Теми статей
Обрати теми

Дозвольте заявити… про перехід на ЄП / ЄП-зміни

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Право платника подати ЄП-заяву в електронному вигляді закріплене в п.п. 3 п.п. 298.1.1 ПКУ. Проте, як показує практика, реалізується це право на галай-балай. Давайте з’ясуємо, як же зараз ідуть справи з поданням електронної ЄП-заяви, з отриманням витягу з реєстру платників єдиного податку тощо.

Як ви пам’ятаєте, нові форми заяви про застосування спрощеної системи, розрахунку доходу за попередній календарний рік, а також форми запиту про отримання витягу з реєстру платників ЄП і самого витягу почали діяти ще 22.10.2019 р.* (затверджені наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. № 308).

* Див. статтю «Новини для тих, хто заходить на спрощенку і змінює свій ЄП-профіль» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 44).

Про можливість подання ЄП-заяви «засобами електронного зв’язку в електронній формі» п.п. 298.1.1 ПКУ говорить із прадавніх часів.

Про можливість отримання витягу з реєстру платників ЄП «у тому числі в електронному вигляді» п. 299.9 ПКУ говорить з 23.05.2020 р**.

** Вам буде цікавою стаття «Податкова реформа — 2020: новинки для єдиноподатників (юр- та фізосіб)» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 22).

299.9. За бажанням зареєстрований платник ЄП може безоплатно та безумовно у контролюючому органі за місцем податкової адреси отримати (у тому числі в електронному вигляді) витяг з реєстру платників ЄП. Строк надання витягу з реєстру платників ЄП для зареєстрованих платників ЄП не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту, а для суб’єктів господарювання, які подали заяву щодо переходу на спрощену систему оподаткування, — двох робочих днів з дня надходження запиту. Витяг діє до внесення змін до реєстру.

Але, як завжди, ДПСУ досі не готова реалізувати всю цю справу в тому електронному вигляді, в якому належить (чомусь ми цьому не здивовані).

У категоріях 107.01.01, 108.01.05 ЗІР, а також у роз’ясненнях на сайті самої ДПС*** та сайтах місцевих податкових органів фігурують одні й ті самі рекомендації.

*** Див. за посиланням: tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/415373.html

Податківці говорять про те, що можливість подання ЄП-заяви в електронній формі через Електронний кабінет (ЕК) у порядку, визначеному законодавством, на сьогодні не реалізована:

«Слід зазначити, що наразі здійснюються заходи щодо доопрацювання програмного забезпечення в частині реалізації можливості в Електронному кабінеті створення та надсилання до відповідного органу ДПС заяви».

Як варіант, вони пропонують скористатися сервісом листування з ДПС.

Враховуючи рекомендації фіскалів, дії платника при цьому будуть такими.

1. Заходимо до приватної частини ЕК за посиланням: cabinet.tax.gov.ua / або через сайт ДПСУ (буде потрібен електронний підпис).

2. Заходимо до меню «Листування з ДПС». Тут обираємо тип листа — «Заява» і тематику — «Єдиний податок». Також зазначаємо короткий зміст листа (наприклад, «Заява про застосування спрощеної системи оподаткування») і прикріплюємо файл із заявою (і в разі потреби з розрахунком доходу). Розмір одного файла не повинен перевищувати 2 Мб. Формат файла — pdf.

Натискаємо кнопку «Зберегти».

3. Переходимо до меню «Відправлені документи», обираємо наш лист і натискаємо вгорі кнопку «Підписати». Після чого обираємо ключ, вводимо пароль та підписуємо лист електронним підписом.

Нагадаємо, що тему токенів зараз не форсують. Тож для цілей, що цікавлять нас, цілком згодиться безкоштовний електронний підпис, отриманий у податківців або через той же Приват24.

Тепер підписаний лист можна відправити (виділяємо лист і натискаємо кнопку «Відправити»).

4. У меню «Вхідні документи» протягом 1 — 2 робочих днів з’явиться лист з податкової з датою та номером реєстрації вашого листа. Ця дата і вважатиметься датою подання заяви.

Зверніть увагу: бланки ЄП-заяви і розрахунку доходу розміщені в категорії звітів, причому звітів з прибутку (ідентифікатори F(J)0102003, F(J)0102103).

Але, відправляючи таку заяву-звіт через бухгалтерську програму, будьте готовими до того, що в податковій цю заяву-звіт «не побачать», незважаючи на те, що у вас можуть бути обидві квитанції, які підтверджують її приймання податківцями. Відмовка може бути, наприклад, така, що подати потрібно саме заяву, а не звіт img 1.

Не є кращою ситуація і з витягом із реєстру платників ЄП.

Нагадаємо, що покладатися в усьому на дані з реєстру платників ЄП, розміщеного на сайті податківців****, може бути собі дорожче. Часто в ньому міститься неадекватна інформація. Тому завжди краще діяти через витяг.

**** cabinet.tax.gov.ua/registers/edpod

Так ось, як ми вже сказали, з 23.05.2020 р. п. 299.9 ПКУ говорить про можливість отримання витягу в тому числі в електронному вигляді. Але що за фактом?

Запит можна подати дистанційно через ЕК. Знову ж таки, у «хитрий спосіб» — через меню «Листування з ДПС» (див. підкатегорію 107.01.08 ЗІР):

«Можливість подання запиту про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку та отримання витягу з реєстру платників єдиного податку засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації кваліфікованого електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством, наразі не реалізована.

Однак за допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету фізична особа — підприємець — платник єдиного податку має можливість направити до органу ДПС разом із супровідним листом запит про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку за встановленою формою у форматі pdf (обмеження 2 Мб)».

Виходить, дистанційно подати запит можна — нехай і не зовсім так, як належить згідно із законом. А ось за отриманням витягу в будь-якому разі доведеться самостійно йти до своєї податкової img 2. І тут податківці «тільки працюють над реалізацією такої можливості», й альтернатив немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі