Теми статей
Обрати теми

ФОП-ЄП — стоматолог: питання РРО та документів

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Ми продовжуємо відповідати на запитання наших читачів. Сьогодні в полі зору ФОП-ЄП, які працюють у сфері стоматології.

ФОП-стоматолог працює в групі 2 ЄП. Річний дохід до 1 млн грн. З якого періоду виникає обов’язок застосовувати РРО?

До 01.01.2021 р. ФОП-ЄП з річним доходом до 1 млн грн можуть працювати без РРО, якщо не продають такі товари-згубники РРО-імунітету, як технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту (ТСПТ за Переліком КМУ від 16.03.2017 р. № 231), ліки та медвироби.

З 01.01.2021 р. до 01.04.2021 р. ФОП-ЄП груп 2 — 4 з річним доходом до 1 млн грн, як і раніше, зможуть працювати без РРО, якщо не займатимуться діяльністю із ширшого списку (див. п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). До цього переліку потрапляє, зокрема, реалізація лікарських засобів, виробів медпризначення і надання платних послуг у сфері охорони здоров’я (!).

Таким чином, починаючи з 01.01.2021 р. ФОП-ЄП групи 2, що надає платні стоматологічні послуги, приймання готівки та карток повинен буде проводити через РРО або ПРРО. Сума доходу з початку року (більше 1 млн грн чи менше) тут ролі відігравати вже не буде.

А з 01.04.2021 р. РРО-імунітет, нагадаємо, втратять усі ФОП-ЄП незалежно від виду діяльності та рівня доходу (крім групи 1, умови перебування в якій, можливо, лібералізують).

ФОП-стоматолог, що працює в групі 3 ЄП (без ПДВ), установлює імпланти, коронки тощо. Гроші ФОП переказує на свою картку або знімає готівку, по банку жодного руху щодо оплати куплених матеріалів немає. Чи обов’язково у ФОП мають бути документи на купівлю медичних та інших матеріалів, що використовуються для надання стоматологічних послуг?

У п. 12 ст. 3 Закону про РРО «товарно-обліковий» обов’язок прописано для ФОП на ЄП, які є платниками ПДВ або торгують ТСПТ, ліками, виробами медпризначення, «ювеліркою». Від таких торговців податківці при перевірці зможуть вимагати прибуткові документи на товар.

Інші ФОП-спрощенці від цього обов’язку звільнені. Вони ведуть Книгу обліку доходів, і їх витрати ніде не фігурують.

Проте, як показує практика, прибуткові документи на товар усе-таки краще мати. Відсутність документів часто викликає у фіскалів «непереборне бажання»:

— застосувати штраф за незбереження первинних документів за ст. 121 ПКУ в розмірі 1020 грн (за повторне протягом року порушення — 2040 грн);

— «схилити» ФОП до визнання того факту, що товар він купив у звичайної фізособи, і накласти штраф за неподання ф. № 1ДФ за п. 119.1 ПКУ в розмірі тих же 1020 грн (за повторне порушення протягом року — 2040 грн)*.

* Вам буде також цікавою стаття «Документи на товар у ФОП: нові правила з 1 серпня» цього номера журналу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі