Теми статей
Обрати теми

Постанова № 392: перші істотні зміни

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Як і попередню карантинну постанову, КМУ продовжує нещадно змінювати й постанову № 392*. На першому плановому літньому засіданні КМУ прийняв порцію змін, що запрацювали вже 5 червня. 10 числа стартував четвертий етап виходу з карантину, а з 15 червня доступне прийняття та відправлення повітряних суден, що виконують міжнародні пасажирські перевезення авіаційним транспортом. Усе це й обговоримо!

* Постанова КМУ «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів» від 20.05.2020 р. № 392.

Приводом для нашої з вами чергової розмови на тему карантину та пов’язаних із ним обмежень стала, насамперед, постанова № 435**. Документ опубліковано 4 червня в газеті «Урядовий кур’єр», 2020, № 105. З того ж дня він набрав чинності.

** Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 р. № 392» від 03.06.2020 р. № 435.

Уточнення в частині перевезень. Майже із самого початку введення карантину (точніше, з 12:00 18 березня), коли було введено обмеження на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, перевезення легковими автомобілями були названі як виняток. Тобто вони весь час були дозволені. Тепер КМУ «долив масла у вогонь» img 1 (анонсовано зміни були зовсім інакше)…

З 4 червня як виняток із заборони на

«здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, зокрема пасажирські перевезення на міських автобусних маршрутах у режимі маршрутного таксі», дозволено перевезення (далі цитуємо): «легковими автомобілями з кількістю пасажирів, включаючи водія, до п’яти осіб без урахування осіб віком до 14 років або більшою кількістю пасажирів за умови, що вони є членами однієї сім’ї)» (абз. 2 п.п. 7 п. 3 постанови № 392).

Нагадаємо: автомобіль легковий згідно зі ст. 1 Закону про автотранспорт — це автомобіль, який за своєю конструкцією та обладнанням призначений для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння не більше ніж дев’ять з місцем водія включно. Тобто раніше ніщо не перешкоджало перевезенням легковими автомобілями, навіть якщо всі 9 місць у них зайняті.

З 4 червня дозволили також проведення акредитації освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, у віддаленому (дистанційному) режимі, а також ухвалення рішення про умовну (відкладену) акредитацію освітніх програм без проведення або з частковим проведенням акредитаційної експертизи до 01.09.2020 р. (п.п. 4 п. 5 постанови № 392).

Додаткові пом’якшення. А з 5 червня постановою № 435 передбачено нові можливості. Та тільки доступні вони для суб’єктів господарювання та жителів не всіх областей, а лише для тих, які відповідають усім трьом критеріям, визначеним п. 4 постанови № 392.

У таких областях з 5 червня дозволено:

1) прийняття та відправлення повітряних суден, що виконують внутрішні пасажирські перевезення авіаційним транспортом;

Раніше старт і внутрішніх, і міжнародних авіаційних перевезень планували на 15 червня. Тепер же на 15-те залишили старт тільки міжнародних авіаперевезень.

2) діяльність закладів харчування, зокрема приймання відвідувачів у приміщеннях, за умови дотримання протиепідемічних заходів. Такі заклади планували відкривати 10 червня у межах четвертого етапу виходу з карантину. Для таких закладів обов’язково: (1) дотримання відстані не менше 1,5 м між місцями для сидіння за сусідніми столами; (2) розміщення не більше ніж 4 клієнтів за столом (без урахування дітей віком до 14 років); (3) суб’єкт господарювання, який провадить таку діяльність, має бути оператором ринку харчових продуктів відповідно до Закону № 771***; (4) забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту (включаючи захист обличчя, очей, рук) і (5) використання відвідувачами, крім часу приймання їжі, респіраторів або захисних масок, у тому числі виготовлених самостійно;

*** Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.97 р. № 771/97-ВР.

3) особам, що досягли 60-річного віку, не дотримуватися зобов’язання щодо самоізоляції (відповідно до абз. 6 п. 6 постанови № 392). Це означає, що з 5 червня такі особи можуть працювати не лише дистанційно, причому незалежно від того, хто є їх роботодавцем.

З 10 червня дозволено (знову ж таки, в областях зі сприятливою епідеміологічною ситуацією):

1) діяльність закладів культури, зокрема з прийманням відвідувачів за рішенням власника (органу управління), у тому числі культурних заходів, за умови перебування не більше однієї особи на 5 м2 площі приміщення, де проводиться захід;

2) діяльність закладів, що надають послуги з розміщення, крім дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

Дуже важливе уточнення внесли до абз. 7 п. 4 постанови № 392. Він установлює: в разі невідповідності епідемічної ситуації в регіоні ознакам для послаблення протиепідемічних заходів протягом трьох днів поспіль регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій збирається позачергово та приймає рішення про скасування послаблення деяких протиепідемічних заходів виходячи з результатів оцінки поточної епідемічної ситуації в регіоні.

На жаль, але останнім часом намітилася тенденція до зростання захворюваності. Тому не виключено, що не лише окремим областям, але й у країні загалом доведеться повертатися до посилення умов карантину.

Але все-таки давайте будемо оптимістами та продовжувати стежити за новинами від Кабміну.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі