Теми статей
Обрати теми

Медпільга з ПДВ на період карантину VS додаток Д6

Сумцова Ольга, податковий експерт
Як правильно заповнити додаток Д6 до декларації з ПДВ за медпільгою на період карантину (п. 71 підрозд. 2 розд. XX ПКУ). Цікавлять колонки 6, 7, 8 «Обсяги операцій з придбання товарів/послуг»: що туди включати?

Правила заповнення додатка Д6 для пільгових постачань за п. 71 підрозд. 2 розд. XX ПКУ такі самі, як і для всіх інших звільнених від ПДВ постачань. У графах 6 — 8 таблиці 2 додатка Д6 відображають придбання звітного і попередніх періодів, використані для здійснених пільгових постачань звітного періоду: у гр. 6 — відображаються придбання за ставкою 20 %; у гр. 7 — придбання за ставкою 7 %; у гр. 8 — придбання за ставкою 0 % і звільнені від ПДВ. При цьому варто врахувати таке:

1. Однією з найпоширеніших помилок при заповненні таблиці 2 Д6 є відображення в гр. 6 — 8 сум всіх вхідних ПН звітного періоду, що стосуються пільги. У той час як Порядок № 21* вимагає враховувати при розрахунку пільги тільки обсяги операцій з придбання товарів/послуг/необоротних активів, використаних конкретно під постачання, відображені в ряд. 5.1, суму яких ви розшифровуєте в таблиці 2 додатка Д6. Грубо кажучи, якщо у звітному місяці продано 1000 одиниць пільгового товару, то в гр. 6 — 8 і повинні відображатися придбання, пов’язані з цією 1000 одиниць товару. Це можуть бути придбання як звітного періоду, так і попередніх.

* Порядок заповнення і подання.., затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

2. Суми придбань відображаються без ПДВ. Наприклад, якщо ви придбали товари з Переліку № 224** до 17.03.2020 р., коли не було пільги, і у вас був вхідний ПК виходячи зі ставки 7 %, обсяги придбань у гр. 7 відображаються без ПДВ. Про це прямо сказано в самій формулі розрахунку пільги з Порядку № 21: «V придбання 7 % — обсяги операцій з придбання товарів/послуг, необоротних активів без урахування податку на додану вартість, нарахованого (сплаченого) під час придбання таких товарів/послуг, необоротних активів».

** Перелік товарів (у тому числі лікарських засобів.., затверджений постановою КМУ від 20.03.2020 р. № 224.

Те ж саме стосується і придбань за ставкою 20 %.

3. Придбання на митній території України в неплатників (без «вхідного» ПДВ) не враховують (п. 3 розд. V1 Порядку № 21).

4. Сума пільги (значення в гр. 4) не може бути від’ємною. Адже обсяг придбань повинен відображатися тільки в межах постачань звітного періоду. Якщо у звітному періоді у вас є придбання під пільгове постачання, але немає ще самого постачання, то таке придбання не відображаємо в додатку Д6. Таке придбання буде відображено в додатку Д6 того періоду, у якому пільгове постачання «засвітиться» в ряд. 5.1 декларації з ПДВ.

5. Відповідальності за неправильне заповнення таблиці 2 додатка Д6 немає img 1!

Розглянемо ще декілька поширених запитань, які стосуються заповнення гр. 6 — 8 таблиці 2 додатка Д6.

Запитання

Відповідь

Покупці і постачальники працюють тільки за передоплатою, тобто ПН виписуються за місяць з урахуванням авансів. Наприклад: виписано ПН з пільгою на 10000 грн. Отримано ПН з пільгою на 12000 грн. Відвантажено на 5000 грн. Що вписувати в додаток Д6? Логіка підказує, що потрібно вписувати без урахування авансів

У таблиці 2 додатка Д6 розшифровується значення ряд. 5.1 декларації з ПДВ. До ряд. 5.1 у цьому випадку потрапляє сума 10000 (за даними виписаних у звітному місяці ПН з пільгою, а вони у нас виписуються за правилом «першої події»). Відповідно 10000 у нас повинно бути відображено в гр. 5 таблиці 2 додатка Д6 — і за цією сумою має бути проведений розрахунок пільги.

У гр. 6 — 8 потрібно показати обсяги придбань для здійсненого у звітному місяці пільгового постачання. При цьому просто взяти всі «вхідні» ПН з пільгою звітного місяця — як ми зазначали вище, не коректно. Порядок № 21 вимагає враховувати при розрахунку пільги тільки обсяги операцій з придбання товарів/послуг/необоротних активів, використаних конкретно під це постачання (під постачання на 10000 грн). Потрібно показати придбання конкретно під ці поставлені товари. Тобто доведеться провести додаткову аналітичну роботу.

Це можуть бути придбання, здійснені як у звітному, так і в попередньому періоді. Причому як фактичні (товар уже був отриманий), так і за якими постачальникові у звітному або попередньому періоді тільки здійснена передоплата (головне, щоб була вже перша подія за операцією придбання). При цьому в обсягах придбань не враховуються придбання в неплатників ПДВ.

Якщо тільки отримано аванс під пільгове постачання, а придбань (у тому числі передоплати) під це постачання ще не було — див. питання нижче.

Припустимо, вартість придбання товарів (у звітному або попередньому періоді є вже перша подія за операцією придбання) становить 9000 грн («вхідні» пільгові ПН).

У такому разі таблиця 2 додатка Д6 буде заповнена так:

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Тимчасово, на період, що закінчується…

14060544

200,00

10000,00

9000,00

200

10000

9000

Отримано передоплату у квітні, а товар буде придбано тільки в травні. Чи заповнювати таблицю 2

додатка Д6?

Незважаючи на те, що в цьому випадку в нас немає придбання під постачання (а отже, розрахунок пільги правильно не може бути здійснений), у періоді здійснення пільгового постачання (отримання передоплати) доведеться все одно провести розрахунок податкової пільги.

Адже якщо ми заповнили ряд. 5.1 декларації (а ми його заповнили, оскільки є перша подія за постачанням — передоплата), то потрібно робити розшифровку і в таблиці 2 додатка Д6. При цьому:

— у звітному періоді (квітень) — в обсягах придбань (гр. 6 — 8) ми нічого відображати не будемо (оскільки придбань під це постачання немає), тобто, по суті, пільга буде розрахована з усього обсягу продажів;

— у наступному звітному періоді (травень) — придбання під це постачання не показуємо (оскільки постачання під ці придбання було відображене в минулому місяці). Тобто придбання під таке постачання не візьмуть участі в розрахунку пільги.

Так, сума пільги буде викривлена. Але саме такий механізм передбачений Порядком № 21. Тим паче, що ці суми ніяк не впливають на обсяг податкових зобов’язань, що декларуються і немає відповідальності за неправильне заповнення додатка Д6

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі