Теми статей
Обрати теми

Ізоляція від COVID: як оплачувати лікарняний?

Александрова Олеся, експерт з кадрових і податкових питань
У цій статті розберемося з таким питанням: як оплачувати перші п’ять днів лікарняного листа, в якому у графі «причина непрацездатності» зазначено «ізоляція від COVID-19».

Лікарняний лист при ізоляції від COVID-19 повинен видаватися на період перебування в закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним спостереженням (п. 51 ч. 1 ст. 22 Закону № 1105*).

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Допомога по тимчасовій непрацездатності за таким страховим випадком виплачується в розмірі 50 % середньої зарплати. При цьому розмір загального страхового стажу не має значення.

Лікарняний лист за зазначеним страховим випадком не дають хворим на COVID-19 особам. Якщо працівник захворів на коронавірусну хворобу, то йому видадуть звичайний лікарняний лист. У ньому буде проставлена причина непрацездатності — «1».

Такий лікарняний лист (у тому числі перші його 5 днів) оплачується в загальному порядку, тобто з урахуванням заробленого застрахованою особою страхового стажу.

Але нас цікавить питання оплати перших 5 днів за лікарняним листом у зв’язку з ізоляцією від COVID-19. Нагадаємо, перші п’ять днів оплачуються роботодавцем відповідно до Порядку № 440**. Згідно з п. 5 цього Порядку дні тимчасової непрацездатності оплачуються залежно від страхового стажу в розмірах, визначених ч. 1 ст. 24 Закону № 1105. У цій нормі визначено відсотки оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності залежно від наявності страхового стажу (50, 60, 70, 100 %).

** Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності.., затверджений постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 440.

Водночас норма про те, що допомога по тимчасової непрацездатності внаслідок ізоляції від COVID-19 у розмірі 50 % середньої зарплати виплачується застрахованій особі незалежно від страхового стажу, міститься в іншій нормі Закону № 1105 — у ч. 2 ст. 24.

Виходить, що в Порядку № 440 просто нічого не сказано про новий страховий випадок. І як же тоді оплачувати перші п’ять днів за рахунок роботодавця в такій ситуації? Чи потрібно їх оплачувати за відсотками для оплати звичайного лікарняного листа — 50, 60, 70, 100 % середньої зарплати залежно від страхового стажу працівника?

У листі від 15.05.2020 р. № 5183/0/290-20 представники Мінсоцполітики роз’яснили це питання: перші п’ять днів тимчасової непрацездатності за зазначеним страховим випадком повинні оплачуватися, як і допомога по тимчасовій непрацездатності, за рахунок коштів ФСС — 50 % середньої зарплати незалежно від страхового стажу.

У зв’язку з тим, що немає окремого порядку для оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок перебування в закладах охорони здоров’я, на самоізоляції під наглядом лікарів у зв’язку з COVID-19, то такі дні за цим страховим випадком оплачуються як допомога з ФСС — 50 %.

Аналогічні роз’яснення надали і фахівці ФСС на своєму офіційному сайті (www.fssu.gov.ua).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі