Теми статей
Обрати теми

Фіндопомога на спрощенці: хвилює завжди

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Багато хто любить фіндопомогу, оскільки це — зручний інструмент, який дозволяє отримати гроші, коли їх не вистачає. Поготів, що отримана поворотна фіндопомога не включається до доходу ФОП-єдиноподатника. Але застосовувати цей інструмент потрібно обережно: один неправильний крок — і можна не лише втратити всі переваги від його використання, але й саму спрощенку. Будьте уважними!

«І все???»

Єдиноподатник (юрособа або ФОП). Узяв безвідсоткову позику / поворотну фіндопомогу (далі — ПФД). Протягом 12 календарних місяців не повернув. Але збирається повернути пізніше. Часте запитання: чи достатньо просто включити відповідну суму до доходу? У тому плані, чи немає тут «нежданчиків» на кшталт підвищеної ставки ЄП, скидання з ЄП тощо.

Знову ж таки, підкреслимо, що говоримо поки що про єдиноподатників, які беруть (!) ПФД.

У тих єдиноподатників, які видають ПФД, запитання теж є. Але про них ми поговоримо в другій частині статті.

Розпочнемо з аксіоми. Неповернена протягом 12 календарних місяців ПФД направляється до єдиноподатного доходу (що випливає з п. 3 ст. 292.11 ПКУ). Трохи приправимо цю справу нюансами.

1. В основі ПФД лежить договір позики. А це — реальний договір. Не в тому сенсі, що «крутий» img 1. А в тому сенсі, що не консенсусний. За реальними договорами відлік початку і закінчення його дії розпочинається не з дати, зазначеної в договорі, а з дати фактичного надходження грошових коштів отримувачу та їх повернення позикодавцю (ст. 1046 ЦКУ).

2. Рахуємо 12 календарних місяців правильно. Орієнтуємося на правила гл. 18 «Визначення та обчислення строків» ЦКУ:

— перебіг строку розпочинається з дня, наступного після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок (ч. 1 ст. 253 ЦКУ);

— строк, який визначається місяцями, минає у відповідне число останнього місяця строку (п. 3 ст. 254 ЦКУ).

Наприклад, якщо ФОП отримав фіндопомогу на рахунок 10.06.2019 р., то, щоб вона не потрапила до його доходу, її потрібно повернути не пізніше 11.06.2020 р. Але настійно не радимо перевіряти знання податківцями ЦКУ і зволікати з поверненням до останнього дня. Краще повертати ПФД «із запасом» (за часом), якщо не хочете, щоб отримана ПФД потрапила до доходу.

3. «Підготуйте документи!» Які підтверджують повернення. Якщо, наприклад, гроші повертали до каси юрособи, то це мають бути квитанції до прибуткового касового ордера.

4. Є варіанти виходу із ситуації, коли 12 місяців закінчуються, а коштів для повернення немає. Один із найпростіших варіантів — переоформлення фіндопомоги. Отримуємо нову ПФД (за новим договором, 12-місячний строк починає перебіг наново) і за її рахунок повертаємо стару.

При цьому теоретично сума отримання та повернення може бути одна й та сама. Але для перестраховки можна їх зробити такими, що відрізняються.

Але не забуваємо про те, що якщо ПФД брали у фізособи (у тому числі ФОП), то повернення їй ПФД повинно знайти відображення у ф. № 1ДФ за підсумками того кварталу, у якому повернули фіндопомогу. А той суб’єкт господарювання, хто надає ПФД фізособі (у тому числі ФОП), повинен у ф. № 1ДФ показати її за підсумками кварталу надання1.

1 Обов’язково ознайомтеся з нововведеннями щодо ф. № 1ДФ — стаття «Ознаки ПДФО-доходів будуть підкориговані з 01.07.2020 р.» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 25).

Тепер як бути, якщо ПФД усе-таки не повернули протягом 12 місяців.

Юрособам-єдиноподатникам, які перевищили 12-місячний строк, потрібно врахувати, що на бухоблік жодні правила ПКУ не діють. Відповідно в бухобліку жодного доходу не буде. Дохід буде відображено тільки в «єдиноподатковій» звітності.

Інша ситуація у фізосіб-єдиноподатників. У них бухобліку немає, проте вони ведуть Книгу обліку доходів (єдиноподатники-ПДВшники — Книгу обліку доходів і витрат) (пп. 296.1.1, 296.1.2 ПКУ). Таким єдиноподатникам суму «простроченої» фінансової допомоги слід відобразити в графі 2 Книги.

Коли це зробити? Дохід виникає наступного дня після закінчення 12 календарних місяців з дня отримання ПФД (див., зокрема, консультацію з категорії 108.01.02 ЗІР).

Якщо ви — єдиноподатник групи 3 — юрособа, виходячи із цього заповнюємо ЄП-декларацію. Якщо ви — єдиноподатник групи 3 — ФОП, на відповідну дату відображаємо дохід у Книзі обліку доходів (і витрат). При цьому ЄП з такого доходу доведеться сплатити за звичайною ставкою (3 % для платників ПДВ і 5 % — для неплатників ПДВ).

Само собою сума такої допомоги додасться до обсягу доходу, який визначає право юрособи/ФОП перебувати на ЄП.

Якщо ви — єдиноподатник групи 1 або 2, то на відповідну дату (на наступний день після закінчення 12 календарних місяців з дня отримання ПФД) відображаємо дохід у Книзі обліку доходів. При цьому якщо з урахуванням цієї суми ваш річний дохід не «вистрибнув» за межу (1 млн грн для групи 1 і 5 млн грн для групи 2), то нічого доплачувати не потрібно img 2 — достатньо платити свою звичайну ставку ЄП.

А ось якщо з урахуванням «простроченої» ПФД ваш річний дохід «вискочить» за ЄП-ліміти (більше 1 млн грн у групі 1, більше 5 млн грн у групі 2, більше 7 млн грн у групі 3), то із суми перевищення ЄП доведеться сплатити:

за подвійною ставкою вашого ЄП — якщо повернення ПФД прострочив платник ЄП — юрособа групи 3 (п. 293.5 ПКУ);

за ставкою 15 % img 3 — якщо повернення ПФД прострочив платник ЄП — ФОП груп 1 — 3 (п. 293.4 ПКУ). Крім того, якщо йдеться про платника ЄП з груп 1 — 2, йому потрібно за підсумками кварталу перевищення ЄП-ліміту для своєї групи подати ЄП-декларацію і визначитися з тим, буде він переходити до «старшої» групи ЄП чи перейде на загальну систему.

Строк для подання відповідної заяви — не пізніше 20-го числа місяця, наступного за кварталом перевищення (п. 293.8 ПКУ).

Зауважте: навіть якщо надалі ви повернете фіндопомогу (із запізненням), зменшити дохід на суму повернення вже буде не можна img 4.

Чи можна видати ПФД?

З юридичної точки зору немає жодних обмежень щодо того, хто має право видати ПФД. І суди, і податківці згодні з тим, що безвідсоткову позику (поворотну фіндопомогу) може надавати будь-яка дієздатна особа (юрособа, фізособа чи ФОП) будь-якій дієздатній особі. Адже гл. 71 ЦКУ не містить жодних обмежень або винятків щодо суб’єктного складу договору позики.

Але податківці вчинили підлість щодо єдиноподатників img 5. Їх «осяяло», що видачу поворотної фіндопомоги можна назвати «фінансовим посередництвом» і заборонити ці операції спрощенцям на підставі п. 6 п.п. 291.5.1 ПКУ (категорія 107.01.03 ЗІР).

Причому щодо разової (!) видачі ПФД юрособами на ЄП податківці нічого проти не мають. А ось щодо ФОП на ЄП налаштовані вкрай категорично — мовляв, навіть разова видача ПФД призводить до «скидання» з ЄП2.

2 Деталі знайдете в статті «Надання поворотної фіндопомоги VS позбавлення статусу єдиноподатника» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 36).

Чи мають рацію податківці? Ні. Але якщо ви не готові домагатися правди через суд3, то краще від видачі ПФД (навіть разової) від імені ФОП на ЄП утриматися.

3 Аргументи знайдете в нашій статті «ДФСУ проти видачі позик фізособами на єдиному податку…» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 50).

Знову ж таки, судова практика різношерста. Є як позитивні4, так і негативні5 рішення.

4 «Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що лише надання платником єдиного податку третьої групи поворотної фінансової допомоги іншим юридичним особам на постійній основі може розглядатися як фінансове посередництво. Проте одноразове надання не суперечить перебуванню на спрощеній системі оподаткування». Рішення Одеського окружного адміністративного суду від 02.12.2019 р. у справі № 420/5467/19 (reyestr.court.gov.ua/Review/86266041).

5 «Таким чином, вбачається, що позивач, уклавши з ТОВ «Таймс У» договір про надання позики, здійснив діяльність у сфері фінансового посередництва в розумінні класу 64.19 КВЕД-2010, а тому відповідно до вимог ч. 5 п.п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПК України мав перейти з 01.01.2017 р. на сплату інших податків і зборів, визначених ПК України, оскільки порушив вимогу ч. 6 п.п. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 ПК України». Рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду від 07.11.2019 р. у справі № 340/1721/19 (reyestr.court.gov.ua/Review/85447443).

«Лайф-хак». Ніхто не заважає ФОП на ЄП видавати ПФД (укласти відповідний договір) як звичайному громадянину. У такому разі жодних проблем з перебуванням на спрощенці не буде img 6. Але знову ж таки, краще прямо з підприємницького рахунку перерахування коштів не здійснювати. Це може стати «червоною ганчіркою» для податківців.

Але якщо вже так вийшло, катастрофи, вважаємо, немає. Адже не заборонено з підприємницького рахунку здійснювати витрати, не пов’язані з підприємницькою діяльністю. Але потрібно подбати про правильне складання договору — щоб ніде не фігурував підприємницький статус позикодавця.

Знову ж таки, податківці здебільшого чіпляються саме до моменту отримання назад виданої фіндопомоги, «обзиваючи» такі кошти доходом єдиноподатника від: 1) діяльності, не зазначеної в Реєстрі ЄП (фінпосередництво); 2) діяльності, забороненої для всіх спрощенців (код КВЕД 64). І на цій підставі позбавляючи спрощенки з усіма можливими наслідками.

У принципі, позикодавець і позичальник момент повернення можуть відтерміновувати. Але формально податківцям може бути достатньо вже одного тільки факту видачі ПФД. Оскільки умова скидання з ЄП — «здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування…» (п.п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі