Теми статей
Обрати теми

Довідка про відсутність податкової заборгованості: відповідаємо на запитання

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Довідка про відсутність податкового боргу може знадобитися платникам у найрізноманітніших ситуаціях. Передусім вона потрібна учасникам тендерів у процедурі держзакупівель для того, щоб підтвердити відсутність заборгованості зі сплати податків та зборів (обов’язкових платежів). У цій статті ви знайдете відповіді на деякі запитання, пов’язані з процедурою отримання такої довідки.

Яким чином можна замовити й отримати в електронному вигляді довідку про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладений на контролюючі органи (далі — Довідка)?

Механізм надання згаданої Довідки визначений Порядком № 733*. Так, для отримання Довідки платник подає заяву за формою додатка 2 до Порядку № 733. Подати заяву і потім отримати Довідку можна або в паперовій, або в електронній формі (п. 3 Порядку № 733).

* Порядок надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладений на контролюючі органи, затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2018 р. № 733.

Про бажання отримати електронну/паперову Довідку зазначають у самій заяві при її поданні (п. 7 Порядку № 733). Тобто направлення фіскалам паперової заяви не виключає отримання електронної Довідки і навпаки.

Якщо вирішили скласти паперову заяву, то її подають податківцям за основним місцем обліку.

Заяву в електронній формі подають через приватну (особисту) частину Електронного кабінету (ЕК) cabinet.tax.gov.ua/login.

Нагадаємо, що вхід до приватної частини (особистого кабінету) ЕК можливий тільки після ідентифікації особи з ЕЦП (КЕП).

Функціонал дозволяє заповнити і подати електронну заяву (форма J1300305 для юросіб або F1300305 для фізосіб у меню «Заяви, запити для отримання інформації») й отримати в електронній формі один з документів: Довідку або лист-відмову.

Зверніть увагу! У заяві потрібно обов’язково зазначити нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладений на податківців. Часто платники посилаються при цьому на Порядок № 733. Проте це помилка. Цей Порядок лише регламентує процес надання Довідки, але не є підставою для її видачі.

Наприклад, підставою для видачі Довідки може бути Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII, п. 13 ч. 1 ст. 17 якого передбачає відмову від участі в процедурі закупівлі у випадку, якщо в учасника є заборгованість зі сплати податків та зборів (обов’язкових платежів), за винятком розстрочення і відстрочення такої заборгованості.

Будьте уважні при зазначенні реквізитів нормативно-правового акта. Помилка в одній цифрі, літері або банальна відсутність потрібної палички (наприклад, коли зазначений номер закону «922-VII» замість належного «922-VIII») для податківців може стати формальною підставою для відмови у видачі вам Довідки.

Довідку (відмову в наданні Довідки) платник може отримати безоплатно протягом 5 робочих днів у вкладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини ЕК.

Строк дії Довідки — 10 календарних днів з дати її формування.

Проглянути видану електронну Довідку можна у відкритій частині ЕК (cabinet.tax.gov.ua/registers/debit), ввівши податковий номер платника (код ЄДРПОУ, РНОКПП) і реквізити Довідки (дату та номер).

Чи є якісь особливості в отриманні Довідки про відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ?

Така Довідка надається за загальною процедурою, визначеною Порядком № 733. Для її отримання необхідно подати заяву за формою додатка 2 до Порядку № 733 (ср. ). Контролери протягом 5 робочих днів сформують Довідку за умови, що в платника немає податкового боргу, та/або недоїмки зі сплати ЄСВ, та/або іншої заборгованості з платежів (у тому числі розстрочених, відстрочених, реструктурованих), справляння яких контролюють податківці (п. 5 Порядку № 733).

Нагадуємо: для отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину відповідно до ст. 471 Закону про зайнятість** Довідка про відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ не підходить. Потрібна Довідка про сплату ЄСВ за 6 місяців, що передують даті зупинення діяльності. Раніше її теж замовляли в податківців. Але згідно з останніми змінами*** (з 06.06.2020 р.) Довідку готує сам роботодавець/ФОП.

** Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI.

*** З урахуванням змін з постанови КМУ від 03.06.2020 р. № 453.

У п. 5 заяви зазначили електронну форму надання Довідки. 5 робочих днів уже пройшли, але ні Довідки, ні відмови в її видачі ми так і не отримали. У чому може бути причина?

Відмовити в наданні Довідки можуть за наявності в платника податкового боргу, та/або недоїмки зі сплати ЄСВ, та/або заборгованості з інших платежів, контрольованих податківцями. Також, як показує практика, приводом для відмови можуть стати формальні помилки, які платники допускають при заповненні заяви.

У цих випадках платникові готують лист у довільній формі з обґрунтованою відмовою в наданні Довідки (п. 8 Порядку № 733). Лист вручають особисто платнику (його законному або уповноваженому представнику) або відправляють йому в порядку, встановленому ст. 42 ПКУ.

Зокрема, ст. 42 ПКУ визначено, що для того, щоб листуватися з контролерами в електронній формі, платник повинен подати заяву про бажання отримувати документи в ЕК. Тоді документ в електронній формі направляється в ЕК з одночасним надісланням платникові на його електронну адресу (адреси) інформації про вид документа, дату і час його відправлення в ЕК.

Якщо платник не подав заяву про бажання отримувати документи через ЕК, усі листи від податківців відправляються за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника рекомендованим листом з повідомленням про вручення або вручаються особисто платникові (його представникові).

Таким чином, відмітка в заяві про бажання отримати Довідку в електронній формі зовсім не означає, що відмова у видачі Довідки буде теж відправлена в електронному вигляді через ЕК. Потрібно ще зафіксувати своє бажання листуватися з податківцями саме через ЕК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі