Теми статей
Обрати теми

«Дитяча» допомога ФОП: «розбір польотів»

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Якщо ви — єдиноподатник групи 1 або 2 і у вас є діти 10 років або молодше, то ви можете отри­мати допомогу на дітей*. Як показала практика, не в усіх виходить подати пакет документів з першого разу. Пропонуємо до вашої уваги наші рекомендації і відповіді на ваші запитання.

* Про те, як це зробити, ми говорили в статті «Як ФОП отримати допомогу на дитину під час карантину» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 19).

Запитання № 1. Чи потрібно сплачувати податки з допомоги на дітей?

Це — топ-запитання, і відповідь на нього така: ні, не потрібно img 1.

Соцдопомога на дітей не включається до доходу єдиноподатника, оскільки:

— по-перше, ця виплата не пов’язана з підприємницькою діяльністю (далі ми ще скажемо про те, що така виплата зараховується саме на особистий рахунок фізособи, а не на його підприємницький рахунок);

— по-друге, згідно з п.п. 4 п. 292.11 ПКУ кошти цільового фінансування, які надійшли підприємцеві з бюджетів або державних цільових фондів, не включаються до доходу єдиноподатника. А ця допомога якраз-таки і виплачується з фонду боротьби з COVID.

Але чи не доведеться сплачувати з такої суми ПДФО і ВЗ, як зі звичайного «громадянського» доходу? Ні, оскільки тут на допомогу приходить п.п. 165.1.1 ПКУ img 2. Він звільняє від ПДФО (а отже, автоматично й від ВЗ) суму державної допомоги, яку фізособа отримує з бюджетів або фондів соцстраху.

Оскільки фонд боротьби з COVID створено у складі держбюджету (ст. 28 Закону про Держбюджет за 2020 рік**), то звільнення, за ідеєю, повинно працювати. Але навіть якщо й ні, то податковим агентом буде соцзабез, що виплачує допомогу, а не сам ФОП.

** Закон України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 14.11.2019 р. № 294-IX.

Тож, вважаємо, можна не турбуватися img 3.

Запитання № 2. Яку картку (звичайну, підприємницьку чи для соцвиплат) потрібно зазначати при поданні заяви на отримання допомоги?

Зазвичай у підприємця є декілька поточних рахунків. Щонайменше два: підприємницький і «громадянський».

У підприємницькому iban-рахунку трапляється комбінація цифр 2600, або 2605 (якщо рахунок — картковий), або 2604 (рахунок для отримання соцдопомоги, наприклад, для виплати лікарняних працівникам). Але жоден із цих рахунків у цій ситуації не підходить img 4.

Щоб отримати допомогу, згідно з усними консультаціями працівників соцзабезу в заяві ФОП повинен зазначити реквізити саме свого «громадянського» рахунку, в якому траплятиметься комбінація цифр 2620. Причому, як запевняють у соцзабезі, такий рахунок має бути відкритий саме для отримання соцвиплат.

Насправді ж, картка для виплат — це звичайна картка фізособи (з номером 2620), на яку банк зараховує зарплату, пенсію, стипендію, усі види соцдопомоги тощо. Загалом це просто дебетна картка, а не кредитна (як, наприклад, універсальна в ПриватБанку). Тож, якщо у вас є тільки кредитка, доведеться спочатку відкрити дебетну картку (або рахунок для виплат), а вже потім подавати заяву на отримання допомоги.

Запитання № 3. Чи може тато-ФОП зазначити в заяві соціальну картку його дружини для отримання виплати?

Ні, підприємець повинен зазначати тільки свою картку. Тому якщо заяву на отримання допомоги подає тато-ФОП, йому варто відкрити соцкартку на себе як на громадянина.

Запитання № 4. Де знайти покрокову інструкцію подання заяви на отримання допомоги?

На сайті Мінсоцполітики за посиланням: dopomoga2fop.ioc.gov.ua/. Унизу сторінки є кнопка «Інструкція користувача». Натиснувши на неї, можна завантажити детальний опис процесу подання документів.

Подати документи можна й на порталі «ДІЯ» за посиланням: diia.gov.ua/services/dopomoga-na-ditej-dlya-fop.

Запитання № 5. ФОП помилився в банківських реквізитах, заповнюючи заяву. Як можна виправитися?

Якщо ви ще не подали заяву, то у вас має бути активна кнопка «Створити заяву». Обравши заяву і натиснувши на цю кнопку, можна змінити банківські реквізити або інформацію про кількість дітей.

Після зміни реквізитів потрібно натиснути кнопку «Зберегти». Потім — перейти в розділ «Перегляд, підписання та подання заяви», підписати і натиснути на кнопку «Подати заяву».

Якщо ж заява вже отримала статус «подано», то її неможливо виправити. У соцзабезі поки що немає доступу до електронних заяв, тому вони допомогти не можуть. Можна спробувати особисто відвідати соцзабез і подати пакет документів, у тому числі нові банківські реквізити.

Запитання № 6. ФОП не додав до заяви старшу дитину (10 років). Як виправитися?

Якщо заяву ви вже відправили і в неї статус «подана», то виправити її не вийде. У вашому випадку можна спробувати сформувати ще одну заяву на другу дитину. Або подати всі документи (заяву на допомогу обом діткам) особисто в соцзабез, пояснивши помилку.

Запитання № 7. У якому форматі завантажувати скани документів в електронному вигляді?

Поки що немає чітких вимог Мінсоцполітики до формату скан-копій. Але, як показала практика, краще додавати документи по одному й у форматі JPG, а не PDF.

Запитання № 8. Якщо при заповненні адреси видає помилку сервера, що робити?

Можливо, ви неправильно зазначаєте назву вулиці. Спробуйте зазначити перші 3 — 4 літери й обрати вашу вулицю з випадного списку.

Запитання № 9. При оформленні заяви з’являється повідомлення «Ключ заявника порожній». Що робити?

Інтернет-банкінг «Приват24 для бізнесу» минулого року відновив інтерфейс. Так ось, якщо у вас ЕЦП «від Привату», то його слід змінити. Для цього згенеруйте нову ЕЦП у новому інтерфейсі:

— оберіть свій профіль;

— перейдіть у «Налаштування»;

— установіть плагін Crypto Plugin (якщо у вас його ще немає);

— відновіть сторінку;

— знову зайдіть у «Приват24 для бізнесу» в розділ ключів ЕЦП;

— вигадайте пароль;

— оберіть теку на ПК, куди ви збережете ЕЦП;

— введіть код, який надійде в СМС.

В обраній теці з’явиться новий ЕЦП (розширення *.jks).

Запитання № 10. Якщо ФОП оформляв довідку ОК-7 онлайн, як її додати до заяви?

Ця довідка складається з двох файлів:

1) образ довідки (формат PDF);

2) сама довідка в електронному вигляді з ЕЦП податківців.

Формат *.p7s.

Так ось, прикріпити потрібно обидва файли.

Запитання № 11. Як внести до заяви свідоцтво про народження, видане в Польщі?

В електронному форматі перший символ серії свідоцтва про народження формується автоматично (літера І). Тому внести вручну «закордонне» свідоцтво про народження не вийде.

Можна спробувати звернутися в техпідтримку на порталі «ДІЯ», можливо, вони виправлять цей момент. Або — подавати документи в соцзабез у паперовому вигляді, особисто.

Але в будь-якому випадку врахуйте, що таке свідоцтво має бути перекладене українською мовою і мати апостиль.

Запитання № 12. Якщо у 2019 році ФОП був єдиноподатником групи 2, а у 2020 році перейшов до групи 3. Чи можна отримати допомогу на дітей?

На жаль, ні. ФОП має право на допомогу, тільки якщо на момент звернення за нею він є єдиноподатником групи 1 або 2.

Запитання № 13. ФОП сплатив ЄСВ за весь 2019 рік. Але з 01.01.2020 р. припинив діяльність (знявся з держреєстрації). Чи має він право на допомогу?

На жаль, ні. Допомогу можуть отримати тільки ті ФОП, які на момент звернення за нею є єдиноподатниками груп 1 або 2.

Запитання № 14. Чи має право на допомогу ФОП, у якого є постійне місце роботи?

У Порядку № 329*** немає жодних застережень чи заборон на отримання допомоги підприємцями, які одночасно з бізнесом працюють за трудовим договором. Тому якщо ви відповідаєте умовам призначення допомоги (група 1 або 2, з дітками, сплачений ЄСВ за весь 2019 рік), то можете звертатися за виплатою.

*** Порядок виплати допомоги на дітей фізичним особам — підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої та другої групи платників єдиного податку, затверджений постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 329.

Запитання № 15. ФОП — нерезидент України, платить ЄСВ і всі податки. Чи може він отримати допомогу на дітей?

Так, може (якщо він відповідає умовам її отримання). У п. 4 Порядку № 329 прямо сказано, що допомога виплачується як громадянам України, так і «іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають в Україні».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі