Теми статей
Обрати теми

ПН-антиблокувальна пам’ятка

Павленко Олексій, податковий експерт
Блокування реєстрації ПН/РК — мабуть, одна з найбільших неприємностей, які можуть статися з платниками ПДВ. Такі факти реально заважають працювати: вони блокують грошові та товаропотоки, ще й відштовхують покупців товарів/послуг, які можуть у разі такого нещастя з продавцем звернутися до менш проблемних конкурентів. Продиратися через СМКОР1 (з його різноманітними критеріями) до реєстрації ПН/РК платникам ПДВ доводиться як по мінному полю. Невеликий прорахунок — крок управо, вліво — і… блок! Тому поговоримо про деякі помилки, які призводять до блокування ПН/РК, а головне — що потрібно пам’ятати, щоб не натрапляти на блокувальні проблеми.

1 Система моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінки міри ризиків.

Передусім, якщо ви — ще не дока в блокувальних питаннях, вам потрібно ретельно вивчити «матчастину». Тобто чітко знати, як працює СМКОР, і орієнтуватися в ознаках/критеріях та інших «прибамбасах» цього блокувального страхіття.

А тут спочатку коротенько нагадаємо, що СМКОР працює в декілька етапів.

На початку — при поданні для реєстрації ПН (РК) здійснюється перевірка на наявність «відсікаючих» ознак. При відповідності хоча б одній з них ПН (РК) реєструється. Якщо ні, то надалі платник перевіряється на відповідність критеріям ризиковості платника. Якщо він таким не відповідає, надалі звіряються показники позитивної податкової історії платника, і якщо платник відповідає хоча б одному з них, ПН/РК реєструється. Якщо ж не відповідає, то ПН (РК) моніториться далі на відповідність критеріям ризиковості операцій.

Кожен із цих етапів може зіграти вирішальну роль для реєстрації або блокування конкретною ПН (РК), тому потрібно намагатися обійти всі ці блокувальні пастки і зигзаги без утрат.

Отже, подивимось, на яких етапах які прорахунки бухгалтера можуть призвести до блокування, і наведемо деякі наші «антиблокувально-підстрахувальні» img 1 поради.

Прагнемо потрапити під ознаки

«Відсікаючих» ознак чотири (четверта — Таблиця платника, але про неї далі скажемо окремо). Перші три тут нагадаємо:

1. ПН, яка не надається отримувачеві або складена на звільнені від ПДВ операції.

За ПН на неплатників можете не хвилюватися.

Але тут платники часто забувають, що РК до ПН на неплатників, на відміну від самих ПН, ще й як моніторяться та блокуються.

Тому контролюйте, щоб дата такого РК «вписалася» в лімітні 14 днів!

2. Обсяг постачань (без ПДВ) з початку місяця не перевищує 500 тис. грн, але при цьому обсян постачань у поточному місяці з одним отримувачем не повинен перевищити 50 тис. грн, ПДВ за минулий місяць має бути сплачений більше ніж 20 тис. грн, та ще й ваш керівник повинен керувати не більше ніж трьома платниками.

Вписатися важкувато, але немає нічого неможливого. І якщо ви перевищили згадані «20» та не перевищили «50» (з покупцем за ПН), і керівник ваш не «розпорошується» на чотирьох і більше платників, то ПН, поки сума постачання з початку місяця не досягне 500 тис. грн, вам не блокуватимуть. Але бухгалтери не дуже-то пам’ятають, що в розрахунку цього обсягу беруть участь операції, які оподатковуються за ставками також 7 %, 0 % і звільнені від ПДВ. А тому часто реєструють спочатку безПДВшні ПН/РК (їх же не заблокують…) і штучно зменшують собі ці 0,5 млн.

Але тут потрібно діяти навпаки — на початку місяця реєструвати особливо сумнівні ПН/РК саме з ПДВ, а за нульовими та пільговими операціями2 подавати в останню чергу.

2 Необ’єктні операції тут не враховуються (ПН/РК на них не складаються).

3. Потрібно одночасно:

за попередні 12 місяців сплатити до бюджету ПДВ (без ввізного!) більше мільйона (тобто середньомісячний — приблизно по 84 тис. грн!);

— щоб податкове навантаження за цей період перевищило 5 %;

— щоб сума ПДВ у вже зареєстрованих у звітному місяці ПН/РК плюс сума ПДВ у поданій для реєстрації ПН/РК не перевищили в 1,4 раза найбільшу суму ПДВ згідно із зареєстрованими ПН/РК за один з 12 попередніх місяців.

Звичайно, це тільки для велетнів.

Тим, хто має перші два показники і не витримує «1,4», у такому випадку теж спочатку потрібно реєструвати найбільш сумнівні ПН/РК, а надійні краще залишити на ту частину місяця, коли перевищите «1,4».

Підгадуйте під якусь із цих трьох ознак — і буде вам щастя... А ще краще — під четверту (див. далі), тому що вона зазвичай одним місяцем не обмежена.

Таблиця

Таблиця — це четверта ознака і майже панацея. Адже якщо коди є в прийнятій фіскалами Таблиці, то ПН/РК реєструється без моніторингу. Але як «рідкісний птах долітає до середини Дніпра» img 2, так і рідкісному платникові вдається відразу проштовхнути через фіскалів Таблицю. Але домагатися і прагнути потрібно, щоб ПН з кодами товарів/послуг з Таблиці взагалі не блокувалися. З поданням Таблиці проблеми були завжди, а тепер фіскали майже їх не приймають img 3. Але часто й платники дають їм для цього привід, помиляючись при заповненні Таблиці.

Крім того, однією з причин відмови в прийнятті Таблиці Порядок № 1165 згадує виявлення невідповідності визначених платником у Таблиці видів діяльності наявним у платника основним засобам. Тому тут, як і для боротьби проти статусу ризиковості, варто не забувати подавати 20-ОПП3 (чим грішать багато бухгалтерів).

3 Про те, що 20-ОПП впливає на ризиковість платника, див., наприклад, тут: officevp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/421549.html

До речі, у народі ходять небезпідставні чутки про те, що у фіскалів є таємний перелік заборонених кодів товарів та послуг, за якими Таблицю вони не приймають узагалі (крім хіба що самих «блатних» платників) img 4.

Також пам’ятайте, що Таблицю можна подавати «до переможного» (неодноразово), як і про те, що рішення про неврахування Таблиці можна оскаржити через суд (про це право згадано навіть у додатках 6 і 7 до Порядку № 1165).

Уникаємо ризиковості платника

Дуже велика зараз кількість зупинених ПН/РК з причин ризиковості платника. Це найулюбленіший спосіб фіскалів гальмувати реєстрацію ПН/РК і, відповідно, роботу тих платників, які їм чомусь не до вподоби. З 8 критеріїв ризиковості платника (див. додаток 1 до Порядку № 1165) найчастіше використовується останній (8-й) — про наявність інформації, яка визначає ризиковість операції, зазначеної в ПН/РК.

Часто податківці тут порушують Порядок № 1165 і включають платника в ризикові за цим критерієм не з причини ризиковості операції, зазначеної в ПН/РК, а, наприклад, тому що якийсь його контрагент (чи декілька) є ризиковим(и) або тому що ризиковими є інші операції, а не ті, які вказано в ПН/РК.

До речі, не завадить, за можливості (з доступних джерел), цікавитися ризиковістю своїх контрагентів, щоб знати, з якого боку можуть виникнути неприємності…

Але трапляється, що платники й самі нариваються — й отримують клеймо ризиковості. Вони не відстежують, щоб їх діяльність (у полі зору податківців) завжди відповідала їх матеріально-технічній базі, забувають своєчасно направляти повідомлення про ті чи інші свої об’єкти за формою № 20-ОПП (податківці зараз у питанні блокування стали дуже чіплятися саме до цієї форми4) тощо. Тому перевірте, щоб у вас усі об’єкти були «за20-ОППшені». Якщо вважаєте, що інформації з 20-ОПП може бути мало, краще заздалегідь надайте податківцям додаткові відомості, довідки тощо, щоб у них і сумнівів не викликала реальність вашої діяльності. І будьте максимально обережними зі «стрьомними» операціями/товарами/послугами! А то несподівано потрапите в ризикові. Крім того, фіскали за звичкою чіпляються й до того, що платник відсутній за своїм місцезнаходженням (місцем реєстрації), а також до того, що він своєчасно не реагує на запити фіскалів.

4 Причину зупинення з посиланням на п. 8 ризиковості платника зазначають приблизно таку: «Підприємство та/або контрагент задіяні в проведенні ризикових операцій».

До речі, при оскарженні включення до ризикових у суді професійні юристи, враховуючи неоднозначність судової практики, рекомендують оскарження в суді платниками рішень про відповідність їх критеріям ризиковості проводити разом з оскарженням рішень про відмову в реєстрації ПН.

Оскільки оскарження рішень про відповідність критерію ризиковості платника окремо від рішень про відмову в реєстрації ПН надають можливості податковому органу наполягати, а суду погоджуватися з тим, що самі по собі рішення про відповідність критерію ризиковості не створюють жодних правових наслідків для платника і не порушують його права…

Позитивна історія

Якщо ви — не ризиковий платник, то уникати блокування може допомогти відповідність хоча б одному із шести показників позитивної історії (див. додаток 2 до Порядку № 1165). Можливо, вам буде вигідніше «догнати» залишкову вартість ваших ОЗ до 5 млн грн, ніж регулярно втрачати час і гроші й розблоковувати ПН/РК, зупинені за критеріями ризиковості операцій (див. далі)?..

Залишки та ризиковість операцій. Будьте обережними!

Спочатку нагадаємо, що критеріїв ризиковості операцій шість (див. їх у додатку 3 до Порядку № 1165). І якщо нехтувати ними й особливостями їх застосування ПЗ фіскалів, то блокування вам «на роду написано».

Із цих шести: критерії з пп. 1 і 5 зорієнтовані на віртуальні «залишки», з пп. 2 і 3 — ліцензійно-акцизні, з п. 4 — стосуються РК на зміну номенклатури, з п. 6 — стосуються мінусових РК на неплатника.

Критерій за п. 1. За ним блокуються ПН і РК. Одна з нерідкісних блокувальних ситуацій — якщо підприємство починає переходити працювати повністю або за деякими позиціями за попередньою оплатою. У такому разі платники часто не звертають уваги на віртуальні залишки й потрапляють під блокування за цим, першим, критерієм — адже «на вході» зазвичай ще нічого немає або раніше продавали такий же товар з немалою націнкою. Адже ПЗ веде за конкретним кодом облік усіх сум, які виходили і заходили до платника, починаючи з 01.01.2017 р., наростаючим підсумком.

Якщо не маєте віртуальних залишків товару конкретного коду УКТ ЗЕД5, або отримуйте передоплату під іншим «соусом»6, або всіма силами пропхніть-таки через фіскалів Таблицю з відповідними кодами. Або відмовтеся від авансів, інакше СМКОР вам працювати не дасть!

5 Тобто щоб виконувалася формула: Обсягпост. у ПН ≥ Обсягпридб. х 1,5 - Обсягпост.

6 Наприклад, як позику, а потім — залік (коли будуть необхідні залишки). Можна спробувати й виписати за іншим кодом (де є потрібні залишки), а потім змінювати номенклатуру, але тут можна нарватися на блокування за критерієм з п. 4.

Нерідко під блокування за цим критерієм потрапляють ПН з товарами, придбаними в неплатників ПДВ.

Адже віртуальний склад ПЗ веде облік тільки за даними ПН/РК. Звичайно, обсяги, придбані в неплатників, туди не потрапляють. Тому тут подвійне зло — крім того, що ПДВ крутити «зверху» (без ПК), так ще й майже гарантоване блокування ПН з такими товарами. Може врятувати або Таблиця, або якась із «відсікаючих» ознак. Або залишку на віртуальному складі товару з таким же кодом УКТ ЗЕД вистачає, щоб уписатися в цей критерій.

За п. 5. За ним блокуються мінусові РК. І тут ситуація ще гірша. Адже розрахунок ПЗ віртуального залишку для цього критерію не передбачає якогось коефіцієнта для торгової націнки (як, наприклад, «1,5» — у критерії з п. 1) і переважання (більше 50 %) у загальних залишках «ненадійних» товарів зі списку ДПСУ. До того ж ПЗ веде облік залишків починаючи з 1 січня 2017 року, і ті, хто й раніше стабільно торгував хоч з якоюсь націнкою за відповідними кодами УКТ ЗЕД, «і до бабки не ходи» — мають за ними від’ємні віртуальні залишки!

Тому мінусові РК блокуються огульно, і з ними потрібно бути особливо обережними.

Тут постачальникам потрібно працювати в тісному контакті з покупцями, контролюючи разом з ними наявність у покупців необхідних сум віртуальних залишків певного коду. А якщо РК заблокують, то, можливо, документів тільки постачальника не вистачить, і працювати доведеться ще тісніше — адже розблоковує мінусовий РК постачальник, а основні документи й розрахунки для розблокування виходять від покупця img 5.

Дехто замість мінусового РК робить поворотний продаж (блокується не так хвацько, оскільки критерій за п. 1 має коефіцієнт 1,5). Але тут можливі податкові наслідки, якщо покупець — єдинник, до того ж і угода така — фактично уявна…

Можливо, у таких умовах іноді буде спокійніше передавати товари покупцеві «на відповідальне зберігання», а потім, коли всі необхідні повернення/перерахунки будуть здійснені, оформляти постачання і реєструвати «непорушну» ПН. Але, звичайно, тут є відповідні податкові ризики.

За пп. 2 і 3. Будьте обережними з підакцизними товарами, особливо з пальним. Адже за пп. 2 і 3 блокуються ПН/РК, які містять підакцизні товари: за п. 2 — якщо постачальник не має відповідної ліцензії, а за п. 3 — у разі якщо неплатник пального акцизу зазначив у ПН коди підакцизного пального.

У зв’язку з розширенням списку підакцизного пального, до якого додалася купа «широких» кодів УКТ ЗЕД, що включають як підакцизні, так і не підакцизні позиції, неважко спрогнозувати низку нових незаконних блокувань ПН/РК. Ідеться про тих платників ПДВ, які поставляють непідакцизні товари, що мають згадані «широкі» коди УКТ ЗЕД. Можливо, варто про це заздалегідь повідомити податківців?

І хоча питання блокування передусім залежить від того, як фіскали перепрограмують своє ПЗ під ці нові підакцизні позиції, але, думаємо, таке завчасне повідомлення дозволить вам потім з меншими зусиллями розблоковувати свої ПН.

За п. 4. За цим критерієм блокуються РК, які складені на платника і змінюють номенклатуру постачання (для товарів — УКТ ЗЕД на рівні перших чотирьох цифр, для послуг — перших двох!). Часто бухгалтери про це забувають і потрапляють у блокувальну колотнечу. Тому не потрібно занадто сподіватися на те, що, «викрививши» номенклатуру, можна обійти блокування — пильне око СМКОР потім не дасть вам без проблем відкоригувати викривлену номенклатуру.

До речі, деякі платники у випадках часткового (!) повернення товарів/авансів примудряються обходити блокування, зазначаючи в РК причину не повернення товару/авансу (103), а зміну номенклатури (104).

Оскільки ПЗ СМКОР для зміни номенклатури «заточено» на коди, то такі номери іноді проходять. Але майте на увазі: якщо фіскали на перевірці виявлять неправильну причину коригування, то в постачальника проблеми зі зменшенням ПЗ за таким РК не виключаються.

За п. 6. Якщо зменшуючий РК на неплатника реєструється після закінчення 14 днів з моменту складання ПН, яка зареєстрована без порушення граничних строків, то такий РК потрапляє в ризикові. Цей критерій чомусь нерідко забувають ті, хто працює з неплатниками.

Схоже, фіскали тут виходили зі строку повернення товару за законодавством про захист прав споживачів. Проте неплатників багато і серед ФОП, і серед інших госпсуб’єктів, тому не забувайте про цей критерій, оскільки ПЗ потім доведеться знімати тільки через гірку процедуру розблокування такого РК. До речі, від такого блокування «відсікаючі» ознаки (куди входить і Таблиця) не рятують img 6!

Бонус

ДПСУ нещодавно повідомила, що в меню «Моніторинг ПН/РК» Е-кабінету забезпечено можливість доступу до інформації щодо відповідності платника податків критеріям ризиковості. Там також можна знайти дані для третьої «відсікаючої» ознаки (податкове навантаження, місячні суми ПДВ), а також позитивної податкової історії платника (tax.gov.ua/media-tsentr/novini/421520.html).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі