму» була прописана в законопроєкті № 1209-1. Так, пропонувалося скасувати обов’язок отримувати ліцензію на зберігання, якщо суб’єкт господарювання використовує місця зберігання пального, загальна місткість ємностей яких не перевищує 200 л, за умови, що пальне не реалізують із місця роздрібної торгівлі. Закон на базі законопроєкту № 1209-1 уже прийнятий, але поки ще не підписаний. Але що ми бачимо? Ліберальну норму на етапі другого читання виключили img 2.

Тому, схоже, чекати поліпшень у ліцензуванні зберігання пального більше не варто. Слід зайнятися отриманням ліцензії. Далі перейдемо безпосередньо до запитань.

Заява на отримання ліцензії: нюанси з оформленням.

Де брати актуальний бланк заяви на отримання ліцензії на зберігання пального?

Розпочнемо з того, що уніфікована форма такої заяви не затверджена.

Ще минулого літа ДФСУ повідомляла2, що законодавством не передбачено затвердження форм заяв для отримання ліцензій на право оптової чи роздрібної торгівлі пальним або на право зберігання пального. Такі заяви надаються органу ліцензування у довільній формі.

2 sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/381625.html, аналогічні роз’яснення — у категорії 113.04 ЗІР.

При цьому знайти зразок заяви, що нас цікавить, можна на сайті ДПСУ (Головна> Податки, збори, платежі> Загальнодержавні податки> Акцизний податок> Ліцензування> Рекомендовані зразки заяв на отримання ліцензій> Заява на одержання ліцензії (дубліката ліцензії) на право зберігання пального)3.

3 tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/aktsizniy-podatok/litsenzuvannya/73445.html

Важливо! Але цей зразок уже застарів (у силу озвучених вище змін із Закону № 391). Краще користуватися оновленими зразками, які можна знайти на офіційних порталах територіальних органів ДПС, наприклад ГУ ДПС у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі (kherson.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/404354.html), ГУ ДПС у Дніпропетровській області (dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/404471.html).

Щиро сподіваємося, що із заповненням заяви у вас не виникне жодних проблем.

Фактично її заповнення зводиться до внесення до неї таких даних:

1) ГУ ДПС, до якого подають заяву.

Визначається за місцем зберігання пального. Нагадаємо, ліцензія видається ГУ ДПС в областях та м. Києві за місцезнаходженням місць зберігання пального строком на 5 років. Ліцензію потрібно отримувати окремо на кожне місце зберігання пального (ст. 15 Закону № 4814).

4 Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» від 19.12.95 р. № 481/95-BP.

2) вид ліцензії на право зберігання, яку хочуть отримати (звичайна чи виключно для потреб власного споживання або промислової переробки);

3) назва заявника юрособи5 або П. І. Б. фізособи-підприємця;

5 Іноземного суб’єкта, який діє через своє зареєстроване постійне представництво.

4) місце знаходження, телефон і факс юрособи або місце проживання ФОП;

5) ідентифікаційний код (для юросіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізосіб-підприємців);

6) адреса місця зберігання пального;

7) загальна місткість резервуарів, що використовуються для зберігання пального (у л). Її наводять тільки ті суб’єкти, які використовують пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки;

8) інформація про внесення платежу за ліцензію, а саме: код класифікації доходів бюджету — 22013400; сума — 780 грн. (це розмір річного платежу); номер платіжного документа та дата платежу (у форматі дд.мм.рррр);

9) підпис заявника, дата подання заяви, печатка (за наявності).

Важливо! Тим, хто отримує ліцензію на зберігання пального виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки, до заяви не потрібно додавати копії документів на землю та дозвільних документів, перелічених у ст. 15 Закону № 481 (ср. ).

Зберігання пального в іншому місті: що з платою за ліцензію?

Якщо зберігання пального для використання на власні потреби відбувається в іншому місті, відмінному від юридичної адреси, — то куди платити за ліцензію? До бюджету того міста?

Давайте розставимо всі акценти в цьому питанні, орієнтуючись при цьому на норми Закону № 481, зокрема ст. 15.

Ліцензії на право зберігання пального видають податківці за місцем розташування місць зберігання пального (окремо на кожне місце зберігання).

Плата за ліцензії зараховується до місцевих бюджетів. Тому в цій ситуації виходить, що дійсно оплата має бути здійснена до бюджету того міста, де фактично перебуває місце зберігання пального.

Знайти рахунки зможете за посиланням: tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/, обравши потрібну область / м. Київ або ОВПП ДПС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі