Теми статей
Обрати теми

«І знову здрастуйте», або Прив’язка ціни до інвалюти

Казанова Марина, податковий експерт
Щойно хмари над курсом нацвалюти починають згущуватися, багато суб’єктів господарювання для «підстрахування» ціни у внутрішньоукраїнських договорах починають прив’язувати до інвалюти. Давайте нагадаємо, наскільки законні такі дії. І з’ясуємо облікові наслідки такої операції.

Законність прив’язки до інвалюти. Основне правило, яке потрібно пам’ятати, — ціна в договорі (у внутрішньоукраїнських договорах) обов’язково має бути встановлена в гривні (ч. 1 ст. 524 ЦКУ, ч. 2 ст. 189 ГКУ і ч. 2 ст. 198 ГКУ). У гривні повинні проводитися і розрахунки. Водночас ч. 2 ст. 524 ЦКУ дозволяє сторонам установити в договорі грошовий еквівалент зобов’язання в іноземній валюті. Це означає, що разом із сумою в гривнях можна встановити еквівалент грошового зобов’язання в інвалюті (тобто зобов’язання в цьому випадку виникатиме вже виходячи з перерахованого валютного еквівалента). Не проти такої прив’язки й суди.

При цьому суму, що підлягає сплаті в гривнях, визначають шляхом перерахунку валютного еквівалента за курсом НБУ на день платежу (ч. 2 ст. 533 ЦКУ), якщо інше не встановлене договором. Зверніть увагу, сторони можуть визначити в договорі свій порядок перерахунку еквівалента ціни в інвалюті (тобто такий перерахунок може встановлюватися, наприклад, не на дату оплати, а на дату відвантаження).

Варто врахувати, що згідно з ч. 2 ст. 189 ГКУ ціна є істотною умовою господарського договору і має бути зазначена в договорі в гривнях. Тому краще уникати формулювань, де буде зазначений тільки еквівалент ціни в іноземній валюті.

«Природа» операції. У зв’язку з тим, що сплата зобов’язання прив’язана до еквівалента інвалюти, сума зобов’язання на момент укладення договору і на момент оплати може відрізнятися. Оскільки йдеться про одне і те саме зобов’язання в одній і тій же валюті і тільки змінюється сума зобов’язання на дату оплати, то логічно цю операцію розцінювати як зміну ціни договору.

Водночас можливий і інший варіант — коли сторони визначають таку різницю як додаткове зобов’язання за договором. Але ми цей варіант розглядати не будемо. А далі виходитимемо з того, що така операція є зміною ціни.

Документування. Зміна ціни є окремою подією, що потребує документального підтвердження. У тому числі це справедливо і для перегляду ціни у зв’язку зі зміною курсу валюти. Мінфін говорить, що як підтвердження зміни ціни сторони можуть підписати Акт узгодження нової ціни (лист Мінфіну від 13.01.2015 р. № 31-11410-08-10/699). Хоча, на нашу думку, тут можна обійтися і тим, що кожна зі сторін оформить перерахунок бухдовідкою.

Коли складати такий документ? Якщо, наприклад, у договорі ми визначили, що перерахунок еквівалента ціни в інвалюті здійснюється на дату оплати, то:

— якщо першою подією було відвантаження — у видатковій накладній буде зазначена гривнева ціна з договору (без урахування впливу валютних коливань). Тобто зміна ціни в нас відбудеться на дату оплати (відвантажувальні документи при цьому не коригуємо);

— якщо першою подією була оплата, то датою перегляду (зміни) ціни буде дата оплати. Тому на дату відвантаження у видатковій накладній уже фігуруватиме ціна з урахуванням впливу валютних коливань.

ПДВ. Наслідки в ПДВ-обліку будуть такими ж, як при зміні ціни. Виходити будемо з того, що за умовами договору перерахунок еквівалента інвалюти в гривні здійснюється на дату оплати.

Перша подія — відвантаження. На дату відвантаження продавець складає ПН виходячи з договірної ціни. На дату отримання оплати до ПН складається РК на різницю, що виникла у зв’язку зі зміною курсу.

РК на зміну ціни складається з кодом причини коригування «101».

Якщо перша подія — часткова передоплата. На дату отримання часткової передоплати складаємо ПН № 1 у сумі часткової передоплати (ціна за курсом НБУ на дату надходження часткового платежу). На дату відвантаження складаємо ПН № 2 — на неоплачену частину постачання (вартість, зафіксована у відвантажувальних документах, мінус сума передоплати). На дату доплати — складаємо РК до ПН № 1 і № 2 з урахуванням перерахунку вартості товару на дату остаточного розрахунку.

Якщо перша подія — оплата. На дату передоплати складаємо ПН на суму передоплати (вартість товару за курсом НБУ на дату передоплати). На дату відвантаження — у ПН ціна буде вже зазначена, виходячи з ціни з урахуванням валютних коливань. Тому РК не складаємо.

Бухоблік. Раз операцію розцінюємо як зміну ціни — тут мають бути ті ж правила обліку, що й при зміні ціни. Водночас трапляється позиція, що різницю, яка виникає при погашенні зобов’язання, слід визнавати іншими операційними доходами (Кт 719)/витратами (Дт 949). Ґрунтується вона на листі Мінфіну від 31.07.2009 р. № 31-34000-10-16/20869.

А ось П(С)БО 21 у цьому випадку не застосовують. Адже при первісному визнанні зобов’язання покупця виражене в гривні. Щоправда, податківці іноді наполягають на застосуванні П(С)БО 21 у цьому випадку (див. лист ДФСУ від 18.06.2018 р. № 18311/7/99-99-14-03-03-17).

У продавця. На дату відвантаження товару продавець відображає дохід від реалізації (Дт 361Кт 70). При цьому якщо договором передбачено загальне правило, що вартість товару перераховується на дату оплати, то:

— у разі попередньої оплати дохід показують у сумі оплачених коштів;

— якщо спочатку здійснюється відвантаження товару — до доходу потрапляє вартість товарів, зазначена в договорі (тобто без урахування впливу валютних коливань). При цьому за рекомендацією Мінфіну (див. вище), різницю, що виникає при погашенні зобов’язання, слід визнавати іншими операційними доходами/витратами (Дт 361 — Кт 719, Дт 719 — Кт 641/ПДВ/Дт 949 — Кт 361, Дт 641/ПДВ — Кт 361).

У покупця. Покупець при отриманні товарів зараховує їх на баланс за первісною вартістю (Дт 281 — Кт 631). При цьому якщо вартість товару перераховується на дату оплати, то:

— якщо договором передбачена попередня оплата товарів, — балансову вартість показують у сумі оплачених коштів;

— якщо договором передбачена оплата товарів після їх відвантаження, — балансову вартість формують виходячи з вартості товарів, зазначеної в договорі. Якщо дотримуватися рекомендації Мінфіну, різницю, що виникла у зв’язку зі зміною курсу, покупець відносить до складу інших операційних доходів/витрат у періоді оплати (Дт 631 — Кт 719 (з ПДВ), Дт 641/ПДВ — Кт 719 (методом «сторно»)/Дт 949 — Кт 631 (без ПДВ), Дт 644/1 — Кт 631, Дт 641/ПДВ — Кт 644/1).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі