Теми статей
Обрати теми

Адаптивний карантин до 31 липня: що це означає?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Ситуація із захворюваністю на коронавірусну хворобу в деяких областях країни викликає серйозні занепокоєння. 22 червня більшість областей країни пройшли всі 5 етапів виходу з карантину, тоді як деякі області досі не можуть перейти навіть до ІІ етапу… Саме це й стало причиною продовження дії адаптивного карантину до 31 липня. Чи буде ця дата остаточною?.. Наразі ж поговоримо про те, що передбачає це продовження.

Продовження адаптивного карантину. «Ювілейна» цього року постанова КМУ № 5001, власне, й ознаменувала продовження до 31 липня адаптивного карантину. Документ набрав чинності з 22 червня (крім п. 2 постанови, який діє із дня опублікування документа, тобто з 20 червня, і стосується внутрішніх та міжнародних авіаційних пасажирських перевезень у частини діяльності (функціонування) аеропортів щодо прийняття та відправлення повітряних суден, що здійснюють такі перевезення).

1 Постанова КМУ «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України» від 17.06.2020 р. № 500. Опублікована 20.06.2020 р. у газеті «Урядовий кур’єр», 2020, № 116.

Мабуть, найважливіший момент. До закінчення дії карантину прив’язані і перевірочний мораторій, і звільнення від санкцій за деякі податкові та ЄСВ-порушення, пільги тощо2. Виходить, їх «строк придатності» продовжено ще щонайменше на місяць.

2 Детальніше про що ви могли прочитати в статті «(НЕ) кінець карантину: згадуємо про головне» попереднього номера нашого журналу.

Загальні заборони: є зміни. Цікаво, що й у тих областях, у яких спостерігається сприятлива епідеміологічна ситуація (і навіть за умови, що вона була такою від самого початку), збережено низку заборон, перелічених у п. 3 постанови № 3923. І тим більше вона актуальна для областей, епідеміологічна ситуація в яких несприятлива. Так ось, з 22 червня цей пункт викладено в новій редакції, внаслідок чого список заборон «схуднув» із 16 до 13 позицій.

3 Постанова КМУ «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 20.05.2020 р. № 392.

Так, зникла заборона на роботу закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, діяльність закладів, що надають послуги з розміщення (крім діяльності дитячих установ оздоровлення та відпочинку), закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури.

До проведення масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів наразі трохи інший підхід. Їх проведення дозволене за участю не більше однієї особи на 5 м2 площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі), де проводиться захід.

Організатор заходу при цьому несе відповідальність за дотримання фізичної дистанції між учасниками не менше 1,5 м.

Щодо перевезень питання вирішили так, що дозволено здійснення регулярних та нерегулярних пасажирських перевезень автомобільним транспортом, зокрема пасажирських перевезень на міських автобусних маршрутах у режимі маршрутного таксі, в електричному (трамвай, тролейбус), залізничному транспорті, у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, в кількості не більше ніж кількість місць для сидіння4.

4 Передбачена технічною характеристикою транспортного засобу, визначена в реєстраційних документах на цей транспортний засіб.

Перевізник при цьому несе відповідальність за забезпечення водіїв засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками.

Також у його владі й контроль використання засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок пасажирами під час перевезення.

Регіони, які найбільше постраждали: посилення карантину. МОЗ продовжує регулярно відстежувати ситуацію з поширенням коронавірусу та щодня публікувати на своєму сайті таку інформацію в розрізі областей (за посиланням: moz.gov.ua/). Причому замість 3 критеріїв, за якими визначали епідеміологічну ситуацію в регіоні, з 22 червня п. 4 постанови № 392 передбачено 4 показники.

Невідповідність хоча б одному із цих показників означає, що область потрапляє до «чорного списку» img 1.

З урахуванням оцінки епідемічної ситуації та наявності в регіоні ознак для посилення протиепідемічних заходів регіональні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій можуть приймати рішення про посилення протиепідемічних заходів на території регіону або окремих адміністративно-територіальних одиниць. При цьому збільшилося значення головного державного санітарного лікаря регіону, за поданням якого тепер повинні приймати такі рішення.

У разі відповідності епідемічної ситуації в регіоні ознакам для посилення протиепідемічних заходів протягом трьох днів поспіль регіональна комісія ТЕБ та НС збирається позачергово та приймає рішення про посилення протиепідемічних заходів. Регіональна комісія ТЕБ та НС у регіоні зі значним поширенням COVID-19 кожні 3 дні аналізує епідемічну ситуацію в регіоні, розглядаючи питання посилення протиепідемічних заходів.

А ось скасовано рішення про посилення протиепідемічних заходів може бути не раніше ніж через 7 днів із дня його прийняття, знову ж таки, з урахуванням результатів оцінки поточної епідемічної ситуації в регіоні.

У регіонах, у яких здійснюється посилення протиепідемічних заходів, можуть установлюватися за поданням головного державного санітарного лікаря регіону особливості діяльності та обмеження (!) щодо: (1) проведення масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів; (2) діяльності закладів, що надають послуги з розміщення; (3) здійснення регулярних та нерегулярних пасажирських перевезень у міському, приміському, міжміському внутрішньообласному та міжобласному сполученні; (4) перевезення пасажирів метрополітеном; (5) відвідування закладів дошкільної освіти; (6) роботи установ фізичної культури та спорту, спортивних залів, фітнес-центрів, закладів культури; (7) діяльності закладів харчування.

Тобто важливе значення, як і раніше, мають рішення обласних комісій ТЕБ та НС, у яких і встановлюють ті чи інші заборони та обмеження на рівні області5.

5 Або окремих адміністративно-територіальних одиниць.

Самоізоляція та обсервація. Усіх осіб, які досягли 60-річного віку, остаточно викреслили з переліку тих, хто підлягає обов’язковій самоізоляції (п. 6 постанови № 392).

Перелік осіб, що НЕ підлягають обов’язковій обсервації у зв’язку з перетином державного кордону (абз. 6 п. 7 постанови № 392), поповнили (1) особи, які прямують територією України транзитом та мають документи, що підтверджують виїзд за кордон протягом двох діб, і (2) водії та члени екіпажу автобусів, що здійснюють регулярні перевезення.

Зміна режимів роботи. На період дії карантину робота починається (згідно з новими абз. 4 — 6 п. 2 постанови № 392):

— в органах виконавчої влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування о 8:00;

— в центрах надання адміністративних послуг, органах соціального захисту населення, територіальних органах ПФУ о 10:00.

І якщо це — пряма вказівка, якої ці органи зобов’язані дотримуватися вже із 22 червня, то суб’єктам господарювання п. 121 постанови № 392 КМУ рекомендує (!) внести (у разі необхідності) зміни до режимів роботи з метою встановлення початку роботи о 9, 10 чи більш пізній годині.

Зокрема, встановити початок роботи о 10 або більш пізній годині КМУ рекомендує суб’єктам господарювання, які провадять свою діяльність у таких видах економічної діяльності: (1) оптова та роздрібна торгівля; (2) ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів; (3) поштова та кур’єрська діяльність; (4) тимчасове розміщування та організація харчування; (5) страхова діяльність; (6) освіта; (7) надання соціальної допомоги; (8) мистецтво, спорт, розваги та відпочинок.

За невиконання рекомендацій (не плутати з вимогами) відповідальності немає.

Графіки роботи підприємств/установ/організацій також можуть бути змінені (за погодженням з місцевою владою) залежно від територіального розташування, галузевої належності, специфіки виконання робіт чи надання послуг.

Здійснюється все це з метою розподілу завантаженості громадського транспорту у вранішні та вечірні години, обмеження скупчення громадян у транспорті та на шляхах прямування на роботу / з роботи.

Саме тому, як і раніше, вітається (тобто знову-таки йдеться лише про рекомендації) img 2 на період дії карантину застосування там, де це можливо, гнучкого режиму робочого часу, який, зокрема, передбачає різний час початку і закінчення роботи для різних категорій працівників, дистанційну (надомну) роботу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі