Теми статей
Обрати теми

Антикоронавірусні закони: дайджест змін

Шевчук Михайло, податковий експерт
17.03.2020 р. на своєму позачерговому засіданні ВРУ прийняла 4 закони, спрямовані на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби та підтримку платників податків на період здійснення цих заходів. Два з них цікаві широкому колу читачів. Це закони № 5301 і № 5332. Виділимо головне в цих документах.
Зміст статті:

1 Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 530-IX.

2 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 533-IX.

Закон № 533

Амністія на весняні податкові порушення. Розпочинається Закон зі звільнення від штрафів за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 01.03.2020 р. по 31.05.2020 р. Але така поблажка не стосується порушень, перелічених у п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, зокрема:

— порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах;

— порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизу, рентної плати.

Формально за порушення реєстрації ПН/РК штрафи не повинні застосовувати, адже це не потрапляє під зазначені вище штрафонебезпечні порушення.

У період з 01.03.2020 р. по 31.05.2020 р. платникам податків не нараховується пеня, а платникам ЄСВ — з 01.03.2020 р. по 30.04.2020 р. Нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.

Також не застосовуватимуть штрафи за несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ3, несвоєчасне подання ЄСВ-звітності в періоді з 01.03.2020 р. по 30.04.2020 р.

3 У тому числі одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄСВ (авансових платежів).

Перевірочний мораторій. Установлений з 18.03.2020 р. по 31.05.2020 р. Стосується проведення податківцями документальних і фактичних перевірок, крім документальних позапланових перевірок із питань відшкодування ПДВ.

Заплановані перевірки, не розпочаті станом на 18.03.2020 р., будуть зсунені (оновлений план-графік повинні оприлюднити до 30.03.2020 р.), а розпочаті, але не завершені — тимчасово зупинені на період до закінчення мораторію.

На період дії перевірочного мораторію зупиняється перебіг строків давності, передбачених ст. 102 ПКУ.

Документальні перевірки щодо ЄСВ призупинені з 18.03.2020 р. по 18.05.2020 р.

Крім того, до 31.05.2020 р. органам державного нагляду (контролю) заборонили проводити планові заходи зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері госпдіяльності. Виняток — державний нагляд (контроль):

— за діяльністю суб’єктів господарювання, які відповідно до затверджених КМУ критеріїв оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності віднесені до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику;

— у сфері дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін;

— у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

«Громадянська» декларація про доходи: відстрочення на 2 місяці. Подати таку декларацію тим, хто ще цього не зробив, можна до 01.07.2020 р., а сплатити податкові зобов’язання за нею — до 01.10.2020 р. (згідно з п. 523 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Два місяці без плати за землю та нерухом-податку. Звільнення передбачене для сплати за березень і квітень. Стосується як земельного податку, так і орендної плати за землю державної та комунальної власності, причому тільки за земділянками, які використовуються в госпдіяльності. Стосується як юросіб, так і ФОП. Тим, хто декларує зобов’язання і вже їх задекларував, — щоб не платити, потрібно уточнити декларації. Тим, хто ще не задекларував, — подавати декларації з нулями. Тим, кому нараховують податківці (стосується більшості ФОП), самі ж податківці й повинні врахувати цей нюанс. Але це вже у 2021 році, оскільки в «бездеклараційному» варіанті сплата відбувається постфактум (за 2020 рік платиться у 2021 році)4.

4 Нюанси знайдете у статті «Чи повинен ФОП звітувати щодо землі та нерухом-податку?» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 5).

Таке ж звільнення маємо щодо податку на нерухомість, відмінну від земельної ділянки. Але, зауважте, тільки щодо об’єктів нежитлової нерухомості. Дії суб’єктів господарювання такі самі.

ЄСВ «за себе» для ФОП і Ко: невеличка радість. ФОП, незалежних професіоналів та членів фермерського господарства звільнили від сплати ЄСВ «за себе» за березень і квітень 2020 року. При цьому такі періоди включаються до їх страхового стажу та вважається, що страхові суми були сплачені в розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

Виходить, уже при сплаті ЄСВ за перший квартал можна заплатити тільки за січень і лютий. А наперед сплачене буде переплатою. Жодних спеціальних паперів/пояснень додатково подавати податківцям не потрібно.

В електронному кабінеті податківці напевно нарахування проведуть за повний квартал. Але це не привід платити ЄСВ «за себе» за звільнені місяці.

Потім потрібно буде бути уважним при декларуванні за рік у формі № Д5 підсумкових зобов’язань з ЄСВ. Якщо ви за пільговими місяцями покажете нарахування ЄСВ, це буде сприйнято як сигнал, що ФОП передумав і вирішив за ці місяці ЄСВ усе-таки заплатити!

Єдиний податок (ЄП) — «у прольоті» img 1. Звільнення від сплати ЄП не передбачено. Можливо, зметикують місцеві органи влади та знизять ставки для груп 1 і 2, але гарантії цього жодної немає. Як варіант для єдиноподатників груп 1 і 2, які не мають працівників, — піти у відпустку тривалістю один календарний місяць, щоб за цей місяць не платити ЄП (про що — в окремій статті цього номера).

РРО-революцію перенесли. Усю заплановану на 19.04.2020 р. першу хвилю5 РРО-змін відклали до 01.08.2020 р. А тут у нас були: і програмні РРО, і проблема з документами на товар для ФОП, і додавання ще одного «згубника» РРО-імунітету для ФОП на ЄП груп 2 — 4 — платних послуг у сфері охорони здоров’я, і безвідносний РРО-імунітет у ФОП на ЄП, й урізання «касової» пільги з п. 1 ст. 9 Закону про РРО для юросіб-виробників ювелірки, і збільшення РРО-штрафів, і новація щодо десятизначних кодів УКТ ЗЕД для підакцизних товарів. Усе це зміщено на 01.08.2020 р.

5 Деталі — у статті «Привіт, квітню», або Перша хвиля РРО-змін (19.04.2020 р.)» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 11).

До речі, платні послуги у сфері охорони здоров’я взагалі вирішили «залишити в спокої». І навіть із серпня вони вже не призводитимуть до втрати єдиноподатниками РРО-імунітету.

Інші дві хвилі РРО-змін відсунули на квартал (із жовтня 2020 року на січень 2021 року, із січня 2021 року на квітень 2021 року).

Лікарняні в розмірі 50 %. На період перебування в спеціалізованих установах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під контролем у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби, застрахованій особі надається допомога по тимчасовій непрацездатності. Її повинні виплачувати у розмірі 50 % середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

Інші зміни, внесені Законом № 533, не такі істотні й близькі для бухгалтерів. Вони стосуються прострочення споживача з виконання зобов’язань за договором споживчого кредиту, надання житлово-комунальних послуг та їх оплати.

Закон № 530

Відпустка без збереження зарплати. У КЗпП та Законі про відпустки прописали, що строк перебування у відпустці без збереження зарплати на період карантину не включається до «обмежуючого» строку, який дорівнює 15 к. дн. Ідеться про відпустку за ст. 26 Закону про відпустки, коли працівник іде у відпустку за свій рахунок, так би мовити, «з обопільної згоди».

Адміністративна та кримінальна відповідальність: великі неприємності. Порушення правил карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил та норм, передбачених Законом № 16456, іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами тепер надзвичайно штрафонебезпечне. Згідно зі ст. 443 КпАП це може спричинити накладення штрафу на громадян (у тому числі ФОП) від 1 до 2 тис. нмдг (17 — 34 тис. грн) і на посадових осіб (наприклад, на того ж директора) — від 2 до 10 тис. нмдг (34 — 170 тис. грн).

6 Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-III.

Серед «інших актів законодавства», очевидно, й доленосна постанова № 2117, якою встановлено карантин на всій території України до 03.04.2020 р.

7 Постанова КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 р. № 211 (з останніми змінами).

Протоколи про такі адмінправопорушення згідно зі ст. 255 КпАП мають право складати уповноважені на те посадові особи органів внутрішніх справ (Нацполіції), охорони здоров’я та державної санітарно-епідеміологічної служби, а також посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами8 сільських, селищних, міських рад.

8 А в населених пунктах, де не створено виконавчих комітетів, — виконавчими органами, які виконують їх повноваження.

Розглядати ж такі справи уповноважені судді районних, районних у місті, міських або міських районних судів (ст. 221 КпАП).

Якщо ж порушення спричинили або свідомо могли спричинити поширення захворювань або призвели до загибелі людей/інших тяжких наслідків, то загрожує вже кримінальна відповідальність.

На цьому поки що все… Більш детальний аналіз щодо того ж уточнення «земельних» і «нерухомих» зобов’язань — у найближчих номерах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі