Теми статей
Обрати теми

Антикоронавірусні закони: відпустка, лікарняний, ЄСВ — штрафи

Александрова Олеся, експерт з кадрових і податкових питань
Про те, що антикоронавірусні закони № 5301 і № 5332 прийняті й набрали чинності, ви вже знаєте3. Зараз наше завдання — детальніше поговорити про ті зміни, які стосуються трудових відносин: відпустки, лікарняні. І ще декілька слів скажемо про ЄСВ.

1 Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 530-IX.

2 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 533-IX.

3 Детальніше про це ви могли прочитати в статті «Антикоронавірусні закони: дайджест змін» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 12).

Відпустка за свій рахунок. Законом № 530 внесено зміни до ст. 26 Закону про відпустки. Тепер у максимальні 15 днів відпустки без збереження заробітної плати не включатиметься період карантину, встановленого КМУ (ч. 3 ст. 84 КЗпП і ч. 2 ст. 26 Закону про відпустки). Тому перебувати у відпустці за свій рахунок працівник може протягом усього карантину («лімітовані» 15 днів при цьому залишаться невикористаними).

А тепер детальніше. До змін, про які зараз ідеться, у відпустку за свій рахунок у зв’язку з карантином за своїм бажанням (не за згодою сторін) могли піти (і зараз можуть) матері або інші особи (батько дитини, бабуся, дідусь) для догляду за дитиною віком до 14 років — на період оголошення карантину. Підстава — п. 31 ст. 25 Закону про відпустки. Тобто по суті взяти таку відпустку — це право обмеженого кола працівників — працівників з дітьми.

Але біда в тому, що сьогоднішній карантин уже не стільки пов’язаний з необхідністю догляду за дітьми, які сидять удома через карантин. Заборонена діяльність цілого пласта суб’єктів господарювання. У результаті чого залишатися вдома — вимушена реальність уже для самих працівників, а не їх дітей.

Водночас ми знаємо, що для «всіх інших працівників» (не зазначених у ст. 25 Закону про відпустки) ст. 26 Закону про відпустки передбачала можливість піти у відпустку без збереження зарплати за згодою сторін (!) на строк, передбачений згодою між працівником і роботодавцем, але не більше 15 календарних днів на рік. Це коли «працівник хоче, а роботодавець не проти».

Але карантин у нас оголошений постановою КМУ від 11.03.2020 р. № 211 на більший період.

Поки що — до 24 квітня img 1.

Законодавець, очевидно, так само розуміє, що оформляти простій для роботодавця невигідно (працівникові потрібно платити), відпустка за свій рахунок негумова. Залишається «прощання» з працівником. Теж варіант не з кращих.

Чому б не зняти 15-денне обмеження з відпустки за свій рахунок на період оголошеного КМУ карантину, щоб сторони змогли «зіграти саме в цю гру». Власне, це й відбулося. Тепер, як ми і сказали вище, строк перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не лімітується і залишає незайманим 15-денний строк, установлений частиною першою ст. 26 Закону про відпустки.

Про те, чи потрібно працівникам, які перебувають у відпустці за свій рахунок, нараховувати доплату до МЗП і ЄСВ-різницю, можна прочитати в окремій статті цього номера.

Знову ж таки, якщо працівник принесе листок непрацездатності, що припадає на період відпустки без збереження зарплати, то він не оплачується (п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону №11054). Виняток — листок непрацездатності по вагітності та пологах. Він оплачується в будь-якому разі.

4 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Але якщо після закінчення відпустки за свій рахунок хвороба працівника (чи його дитини) продовжиться, то період тимчасової непрацездатності після закінчення такої відпустки має бути оплачений. Оплату нараховують з дня, коли в працівника закінчилася відпустка за свій рахунок.

Відлік перших п’яти днів непрацездатності при цьому розпочинається з першого дня хвороби працівника. Розрахунковим періодом для визначення середньоденної зарплати будуть 12 місяців, що передують місяцю початку хвороби.

Лікарняні. Ми плавно підвели нашу розмову до теми антикоронавірусних змін, які стосуються лікарняних. Тут у нас теж з’явився до цього не бачений страховий випадок, коли людина без ознак хвороби зобов’язана відсиджуватися вдома.

Відповідне регулювання «привнесене» Законом № 533 у ст. 24 Закону № 1105 (ср. ). По суті встановлений додатковий страховий випадок, за яким надаватиметься допомога по тимчасовій непрацездатності. Ідеться про видачу лікарняних листів здоровим працівникам, які контактували/могли контактувати з хворими і можуть бути носіями інфекції (і з цієї причини ізолюються).

Допомога по тимчасовій непрацездатності в цьому випадку виплачуватиметься так само, як при звичайній хворобі, — із шостого дня непрацездатності (а перші п’ять днів — за рахунок роботодавця). Але розмір такої допомоги буде — 50 % середньої зарплати (доходу) незалежно від страхового стажу.

Відразу скажемо, що механізм видачі лікарняних листів здоровим людям поки що незрозумілий. Зараз офіційних роз’яснень щодо цих змін ще немає.

Для впровадження цих нових норм у життя потрібні зміни щонайменше до Інструкції № 4555.

5 Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом Мінохоронздоров’я від 13.11.2001 р. № 455.

ЄСВ-штрафи. Наостанок скажемо декілька слів про справляння ЄСВ. На жаль, від сплати ЄСВ звільнили тільки ФОП, незалежних професіоналів і членів фермерського господарства. Та й то лише від ЄСВ «за себе» за березень і квітень 2020 року.

Звільнення від ЄСВ з доходів працівників немає. Поблажки встановлені тільки щодо ЄСВ-штрафів та пені (про що ми вже говорили в інших статтях). Та й то лише щодо штрафів із Закону про ЄСВ. Від адмінштрафів із КпАП звільнення немає img 2.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі