№29

Бухгалтер 911, липень, 2020/№29 Інші номери журналу ›
  • Книги ФОП і К°— прийнято закон Закон № 466*, що загадково загубився на місяці, який включає, серед іншого, норми щодо деофшоризації, здавалося, уже не «випливе». Але «виплив». І відразу пішли розмови про те, що деякі положення Закону № 466 передчасні і їх би потрібно відкласти/відстрочити. Тут уже довго чекати не довелося. Навіть новий закон не стали писати. «Донором» став закон, що вже пройшов перше читання і стосувався лібералізації «книжкового» питання ФОП**. Пощастило, так пощастило (ФОПам).
  • ПДВ і нові коди УКТ ЗЕД уже з 03.07.2020 р. У липні набрав чинності Закон України «Про Митний тариф України» від 04.06.2020 р. № 674-IX. З 03.07.2020 р. при визначенні кодів УКТ ЗЕД потрібно орієнтуватися вже на коди з нового Закону (оскільки старий Митний тариф втратив чинність). І це важливо не лише для імпортерів, але й для всіх платників ПДВ. Адже код УКТ ЗЕД — обов’язковий реквізит податкової накладної (ПН). На що потрібно звернути увагу у зв’язку з переходом на новий УКТ ЗЕД, обговоримо в статті.
  • ПН-антиблокувальна пам’ятка Блокування реєстрації ПН/РК — мабуть, одна з найбільших неприємностей, які можуть статися з платниками ПДВ. Такі факти реально заважають працювати: вони блокують грошові та товаропотоки, ще й відштовхують покупців товарів/послуг, які можуть у разі такого нещастя з продавцем звернутися до менш проблемних конкурентів. Продиратися через СМКОР (з його різноманітними критеріями) до реєстрації ПН/РК платникам ПДВ доводиться як по мінному полю. Невеликий прорахунок — крок управо, вліво — і… блок! Тому поговоримо про деякі помилки, які призводять до блокування ПН/РК, а головне — що потрібно пам’ятати, щоб не натрапляти на блокувальні проблеми.
  • Форма № 20-ОПП: нове в поданні Мінфін наказом № 323 від 24.06.2020 р.* уніс зміни до Порядку обліку платників податків і зборів (далі — Порядок № 1588)**. Серед іншого, цей наказ передбачає й низку уточнень, що стосуються подання важливої для кожного платника податків форми № 20-ОПП. Давайте зараз обговоримо, що ж змінилося.
  • Оренда в карантин — версія 3.0 Із самого початку карантину ми бачили спробу «імплантувати» до ЦКУ норму про те, що стиснений обмеженнями орендар нерухомості зобов’язаний погашати/компенсувати тільки комуналку, земподаток, нерухомподаток. Решту орендної плати може не вносити. Але завжди ці спроби на фінальній стадії кимось зводилися нанівець. Замість «ручного регулювання» учасників договорів оренди «підводили» до вже закладеного в ЦКУ механізму зменшення орендної плати / скасування необхідності її сплати*. І ось після місяців, коли всі вже «і чекати втомилися», ця ініціатива таки прорвалася. Ідеться про Закон № 692**.
  • Нові форми фіскальних чеків з 1 серпня: аналізуємо наказ № 306 У зв’язку зі стартом можливості застосування програмних РРО з 1 серпня цього року Мінфін вирішив змінити форми фіскальних звітних чеків, зробивши їх більш інформативними (кількість інформації в чеках помітно збільшилася). Відповідні зміни передбачено наказом № 306*. Але є в цьому документі й «ложка меду»: на впровадження деяких нововведень дано час до 1 серпня 2021 року.
  • Інтернет-торгівля без місця торгівлі Нині в інтернет-просторах доволі популярний продаж продукту, який не має фізичної форми. Ідеться, наприклад, про надання інформаційно-консультаційних послуг, продаж комп’ютерних та інших програм, електронних книг, онлайн-курсів, вебінарів тощо. З урахуванням масового впровадження РРО у сферу інтернет-торгівлі, звісно, багатьох хвилює питання: чи застосовувати РРО в такому разі?
  • Послуги — на спрощенці, оплата — на загальній системі: нюанси Ситуація. У 2019 році підприємство було на єдиному податку групи 3, надало послуги на 100 тис. грн у грудні 2019 року, але оплату за ці послуги отримало в січні 2020 року. Із січня підприємство перейшло на загальну систему оподаткування, ставши платником податку на прибуток. Які податки повинне заплатити підприємство (і чи повинно) з отриманої оплати 100 тис. грн за послуги, надані у 2019 році?
  • «БезПЕЧАТна» первинка: розвіюємо страхи Чи обов’язкова зараз наявність печатки на ТТН та інших первинних документах? Якщо в статутних документах не зазначено, що підприємство не використовує печатку, чи означає це, що печатку потрібно ставити на всіх документах? Як визначити коло осіб, що мають право підписувати первинні документи?
  • Платите штраф нерезиденту? — Утримайте податок на репатріацію! Нерезидент-юрособа нарахував підприємству-згальносистемнику штраф за прострочення оплати за договором (нарахування штрафу оформлене додатковою угодою до договору). Чи потрібно при виплаті штрафу сплачувати податок на репатріацію? Яким чином нарахувати і куди перераховувати податок? Яку звітність здавати? Чи виникають при цьому різниці з податку на прибуток?
  • Дозвольте заявити… про перехід на ЄП / ЄП-зміни Право платника подати ЄП-заяву в електронному вигляді закріплене в п.п. 3 п.п. 298.1.1 ПКУ. Проте, як показує практика, реалізується це право на галай-балай. Давайте з’ясуємо, як же зараз ідуть справи з поданням електронної ЄП-заяви, з отриманням витягу з реєстру платників єдиного податку тощо.
  • Закриваємо ФОП: облік залишків товару Усі налякані загостренням «документальної проблеми» з 01.08.2020 р.* На цьому тлі «страхи» трапляються навіть там, де їх бути не повинно. Наприклад, щодо залишків товарів після зняття з реєстрації ФОП. Усі деталі — у статті.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі