Теми статей
Обрати теми

Оплата через ПТКС і розрахунковий документ

Павленко Олексій, податковий експерт
Працівник оплатив через платіжний термінал послуги зв’язки, надані підприємству, і подав до бухгалтерії авансовий звіт, до якого додав квитанцію небанківського терміналу. Чи може підприємство прийняти такий підтвердний документ і безподатково компенсувати працівникові ці витрати?

Для цілей безподаткового відшкодування це питання — із серії проблемних. З одного боку, п. 20 «касового» Положення № 148* згадує сліп і квитанцію торговельного терміналу серед інших підтвердних документів, які повинні представлятися разом із авансовим звітом. Проте виходячи з побудови цієї норми згадка (у дужках) сліпу та квитанції торговельного терміналу стосується тільки частини, яка говорить про документи, що підтверджують зняття, а не витрачання готівки…

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Із п. 2 ст. 9 Закону про РРО випливає, що РРО повинен застосовуватися при виконанні операцій комерційних агентів банків та небанківських фінустанов із приймання готівки для подальшого її переказу з використанням ПТКС. Тому термінали (ПТКС), що здійснюють переказ грошових коштів, мають бути переведені у фіскальний режим, тобто оснащені РРО і зареєстровані податківцями як такі.

На цій підставі фіскали квитанції нефіскалізованих ПТКС (їх копії) зазвичай не визнають розрахунковими, а також первинними документами. Наприклад, не так давно ДПСУ на своєму сайті** виклала чергове роз’яснення, що містить такі висновки: квитанція платіжного терміналу не є розрахунковим документом у розумінні Закону про РРО.

** tax.gov.ua/nove-pro-podatki—novini-/408080.html

Такий їх підхід підтримує й НБУ — див. його лист від 28.11.2019 р. № 57-0007/62082.

Тому якщо працівник надав вам чек/квитанцію платіжного терміналу (у тому числі ПТКС) банку або ж чек фіскалізованого (оснащеного РРО) ПТКС комерційного агента банку/небанківської фінансової установи, то такий чек/квитанція вважатиметься повноцінним підтвердним документом. Якщо ж працівник до авансового звіту додає квитанцію нефіскалізованого ПТКС, то такі витрати компенсувати йому без відповідного їх оподаткування буде достатньо ризиковано. Податківці напевно суми такої компенсації визнають доходами працівника, який подав авансовий звіт.

У принципі, можна спробувати отримати від агента банку/небанківської фінустанови якийсь більш переконливий документ про переказ цих коштів, але на практиці це важко здійснити. Але якщо і вдасться щось іще отримати, фіскали все одно можуть не визнати (мовляв, має бути тільки чек РРО).

Тому безпечніше буде оподаткувати суму такої компенсації працівникові як додаткове благо, а на майбутнє проінструктувати його, щоб він здійснював подібні платежі тільки через фіскалізовані термінали (ПТКС), які видають справжні розрахункові документи (чеки/квитанції).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі