№12

Бухгалтер 911, березень, 2020/№12 Інші номери журналу ›
  • Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 Постанова від 11 березня 2020 р. № 211 Із змінами, передбаченими постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2020 року № 215
  • Антикоронавірусні закони: дайджест змін 17.03.2020 р. на своєму позачерговому засіданні ВРУ прийняла 4 закони, спрямовані на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби та підтримку платників податків на період здійснення цих заходів. Два з них цікаві широкому колу читачів. Це закони № 530. Виділимо головне в цих документах.
  • Призупинили діяльність: РРО і 20-ОПП Ми здійснюємо розрахунки із застосуванням РРО. Через заборону КМУ вимушені призупинити діяльність на торговельній точці. Як бути з РРО та щоденними Z-звітами?
  • Карантин у дітей: як бути батькам КМУ ввів карантин. Один із заходів захисту — закриття закладів освіти. Діти, звісно ж, скажуть: «УРА!». А батьки? Що робити, якщо залишити дитину одну вдома, — узагалі не варіант?! Як бути з дитиною, якщо садок/школа на карантині, а мама/тато працюють? Шукаємо відповіді на поставлені запитання.
  • Якщо відрядження довелося скасувати або продовжити Обмеження в пересуванні, режим карантину, закриття кордонів і як наслідок скасування відрядження. Як бути в цьому випадку? Як правильно оформити скасування відрядження? Чи потрібно подавати авансовий звіт, якщо відрядження так і не відбулося? А якщо навпаки через проблеми з квитками відряджений працівник затримується? Як усе оформити? Зараз розберемося.
  • Загроза поширення коронавірусу = форс-мажор: коли та для кого? Формулювання «через загрозу поширення коронавірусу» останнім часом набирає страхітливих масштабів. У зв’язку із цим скасовують/переносять (часто на невизначений строк) спортивні, розважальні, культурно-масові та інші заходи, для яких характерне масове скупчення людей. Також заборонена робота закладів, яка передбачає приймання відвідувачів (за деякими винятками). Для когось такі обставини — чис­тої води форс-мажор. Але потрібно звернути увагу на низку нюансів.
  • Простій: оформляємо й оплачуємо Карантин крокує країною . Багатьом доведеться тимчасово призупинити діяльність. Як бути з працівниками? Яка процедура оформлення простою на роботі, чи повинен працівник перебувати на робочому місці? Як оплачувати працю працівників під час простою?
  • Повернення товарів, не пов’язане з претензіями до якості Ситуації, коли з тих чи інших причин відбувається повернення товарів, — непоодинокі. Іноді це повернення пов’язане з претензіями до самого товару, а іноді просто з причини його непотрібності. Крім того, трапляються й зовсім непередбачувані обставини, як нинішня ситуація з карантином у зв’язку з коронавірусом. Тому в цій статті обговоримо питання, пов’язані з поверненням товарів, яке не пов’язане з претензіями до постачальника.
  • Повертаємо фізособі «послужний» аванс: ПДФО, ВЗ, РРО, ЄП Ситуація. Підприємство-єдино­податник отримало передоплату від фізосіб за послуги. Послуги надані не були. Чи потрібно утримувати ПДФО при поверненні отриманих раніше авансів, а також відображати ці повернення у ф. № 1ДФ? Чи можна повернути гроші на інший картковий рахунок фізособи, ніж той, з якого була здійснена оплата?
  • Внесено зміни до Положення про реєстрацію платником ПДВ: що врахувати Наказом Мінфіну від 29.01.2020 р. № 30 затверджено зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ*. Вони вже набрали чинності. Якихось кардинальних нововведень — немає. Єдине, на що потрібно звернути особливу увагу: наразі ФОП — платникам ПДВ буде присвоюватися не 10-значний ІПН платника ПДВ, а 12-значний. Подробиці — далі.
  • Верховний Cуд «добив» «старий» Порядок блокування ПН: наслідки Касаційний суд (постанова ВС від 10.03.2020 р. № 826/12108/18) підтримав позицію суду першої й апеляційної інстанцій про протиправність і недійсність окремих положень «старого» (який уже встиг утратити чинність) «блокувального» Порядку № 117*. Основне питання: яка користь від цього платникам ПДВ?
  • Як закрити експорт, коли покупець ліквідується? Підприємство (продавець) у березні 2019 року експортувало товар на умовах відстрочення платежу. Покупець на зв’язок не виходив, почали його розшукувати, виявилося, що він перебуває в стадії ліквідації. Продавець подав заяву на включення його до списку кредиторів і тепер чекає на закінчення процедури. Але наприкінці березня минає строк надходження валютної виручки. Як уникнути нарахування пені за її ненадходження? Давайте думати разом.
  • ФОП на ЄП: у «податкову» відпустку від карантину У зв’язку з введенням карантину в Україні багато підприємців зараз вимушені простоювати. У зв’язку з цим їм дозволили не сплачувати ЄСВ, плату за землю і податок на нерухомість*. А що з єдиним податком (ЄП)?*
  • Податківці «не проти» єдиноподатників — інтернет-провайдерів З 20.10.2019 р. п.п. 8 п.п. 291.5.1 ПКУ виклали в новій редакції*. У результаті податківці почали давати неоднозначні роз’яснення щодо інтернет-провайдерів. На щастя, зараз фіскали виправилися і підтверджують право інтернет-провайдерів бути на спрощенці. Про це — детальніше.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі