Теми статей
Обрати теми

Лікарняні та карантин. Зустрічаємо зміни

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Наказом МОЗ від 27.04.2020 р. № 963 унормовано порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність у період карантину, у тому числі лікарняних у зв’язку з ізоляцією від COVID-19. Обговоримо подробиці!

Наказом МОЗ, що розглядається, внесено зміни до Інструкції № 455*. Що дають ці зміни?

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

По-перше, лікарі, які надають першу медичну допомогу, отримали право в період проведення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), відкривати листки непрацездатності дистанційно.

На підставі звернення та опитування хворого за допомогою засобів телефонного зв’язку або інтернет-телефонії лікар уноситиме відповідний запис до медичної картки амбулаторного хворого і відкриватиме лікарняний лист.

По-друге, нарешті (!) особи, які перебувають на ізоляції під медичним наглядом у зв’язку з COVID-19 відповідно до «карантинної» постанови, окрім хворих осіб, зможуть отримати лікарняний лист, який засвідчуватиме таку непрацездатність.

Нагадаємо, що ще 18 березня цього року перелік страхових випадків для надання допомоги по тимчасовій втраті працездатності, доповнений новим: на період перебування в закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, пов’язаних з COVID-19 (див. п. 51 ст. 22 Закону № 1105**). Проте особи, які мали право на лікарняні за цим страховим випадком, не могли їх отримати img 1.

** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Адже підставою для надання виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю є лікарняний лист. Проте порядок видачі листків непрацездатності особам на період перебування їх у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням карантинних заходів, був відсутній в Інструкції № 455.

І ось, нарешті, наказ МОЗ, що розглядається, виправляє це непорозуміння.

Увага! Щоб роботодавцеві правильно розрахувати суму лікарняних, треба знати причину непрацездатності. Адже допомога від ФСС за карантинно-самоізольованим страховим випадком розраховується не за загальними правилами, а становить 50 % середньої зарплати (доходу) незалежно від страхового стажу.

На своєму сайті ФСС роз’яснив, що у такому разі на бланку листка непрацездатності лікар зазначатиме в графі «причина непрацездатності»: «11 — ізоляція від COVID-19».

Для фінансування допомоги роботодавець оформляє заяву-розрахунок, в якій зазначає причину непрацездатності — «11».

Ще один проблемний момент стосується оплати перших п’яти днів непрацездатності за рахунок роботодавця. Адже положення про «50 % незалежно від стажу» не продубльовані в Порядку № 440***. Тому є ймовірність, що перші 5 днів доведеться оплачувати за загальними правилами залежно від страхового стажу img 2.

*** Порядок, затверджений постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 440.

Наказ, що розглядається, набув чинності 15.05.2020 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі