Теми статей
Обрати теми

Водій привіз адмінштраф: чи можна овитратити?

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Ситуація. На водія підприємства, який був у відрядженні, накладено адмінштраф за перевищення швидкості. Чи можна включити суму штрафу до витрат?

Згідно з приміткою до ст. 122 КпАП у разі перевищення обмеження швидкості руху транспортних засобів суб’єктом правопорушення може бути:

— особа, яка керувала транспортним засобом;

— а якщо порушення зафіксоване в автоматичному режимі — відповідальна особа, зазначена в ч. 1 ст. 142 КпАП, або особа, яка ввезла транспортний засіб на територію України.

У свою чергу, згідно з ч. 1 ст. 142 КпАП відповідальна особа— це

«фізична особа або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб, а в разі якщо до Єдиного державного реєстру транспортних засобів внесено відомості про належного користувача відповідного транспортного засобу, — належний користувач транспортного засобу, а якщо в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань відсутні на момент запиту відомості про керівника юридичної особи, за якою зареєстрований транспортний засіб, — особа, яка виконує повноваження керівника такої юридичної особи».

Аналогічна норма закріплена також у ст. 531 Закону № 3353*.

* Закон України «Про дорожній рух» від 30.06.93 р. № 3353-XII.

Як би то не було, у будь-якому випадку за порушення карають конкретну фізичну особу. Юридичну особу не карають.

Знову ж таки, судячи із ситуації, маємо справу з класичною поки що ситуацією — порушення виявлене у звичайний спосіб (не в автоматичному режимі). Тобто до «відповідальних осіб» (прямої вини яких може і не бути) ми і не доходимо в принципі.

Далі. Адмінштраф повинен сплатити сам порушник/відповідальна особа. Зі своєї кишені. У цьому логіка перевиховного ефекту КпАП — він досягається через створення для порушника певних незручностей. Так, згідно зі ст. 307 «Строки і порядок виконання постанови про накладення штрафу» КпАП:

— «Штраф має бути сплачений порушником не пізніш…»;

— «Штраф, накладений за вчинення адміністративного правопорушення, вноситься порушником в установу банку України, за винятком штрафу, що стягується на місці вчинення правопорушення, якщо інше не встановлено законодавством України…».

Важливо! Тобто ні платити штраф за порушника/відповідальну особу, ні компенсувати сплачений порушником/відповідальною особою штраф підприємство не повинно.

Єдине, у випадку зі штрафом на відповідальну особу остання має право зворотної вимоги до особи, яка керувала транспортним засобом у момент вчинення порушення (ст. 531 Закону № 3353). Тобто директор юрособи — власника транспортного засобу (відповідальна особа), що сплатив штраф, може потім стягнути відповідну суму з конкретного водія-порушника. Але, знову ж таки, це не наша ситуація.

Як бути, якщо підприємство все-таки сплатить/компенсує сплачений адмінштраф? Подібна «адмінштрафна» сплата/компенсація потрапить під ЄСВ/ПДФО/ВЗ-оподаткування за повною програмою.

Так, п.п. 2.3.4 Інструкції № 5** відносить до інших заохочувальних і компенсаційних виплат, зокрема, виплати індивідуального характеру на користь працівників.

** Інструкція зі статистики зарплати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Сума адмінштрафу, сплаченого (компенсованого) підприємством замість водія, на наш погляд, якраз і є такою виплатою. Отже, вона ввійде до бази справляння ЄСВ у складі зарплати.

З точки зору ПДФО і ВЗ сума адмінштрафу, сплачена (компенсована) підприємством за водія, перетворюється для останнього на оподатковуваний дохід. Причому оскільки цей дохід наданий у негрошовій формі, до бази оподаткування ПДФО він повинен потрапити збільшеним на «натуральний» коефіцієнт.

При ставці податку 18 % його величина дорівнює 1,219512.

При утриманні ВЗ «натуральний» коефіцієнт не використовуємо.

Не хочете морочитися з податками, але хочете допомогти водієві матеріально? Подумайте над варіантом видачі йому нецільової благодійної допомоги у зв’язку із сімейними обставинами. Уся річ у тому, що надана резидентом сума такої допомоги, яка сукупно за 2020 рік не перевищує 2940 грн, не оподатковується ПДФО, ВЗ і ЄСВ. І в цю суму спокійно вміщаються штрафи за порушення швидкості.

Нагадаємо, що в заяві про надання матдопомоги працівник повинен зазначити, що він просить надати саме нецільову благодійну допомогу.

У формі № 1ДФ суму нецільової благодійної допомоги показують з ознакою доходу «169». У Звіті з ЄСВ вона не відображається***.

*** Детальніше про нецільову благодійну допомогу ви можете прочитати в статті «Увесь місяць у відпустці ВСІ: матдопомога, премія, відпустка директора» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 16).

Що стосується витрат, то безперечно в будь-якому з варіантів (сплата/компенсація/нецільова благодійна допомога) — це не що інше, як витрати підприємства. Бухгалтерський облік витрат підпорядковується П(С)БО 16 «Витрати». І якщо витрати підприємства відповідають поняттю «витрати» (тобто очікується зменшення економічних вигод у вигляді зменшення активів або збільшення зобов’язань, п. 3 НП(С)БО 1, п. 5 П(С)БО 16), то їх обліковують за правилами цього стандарту. Тобто визнають витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони були здійснені, або (якщо їх неможливо прямо пов’язати з доходом) витратами в періоді їх понесення (п. 7 П(С)БО 16).

«Винаходити велосипед» з використанням рахунка 44, вважаємо, немає жодного сенсу****.

**** Цікаві нюанси знайдете в статті «Нерозподілений прибуток підприємства: можливості використання» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 11).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі