Теми статей
Обрати теми

Нові форми фіскальних чеків з 1 серпня: аналізуємо наказ № 306

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
У зв’язку зі стартом можливості застосування програмних РРО з 1 серпня цього року Мінфін вирішив змінити форми фіскальних звітних чеків, зробивши їх більш інформативними (кількість інформації в чеках помітно збільшилася). Відповідні зміни передбачено наказом № 306*. Але є в цьому документі й «ложка меду»: на впровадження деяких нововведень дано час до 1 серпня 2021 року.

* Наказ Мінфіну «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 21 січня 2016 № 13» від 18.06.2020 р. № 306.

Розпочнемо з того, що наказ № 306 вносить зміни до Положення № 13**. Відповідно він поширюється на суб’єктів підприємництва (які потрапляють у сферу дії Закону про РРО) при здійсненні ними розрахунків і видачі розрахункових документів для підтвердження факту: продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів у сфері торгівлі, ресторанного господарства та послуг; здійснення операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі (якщо такі операції виконуються не в касах банків); здійснення операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів; приймання комерційними агентами банків і небанківськими фінансовими установами готівки для подальшого її переказу з використанням ПТКС***.

** Положення про форму та зміст розрахункових документів / електронних розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13.

*** За винятком ПТКС, які дозволяють користувачеві здійснювати виключно операції з отримання коштів.

Наказ № 306: у чому суть змін? Головні нововведення цього документа були анонсовані таким чином:

1) удосконалено форму та зміст розрахункових документів, що формуються РРО та/або ПРРО;

Розрахунковий документ тепер — це документ установленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї РРО чи дисплеї пристрою, на якому встановлений ПРРО, QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на надані такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти).

2) затверджено нову форму розрахункового документа для операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів;

3) забезпечено можливість зазначення штрихкодів товарів.

Давайте додамо трохи подробиць.

1. Серед документів, форму яких буде змінено з 1 серпня (але не раніше дати опублікування наказу № 306):

а) фіскальний касовий чек на товари (послуги) (форма № ФКЧ-1, додаток 1 до Положення № 13). Обов’язкові реквізити такого чека та правила його складання знайдете в розд. II Положення;

б) фіскальний касовий чек видачі коштів (форма № ФКЧ-2, додаток 2 до Положення № 13). Його обов’язкові реквізити та правила складання, у свою чергу, перелічені в розд. III Положення;

в) фіскальний касовий чек за операціями з приймання готівки для подальшого її переказу через програмно-технічні комплекси самообслуговування (ПТКС) (форма № ФКЧ-3, додаток 5 до Положення № 13). Обов’язкові реквізити такого чека й особливості його складання викладено в розд. VI Положення.

Усі перелічені документи не обов’язково мають бути надруковані: на рівних правах із паперовою з 1 серпня може існувати електронна форма документа, створена ПРРО.

Нагадаємо: у разі відсутності в документі хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення такий документ не прийматиметься як розрахунковий. А кількість реквізитів зазначених чеків помітно збільшилася img 1.

Але що тут важливо врахувати? Згідно з п. 3 наказу вимоги до форми і змісту розрахункових документів у частині: (1) створення електронних розрахункових документів; (2) відображення (а) найменування суб’єкта господарювання; (б) цифрового значення штрихового коду товару; (в) заокруглення суми до сплати; (г) зазначення валюти операції; (д) найменування платіжної системи; (е) QR-коду не поширюються на розрахункові документи, що створюються РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО та які:

1) перебували на обліку в контролюючих органах до 01.08.2020 р.;

2) не перебували на обліку в контролюючих органах до 01.08.2020 р.

Але в другому випадку не дотримуватися таких вимог дозволено протягом року — до 01.08.2021 р.

До 01.08.2021 р. РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО та які не перебували на обліку в контролюючих органах до 01.08.2020 р., за наявності технічних можливостей мають бути доопрацьовані їх виробниками (постачальниками) відповідно до ст. 12 Закону про РРО з метою забезпечення можливості виконання всіх вимог до форми і змісту розрахункових документів відповідно до наказу № 306.

Але зверніть увагу: інші реквізити фіскальних касових чеків, зазначені наказом № 306 як обов’язкові, повинні зазначатися в таких чеках уже з 1 серпня цього року.

2. Новий документ, про який ішлося в анонсі img 2 наказу № 306, — це фіскальний касовий чек за операцією з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів (форма № ФКЧ-4, додаток 6 до Положення № 13). Він являє собою розрахунковий документ / електронний розрахунковий документ, створений у паперовій та/або електронній формі (електронний розрахунковий документ) РРО при проведенні операції з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів. Його обов’язкові реквізити — у розд. VII Положення № 13 (ср. ). При цьому правила платіжних систем та/або внутрішньобанківські правила можуть передбачати й інші додаткові реквізити документів за операціями з використанням електронних платіжних засобів.

ДПСУ вже оновила форми електронних документів для робіт із ПРРО. Вони додані в Єдине вікно подання електронної звітності (версія 1.28.13.0).

3. Що стосується можливості зазначення штрихкодів товарів, то цифрове значення штрихового коду товару зазначається в чеку у випадках, передбачених чинним законодавством, а в разі, якщо це не передбачено, — за бажанням платника. Для цього в чеках за формами № ФКЧ-1 і № ФКЧ-2 слугують рядки 8, а у формі № ФКЧ-3 — рядок 11.

Але обов’язковим зазначення штрихового коду товару в чеку буде тільки з 1 серпня 2021 року, та і то тільки для тих РРО, які введені в експлуатацію з 1 серпня цього року.

Обов’язкові реквізити ФКЧ. Те, про що так багато вже було сказано вище, пропонуємо побачити на власні очі. При цьому розглянемо обов’язкові реквізити змінених з 1 серпня форм № ФКЧ-1 і № ФКЧ‑2. Нові реквізити ми виділили напівжирним шрифтом, а ті з них, на «впровадження» яких відведено рік, — напівжирним курсивом.

Фіскальні касові чеки на товари (послуги) та видачу коштів

рядка

чека

ФКЧ-1

ФКЧ-2

1

найменування суб’єкта господарювання

2

назва господарської одиниці — найменування, яке зазначене в документі на право власності або користування господарською одиницею і відповідає довіднику «Типи об’єктів оподаткування» та повідомлене ДПС формою № 20-ОПП

3

адреса господарської одиниці — адреса, яка зазначена в документі на право власності чи користування господарською одиницею (назва населеного пункту, назва вулиці, номер будинку/офісу/квартири) та повідомлена ДПС формою № 20-ОПП

4

для СГ, що зареєстровані як платники ПДВ, — індивідуальний податковий номер платника ПДВ, який надається згідно з ПКУ; перед номером друкуються великі літери «ПН»

5

для СГ, що не є платниками ПДВ, — податковий номер або серія та номер паспорта / номер ID-картки*, перед яким друкуються великі літери «ІД»

* Для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відповідну відмітку в паспорті.

Рядки 6 — 9 фіскального чека повторюються відповідно до кількості різних найменувань товарів (послуг), які оплачені за одним касовим чеком, а видаткового чека — відповідно до кількості типів операцій виплати, які проведені за одним видатковим чеком.

Якщо кількість придбаного товару (отриманої послуги) дорівнює одиниці виміру, відомості про товар (послугу) можна друкувати в одному рядку.

Якщо РРО працює з цінами (тарифами), що включають ПДВ, в фіскальному чеку друкується вартість кожного товару (послуги) з урахуванням ПДВ, інакше — вартість без урахування ПДВ.

Якщо однотипні операції виплати у видатковому чеку не повторюються, то відомості про операцію можна друкувати в одному рядку. Якщо РРО працює з цінами (тарифами), що включають ПДВ, то у видатковому чеку друкується сума коштів за кожною операцією виплати з урахуванням ПДВ, інакше — сума коштів без урахування ПДВ

6

якщо кількість придбаного товару (обсяг отриманої послуги) не дорівнює одиниці виміру, — кількість, вартість одиниці виміру придбаного товару (отриманої послуги)

якщо кількість поверненого товару (обсяг отриманої послуги, що рекомпенсується) не дорівнює одиниці виміру, — кількість поверненого товару (обсягу отриманої послуги, що рекомпенсується) та вартість одиниці виміру товару (послуги)

7

код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством). Зокрема, з 1 серпня згідно із Законом про РРО такий код зобов’язані зазначати продавці підакцизних товарів

8

цифрове значення штрихового коду товару

9

назва товару (послуги), вартість, літерне позначення ставки ПДВ

назва операції виплати або назва товару (послуги), літерне позначення ставки ПДВ праворуч від надрукованої суми коштів, що видається

Рядки 10 — 17 фіскального чека (у тому числі видаткового) заповнюються у разі застосування під час проведення розрахунків з використанням електронного платіжного засобу (платіжної картки) платіжного термінала, з’єднаного або поєднаного з РРО

10

ідентифікатор еквайра та торгівця або інші реквізити, що дають змогу їх ідентифікувати

11

ідентифікатор платіжного пристрою

12

сума комісійної винагороди (у разі наявності)

13

вид операції

Рядки 14, 15, 17 фіскального чека за формою № ФКЧ-1 повторюються відповідно до кількості електронних платіжних засобів, з використанням яких здійснюється оплата

14

реквізити електронного платіжного засобу (платіжної картки), допустимі правилами безпеки платіжної системи, перед якими друкуються великі літери «ЕПЗ»

15

напис «ПЛАТІЖНА СИСТЕМА» (найменування платіжної системи, платіжний інструмент якої використовується, код авторизації або інший код, що ідентифікує операцію в платіжній системі та/або код транзакції в платіжній системі, значення коду)

16

підпис касира (якщо це передбачено правилами платіжної системи), перед яким друкується відповідно напис «Касир»

17

підпис держателя електронного платіжного засобу (платіжної картки) (якщо це передбачено правилами платіжної системи) в окремих рядках, перед якими друкуються відповідно написи «Касир» та «Держатель ЕПЗ»

Рядок 18 фіскального чека (у тому числі видаткового) повторюється відповідно до кількості різних форм оплати. У разі здійснення оплати лише в готівковій формі дозволяється не друкувати цей рядок

18

позначення форми оплати/виплати (для ФКЧ-2) (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит тощо), сума коштів за цією формою оплати/виплати (для ФКЧ-2) та валюта операції

19

загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) у межах чека, перед якою друкується слово «СУМА» або «УСЬОГО»

загальна сума виданих коштів у межах чека, перед якою друкується слово «СУМА» або «УСЬОГО». У видатковому чеку, надрукованому РРО, що забезпечує окреме накопичення у фіскальній пам’яті додатних та від’ємних сум, перед сумою виданих коштів може друкуватися знак «-» (мінус)

Рядки 20, 21 фіскального чека (у тому числі видаткового) повторюються відповідно до кількості податкових груп за різними ставками ПДВ та акцизного податку. Дозволяється не друкувати рядки за податковими групами, якщо сума ПДВ або акцизного податку дорівнює нулю

20

для СГ, що зареєстровані як платники ПДВ, — окремим рядком літерне позначення ставки ПДВ, розмір ставки ПДВ у відсотках, загальна сума ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка друкуються великі літери «ПДВ»

21

для СГ роздрібної торгівлі, що здійснюють реалізацію підакцизних товарів та зареєстровані платниками акцизного податку (СГ, що зареєстровані платниками іншого податку, крім ПДВ), — окремим рядком літерне позначення, розмір ставки такого податку, загальна сума такого податку за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка друкується назва такого податку. У реквізиті «Акцизний податок» його назва наводиться згідно з ПКУ. За потреби дозволяється використовувати скорочення

Якщо загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) не кратна найменшому номіналу грошових знаків національної валюти, встановленому НБУ як засіб платежу, результат заокруглення суми оплати у готівковій формі, виконаний відповідно до вимог НБУ щодо оптимізації обігу монет дрібних номіналів, друкується після рядка 21 з написом «Заокруглення». Наступним рядком друкується «До сплати» і сума після заокруглення.

У видатковому чеку такі рядки відсутні

22

заокруглення

23

до сплати

24

фіскальний номер касового чека (у тому числі електронного), дату (день, місяць, рік) та час (година, хвилина, секунда) проведення розрахункової операції

фіскальний номер видаткового чека (у тому числі електронного), дату (день, місяць, рік) та час (година, хвилина, секунда) проведення розрахункової операції (рядок 22)

Фіскальний номер є унікальним кодом, що формується РРО або фіскальним сервером контролюючого органу і присвоюється електронному розрахунковому документу, електронному фіскальному звіту й електронному фіскальному звітному чеку під час їх реєстрації.

25

QR — код, який містить у собі код автентифікації повідомлення (МАС) цього чека, дату і час здійснення розрахункової операції, фіскальний номер касового чека (у тому числі електронного), суму розрахункової операції, фіскальний номер РРО/ПРРО) (у ФКЧ-2 — рядок 23)

26

для касового/видаткового (для ФКЧ-2) чека, що створюється ПРРО:

позначка щодо режиму роботи (офлайн/онлайн), в якому створений касовий чек ПРРО (у ФКЧ-2 — рядок 24)

27

контрольне число, сформоване в режимі офлайн

(у ФКЧ-2 — рядок 25)

28

заводський номер РРО (унікальний номер РРО, який надається виробником при його виготовленні), перед яким друкуються великі літери «ЗН». Заводський номер для ПРРО не зазначається (у ФКЧ-2 — рядок 26)

29

фіскальний номер РРО, перед яким друкуються великі літери «ФН» або фіскальний номер ПРРО (являє собою унікальний код, що формується фіскальним сервером контролюючого органу і присвоюється ПРРО при реєстрації для його ідентифікації), перед яким друкуються великі літери «ФН ПРРО» (у ФКЧ-2 — рядок 27)

30

напис «ФІСКАЛЬНИЙ ЧЕК»

напис «ВИДАТКОВИЙ ЧЕК»

та графічне зображення найменування або логотипу виробника (у ФКЧ-2 — рядок 28)

Як бачите, поява/зміна багатьох реквізитів фіскальних чеків продиктована тим, що з 1 серпня альтернативою «класичним» РРО можуть слугувати ПРРО. Водночас ще раз нагадаємо, що їх застосування є добровільним, а не обов’язковим. Урізування РРО-імунітету для єдиноподатників відстрочене до наступного року, тому поголовне застосування РРО поки що нам не загрожує.

Водночас Мінфін розробив ще один важливий наказ (№ 317), покликаний урегулювати питання, пов’язані з переходом на застосування ПРРО. Але про нього детальніше поговоримо вже в наступному номері нашого журналу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі