Теми статей
Обрати теми

«БезПЕЧАТна» первинка: розвіюємо страхи

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Чи обов’язкова зараз наявність печатки на ТТН та інших первинних документах? Якщо в статутних документах не зазначено, що підприємство не використовує печатку, чи означає це, що печатку потрібно ставити на всіх документах? Як визначити коло осіб, що мають право підписувати первинні документи?

З 20.07.2017 р. підприємство має право самостійно вирішувати, проставляти на документах печатку чи ні. У ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік серед обов’язкових реквізитів первинного документа печатка не названа. Що стосується Положення № 88*, то в його п. 2.5 зазначено: «підпис може бути скріплений печаткою». Із цього можна дійти висновку про те, що проставляти печатку на первинному документі не обов’язково.

* Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

Ба більше, про те, що використання суб’єктом господарювання печатки, у принципі, не є обов’язковим, говорить ч. 1 ст. 581 ГКУ. А в ч. 3 цієї статті сказано, що наявність або відсутність відбитка печатки на документі не створює жодних юридичних наслідків. Причому це твердження справедливе навіть у тому випадку, якщо використання печатки передбачене статутом підприємства або прописане в договорі між сторонами.

Той факт, що використання печатки є правом, а не обов’язком госпсуб’єкта, визнають і фіскали (див. лист ДФСУ від 11.06.2019 р. № 2658/6/99-99-15-02-02-15/ІПК).

Що стосується ТТН, то в Правилах № 363** уже майже два роки немає обов’язкової вимоги про проставлення на цьому документі печатки вантажовідправника, перевізника та вантажоодержувача.

** Правила перевезень вантажів автотранспортом в Україні, затверджені наказом Мінтрансу від 14.10.97 р. № 363.

У 2018 році з тексту Правил № 363 було виключено всі згадки про печатку.

Таким чином, зараз вирішальну роль відіграє підпис відповідальної особи на документі та підтвердження її повноважень. Перелік осіб, які мають право підписувати первинні документи, затверджує керівник підприємства.

Повноваження особи підписувати первинні документи можна закріпити розпорядчим документом (наприклад, наказом по підприємству) або в посадовій інструкції працівника.

Фіскали ратують за наказ. Ба більше, пропонують довести його до відома працівників під особистий підпис (див. лист Міндоходів від 01.04.2014 р. № 414/3/99-99-10-04-02-10). Тому безпечніше скористатися цим варіантом.

Непогано було б узгодити з контрагентами, які особи уповноважені підписувати від їх імені ті чи інші первинні документи, і обмінятися зразками підписів цих осіб. Адже далеко не вся первинка підписується особисто директором підприємства, підпис якого фігурує в договорі і відомості про якого включені до Єдиного держреєстру.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі