Теми статей
Обрати теми

Дистанційна робота VS ф. № 20-ОПП

Сумцова Ольга, податковий експерт
У штаті підприємства є працівник-надомник з іншого міста, що працює дистанційно. Чи потрібно місце дистанційної роботи працівника зазначати у ф. № 20-ОПП? Розбираємося.

У ф. № 20-ОПП відображається інформація про об’єкти оподаткування, об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, а також об’єкти, через які провадиться діяльність. Такими об’єктами є майно та дії, у зв’язку з якими в платника податків виникають обов’язки зі сплати податків та зборів.

При цьому п. 8.4 Порядку № 1588* вимагає відображати у ф.‑№ 20‑ОПП інформацію про всі об’єкти, які є власними, орендованими або переданими в оренду (тобто передбачається наявність у суб’єкта господарювання права користування об’єктом).

* Затверджений наказом Мінфіну від 09.11.2011 р. № 1588.

Якщо працівник працює віддалено з дому, то вважаємо, що об’єктів, про які потрібно інформувати у ф. № 20-ОПП, немає. По-перше, щодо найманого працівника в підприємства виникає обов’язок зі сплати тільки «зарплатних» податків та зборів. А за такими об’єктами оподаткування у ф. № 20-ОПП інформацію не подають (адже ці показники роботодавець і так декларує у звітності). По-друге, приміщення, в якому працює працівник-надомник, у користуванні підприємства не перебуває. Підприємство не орендує його / не зобов’язане його орендувати. Тобто як такого приміщення в користуванні немає.

Той факт, що працівник-надомник працює віддалено, не зобов’язує підприємство й ставати на облік за неосновним місцем обліку. Це не відокремлений/структурний підрозділ.

Наступне, на що важливо звернути увагу, — «об’єкти, через які провадиться діяльність». Інформація про такі об’єкти використовується податківцями для оцінки реальності госпдіяльності (чи достатньо потужностей для провадження діяльності). Але місце віддаленої роботи співробітника відображати у ф. № 20-ОПП не потрібно (у підприємства немає прав користування на об’єкт). Достатньо того, що є «зарплатні» нарахування і працівник оформлений як надомник.

З 27.07.2020 р. відбулися деякі зміни в поданні ф. № 20‑ОПП. Детальніше — у статті «Форма № 20-ОПП: нове в поданні» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 29).

Інша річ, якщо працівник не просто виконує роботу, а ще й приймає замовлення або здійснює їх виконання для клієнтів у місті, де проживає. Але тоді виникає запитання: а де саме він їх здійснює? Навряд чи у своїй квартирі. Якщо є ще якийсь об’єкт, то тоді в підприємства має бути оформлене право користування таким об’єктом (наприклад, договір оренди). І інформація про такий об’єкт уже фіксується у ф. № 20-ОПП.

Наостанок скористаємося нагодою і відзначимо, що 27.07.2020 р. на сайті ДПСУ оприлюднено оновлений «Довідник типів об’єктів оподаткування». Його доповнено такими об’єктами оподаткування: «715» — «ПТКС» і «716» — «Вагон».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі