Теми статей
Обрати теми

No cash та інші відрядні зміни

Ольховик Ольга, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 13.04.2020 р. № 155 набув чинності 12 травня. Він вніс зміни в Інструкцію № 59*. І хоча їй підпорядковуються тільки бюджетники, саме з цього документа часто списані норми внутрішніх відрядних положень госпрозрахункових підприємств. Та й податківці традиційно рекомендують госп­розрахунківцям використовувати Інструкцію № 59 як допоміжний (довідковий) документ. Тому зміни в Інструкції № 59 — значима подія не лише для бюджетників, але й для госпрозрахункових підприємств.

* Інструкція про службові відрядження в межах України і за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

Що ж змінилося у відрядних правилах? Виділимо декілька найважливіших тез.

Але перед цим хочемо ще раз підкреслити: цим новаціям з 12 травня зобов’язані підпорядковуватися тільки бюджетники. Інші можуть підігнати під них свої положення виключно за бажанням!

1. Аванс на відрядження може бути перерахований тільки безготівково — на картковий рахунок працівника або на рахунок підприємства, операції за яким можуть здійснюватися з використанням КПК.

В Інструкції № 59 тепер прямо прописано, що аванс на відрядження може бути перерахований як на особисту платіжну картку працівника, так і на корпоративну платіжну картку (КПК).

Готівкою аванс може бути виданий тільки у винятковому випадку — працівникам, направленим у відрядження держорганами/військовими формуваннями/створеними ними в установленому порядку установами і організаціями, на які законодавством покладені завдання і повноваження з розвідувальної, контррозвідувальної та оперативно-розшукової діяльності.

Сказано в Інструкції № 59 тепер і про те, що працівникові відшкодовуються (за наявності документального підтвердження оплати) понесені у зв’язку з відрядженням:

комісійні витрати у разі обміну валюти;

— суми комісійної винагороди банку за послуги, пов’язані з використанням платіжних карток і готівки (з урахуванням системи фінансових розрахунків у країні відрядження).

2. Аванс на закордонвідрядження може бути перерахований у гривневому еквіваленті за курсом НБУ на день подання банку розрахунку витрат на відрядження.

Досі бюджетники, направляючи своїх працівників в закордонвідрядження, були зобов’язані забезпечувати їх іноземною валютою (вільно конвертованою або національною валютою країни відрядження).

Відтепер закордонвідрядженим працівникам бюджетних підприємств можна видавати аванс не лише в національній валюті країни відрядження або в доларах США/євро, але і в гривневому еквіваленті за офіційним курсом НБУ, встановленим на день подання уповноваженому банку розрахунку витрат на відрядження.

Ну а госпрозрахункові підприємства у разі закордонвідрядження і раніше мали можливість видавати аванс у гривні**.

** Див., наприклад, статтю «Закордонвідрядження з гривневою карткою» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 14).

3. Кошторис витрат бюджетникам доведеться складати як при закордонвідрядженні, так і в разі відрядження в межах України.

Згадка про кошторис витрат тепер є не лише в закордонвідряджальному п. 1 розд. III, але й у внутрішньоукраїнському п. 1 розд. II Інструкції № 59 (ср. ). Тож без кошторису бюджетникам тепер нікуди. А ось технічне завдання, яке раніше обов’язково треба було складати на кожне закордонвідрядження, тепер можна складати за потреби. Після затвердження кошторису витрат і техзавдання видають наказ на відрядження, в якому слід указати:

— мету виїзду;

— завдання (за необхідності);

— пункт призначення (країна/країни (для закордонвідрядження), місто/міста призначення, інші населені пункти, найменування підприємства, куди відряджається працівник);

— термін (дати вибуття і прибуття);

— джерело фінансового забезпечення витрат на відрядження;

— інші ключові моменти (за необхідності): вид транспорту (і маршрут поїздки у разі відрядження на службовому автомобілі — для закордонвідрядження), інформацію про додаткові обмеження відносно сум і цілей використання коштів, наданих на відрядження, якщо такі встановлені керівником.

Якщо працівник прямує у відрядження на запрошення, додається його копія (з перекладом) і, за наявності, програма заходу.

4. Залишок невитрачених коштів повертається на рахунок підприємства (у грошових одиницях, в яких був виданий аванс).

Повернути невитрачені кошти працівник повинен на банківський рахунок підприємства. У касу можна повертати тільки ті гроші, які були видані готівкою (а видавати аванс готівкою, як ви пам’ятаєте, дозволено в одному винятковому випадку, про який ми говорили вище).

Якщо працівник бюджетного підприємства перевів у готівку гроші у відрядженні, то повертати їх доведеться через банк — шляхом унесення на відповідний рахунок підприємства.

Як перерахувати понесені в закордонвідрядженні валютні витрати?

Перерахунок витрат здійснюється за фактичним обмінним курсом, застосованим банком, а в разі відсутності документів про обмін валюти — виходячи з крос-курсу, розрахованого за офіційним курсом НБУ на дату затвердження звіту. Тобто тут без змін. А ось добові перераховують за офіційним курсом НБУ, встановленим на день подання уповноваженому банку розрахунку витрат на відрядження.

5. Якщо для остаточного розрахунку необхідно виплатити (перерахувати) додаткові кошти, виплата здійснюється в гривні за офіційним курсом НБУ на день затвердження звіту.

Зверніть увагу: остаточний розрахунок може бути зроблений як готівкою, так і безготівково (на платіжну картку працівника). Як і раніше, виплата має бути зроблена не пізніше за третій банківський день після затвердження авансового звіту, але за курсом НБУ на дату затвердження звіту (раніше було — на дату погашення заборгованості).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі