Теми статей
Обрати теми

Загроза поширення коронавірусу = форс-мажор: коли та для кого?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Формулювання «через загрозу поширення коронавірусу» останнім часом набирає страхітливих масштабів. У зв’язку із цим скасовують/переносять (часто на невизначений строк) спортивні, розважальні, культурно-масові та інші заходи, для яких характерне масове скупчення людей. Також заборонена робота закладів, яка передбачає приймання відвідувачів (за деякими винятками1). Для когось такі обставини — чис­тої води форс-мажор. Але потрібно звернути увагу на низку нюансів.

1 Див. постанову КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 р. № 211.

Форс-мажор: що це таке? Перелік форс-мажорних обставин наведений у ч. 2 ст. 141 Закону № 6712. Форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, а саме: загроза війни, збройний конфлікт або серйозна погроза такого конфлікту, включаючи але не обмежуючись ворожими атаками, блокадами, військовим ембарго, дії іноземного ворога, загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена та неоголошена війна, дії суспільного ворога, збурення, акти тероризму, диверсії, піратства, безлади, вторгнення, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, введення комендантської години, експропріація, примусове вилучення, захоплення підприємств, реквізиція, громадська демонстрація, блокада, страйк, аварія, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух, тривалі перерви в роботі транспорту, регламентовані умовами відповідних рішень та актами державних органів влади, закриття морських проток, ембарго, заборона (обмеження) експорту/імпорту тощо…

2 Закон України «Про торгово-промислові палати в Україні» від 02.12.97 р. № 671/97-ВР.

Завдяки Закону № 5303 до цієї статті внесено зміни, згідно з якими введення «карантину, встановленого КМУ» також є форс-мажорною обставиною.

3 Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 530-IX.

Закон № 530 опублікований і з 18.03.2020 р. вже діє.

При цьому сама Торгово-промислова палата України раніше заявляла, що поширення коронавірусу в певних випадках може бути визнане форс-мажором, наслідки якого не дозволили виконати зобов’язання за економічними договорами4.

4 ucci.org.ua/press-center/ucci-news/poshirennia-koronavirusu-v-pevnikh-vipadkakh-mozhe-buti-viznano-fors-mazhorom-dlia-vikonannia-ekonomichnikh-ugod?fbclid=IwAR09_X-RYEAkAebQFlzUp2mUKwHPcLOPKfEClpJ8sxoUjnLRu5drZXiWpxU%20 (buhgalter911.com/news/news-1048867.html)

Але ми не втомлюємося нагадувати: не буває «безвідносного» форс-мажору. Фактично дія форс-мажорних обставин має індивідуальний характер: у кожному конкретному випадку потрібно аналізувати, чи вплинуло настання тих чи інших обставин на можливість конкретного суб’єкта виконати його зобов’язання. Якщо наявний прямий зв’язок, то можна говорити про втручання форс-мажору.

Знову ж таки, потрібно проаналізувати свій договір:

по-перше, на наявність у ньому розділу про форс-мажорні обставини;

Відсутність такого розділу раніше могла стати причиною того, що Торгово-промислова палата України відмовлялася підтвердити настання форс-мажору.

по-друге, на визначення ТПП України (чи регіонального підрозділу) як органу, уповноваженого підтверджувати форс-мажор;

по-третє, на перелік обставин, які згідно з договором можуть вважатися форс-мажорними, а також порядок сповіщення контрагента про настання таких обставин.

Якщо нічого «корисного» з договору витягнути ви не можете img 1, напряму звертаємося до норми ч. 2 ст. 218 ГКУ:

«у разі якщо інше не передбачено законом або договором, суб’єкт господарювання за порушення господарського зобов’язання несе господарсько-правову відповідальність, якщо не доведе, що належне виконання зобов’язання виявилося неможливим внаслідок дії непереборної сили, тобто надзвичайних і невідворотних обставин за даних умов здійснення господарської діяльності».

Підтверджуємо форс-мажор. Факт непереборної сили в загальному випадку підтверджується Торгово-промисловою палатою України — про настання обставин непереборної сили або стихійного лиха на території України5.

5 У разі настання обставин непереборної сили або стихійного лиха на території іншої держави буде потрібен документ, виданий уповноваженими органами такої держави, який легалізується консульськими установами України.

ТПП та її регіональні підрозділи при цьому видають сертифікати про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили).

Процедура отримання сертифіката від ТПП врегульована Регламентом засвідчення Торгово-промисловою палатою України та регіональними торгово-промисловими палатами форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), затвердженим рішенням ТПП від 18.12.2014 р. № 44(5).

Форс-мажор і оподаткування. Зазначимо, що згідно з п. 101.1 ПКУ безнадійний податковий борг, у тому числі пеня та штрафні санкції, нараховані на такий податковий борг, підлягає списанню. Причому під «безнадійним» розуміється в тому числі податковий борг платника податків, що виник унаслідок обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Тож якщо довести, що податковий борг виник унаслідок форс-мажорних обставин, то можна претендувати на його списання податківцями.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі