Теми статей
Обрати теми

Карантин: нові дозволи та можливості для бізнесу

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Знову говоримо про карантинні обмеження, передбачені постановою № 2111. 14 травня КМУ послабив обмеження для бізнесу. Що маємо цього разу?

1 Постанова КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 р. № 211.

Непродовольчі ринки та К°: можна працювати з 16 травня!

Це стало можливим завдяки появі постанови № 3772.

2 Постанова КМУ «Про внесення змін до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211» від 14.05.2020 р. № 377.

Набуття чинності постановою довелося чекати до 16 травня (опублікована в газеті «Урядовий кур’єр», 2020, № 91).

Нагадаємо, що з 11 травня більш вільно стало дихатися закладам торговельного та побутового обслуговування населення3. Але щодо тієї ж торгівлі був нюанс. КМУ формально залишив «під замком» велику частину непродовольчого позамагазинного роздробу (пункти некапітальної забудови — кіоски, ларки, намети тощо та засоби пересувної мережі — автокрамниці, автокафе тощо).

3 Нюанси знайдете у статті «Постанова № 343: послаблення та продовження карантину» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 20).

Адже було прямо сказано, що торговельне обслуговування населення допускається «виключно в магазинах, зокрема магазинах, що розташовані у торговельно-розважальних центрах».

Але... з 16 травня слово «виключно» замінили на «у тому числі». У результаті ми отримали абсолютно іншу картину.

Підпункт 8 п. 2 постанови № 211 тепер забороняє «роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів... крім:

торговельного (у тому числі в магазинах, що розташовані у торговельно-розважальних центрах) і побутового обслуговування населення».

Це означає, що кіоски, ларки, намети, автокрамниці тощо, що не є магазинами, з 16.05.2020 р. де-юре поза забороною! У свою чергу, це дозволяє із зазначеної дати відновити роботу непродовольчих ринків, про яку масово повідомляли в новинах.

При цьому всі озвучені вище торговельні об’єкти (у тому числі непродовольчі ринки) повинні працювати при дотриманні таких умов:

а) забезпечення персоналу (зокрема захист обличчя, очей, рук) та відвідувачів засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, у тому числі виготовленими самостійно;

б) перебування у приміщенні не більше 1 відвідувача на 10 м2 торговельної площі;

в) дотримання інших санітарних та протиепідемічних заходів.

Щодо останніх відзначимо таке. Вже є Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів при торгівлі продовольчими (окрім ринків) та непродовольчими товарами на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 09.05.2020 р. № 174. Але для тих же непродовольчих ринків вони не адаптовані.

4 Знайти їх зможете за посиланням: moz.gov.ua/golovnij-derzhavnij-sanitarnij-likar-ukraini

Поки є тільки рекомендації для агропродовольчих ринків (затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 27.04.2020 р. № 14, з урахуванням змін від 16.05.2020 р. № 21).

Але це лише питання часу.

Чотири замість двох за одним столом

Саме так спочатку анонсували зміни, внесені в абз. 4 п.п. 8 п. 2 постанови № 211. Але виокремимо й інші моменти, які при цьому «переграли».

По-перше, якщо з 11 травня дозволили діяльність з надання послуг громадського харчування на відкритих (літніх) майданчиках просто неба, то з 16 травня відкрита можливість відвідування літніх майданчиків під тентами та веранд.

Веранда — це засклене неопалюване приміщення, прибудоване до житлового будинку або вбудоване в нього.

По-друге, як і обіцяли img 1, збільшили кількість відвідувачів, які можуть перебувати за одним столом, до чотирьох осіб (як і раніше, без урахування дітей).

При цьому майте на увазі: така діяльність також дозволена при дотриманні певних умов, зокрема:

а) суб’єкт господарювання, який провадить таку діяльність, має бути оператором ринку харчових продуктів відповідно до Закону № 7715;

5 Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпеки та якості харчових продуктів» від 23.12.97 р. № 771/97-ВР.

б) забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту (зокрема захист обличчя, очей, рук)6;

6 Зокрема респіраторами або захисними масками, у тому числі виготовленими самостійно.

в) перебування відвідувачів, окрім часу приймання їжі, у засобах індивідуального захисту, зокрема респіраторах або захисних масках, у тому числі виготовлених самостійно;

г) дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів.

Див. Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів при роботі закладів громадського харчування на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 09.05.2020 р. № 18.

Вісім замість двох, але із застереженням: пересування осіб

Постановою дозволили також пересування групою осіб у кількості не більше восьми (раніше — двох) осіб (зміна у п.п. 2 п. 2 постанови № 211). Виняток — по службовій необхідності.

А ось супроводження осіб, які не досягли 14 років, батьками, усиновлювачами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями, іншими особами відповідно до закону або повнолітніми родичами дитини як виняток більше не названі. Тобто віднедавна дітей також ураховують у загальній кількості осіб з метою визначення загальної кількості людей, які пересуваються групою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі