Теми статей
Обрати теми

Положення про касові операції: чергові зміни

Сумцова Ольга, податковий експерт
НБУ постановою від 07.05.2020 р. № 59 уніс чергові зміни до «касового» Положення № 148*. Що нового передбачають зміни і «з коли» вони розпочнуть діяти — розберемося в статті.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Постанова № 59 набуває чинності з 25.05.2020 р. Але більшість її нововведень розпочнуть діяти пізніше: частина — з 01.07.2020 р., частина — з 01.08.2020 р.

Програмні РРО vs оприбуткування готівки (зміни набувають чинності з 01.08.2020 р.). У п. 11 Положення № 148 додали новий четвертий абзац, що визначає порядок оприбуткування готівки відокремленим підрозділом без касової книги, який проводить готівкові розрахунки через програмні РРО.

Причому оскільки використання програмних РРО через карантин відтермінували до 1 серпня 2020 року, то й зміни в Положенні № 148, що стосуються оприбуткування готівки при використанні програмних РРО, теж набудуть чинності з 1 серпня 2020 року.

Так-от, оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів, які проводять (точніше — незабаром проводитимуть) готівкові розрахунки із застосуванням програмних РРО без ведення касової книги, вважається:

«забезпечення щоденного створення засобами програмних РРО у паперовій та/або електронній формі фіскальних звітних чеків та подання їх до фіскального сервера засобами телекомунікацій, а також направлення створених програмними РРО електронних розрахункових документів та повідомлень для їх реєстрації і довгострокового зберігання до фіскального сервера».

Поки що відповідна нормативка, яка регулювала б порядок створення програмними РРО фіскальних звітних чеків і передачі інформації податківцям, не затверджена.

На сайті Мінфіну від 04.05.2020 р. тільки зареєстрований проєкт відповідного наказу.

Під цю зміну підкориговано й визначення терміна «оприбуткування готівки» (п. 18 п. 3 розд. I Положення № 148) — оприбуткуванням готівки є також проведення обліку готівки на повну суму її фактичного надходження в електронному фіскальному чеку.

При цьому відзначимо, що для підприємців, які використовуватимуть програмні РРО, так само «робочим» залишається абз. 5 п. 11 Положення № 148 — оприбуткуванням готівки для них вважається відповідний запис у книзі обліку доходів і витрат (чи книзі обліку доходів).

Теж саме стосується й відокремлених підрозділів із касовою книгою. Навіть у разі використання програмних РРО оприбуткуванням готівки для них буде відповідний запис у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.

Видача магазинами з каси РРО готівки держателям платіжних карток (зміни набувають чинності з 1 серпня 2020 року). Відповідні норми, що регулюють порядок видачі такої готівки, і зараз закріплені п. 9 розд. II та абз. 4 п. 27 розд. III Положення № 148. Обговорюваними нововведеннями уточнено, що видавати готівку держателю платіжного засобу мають право не лише підприємства/фізособи-підприємці, які приймають для розрахунків за товари/роботи/послуги платіжні картки та оснащені платіжними терміналами, але й відокремлені підрозділи підприємств.

При цьому, як і раніше, ніхто не зобов’язує магазини в обов’язковому порядку виконувати функцію «банкомата» і видавати готівку на прохання держателя платіжної картки. Це тільки право такого підприємства/фізособи-підприємця/відокремленого підрозділу.

Видача готівки за рахунок виручки або готівки, отриманої у банку, утримувачеві електронного платіжного засобу здійснюється:

(1) з обов’язковим роздрукуванням квитанції платіжного термінала (чи розрахункового документа, а також, але не виключно, з надсиланням електронного розрахункового документа на надані такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти);

Таким чином НБУ врахував особливості роботи програмних РРО.

(2) з відображенням такої операції в книзі КОРО або РК у разі їх використання (якщо не використовуються — не відображається);

(3) з обов’язковою реєстрацією такої операції (операції видачі готівки) в розрахункових документах РРО або РК. Як роз’яснювали податківці в ІПК від 28.12.2018 р. № 5449/6/99-99-14-05-01-15/ІПК, при відображенні операції з видачі готівки держателю електронного платіжного засобу в касовому чеку РРО повинно бути зазначено «Видача готівки» і відповідні реквізити касового чека.

При цьому наразі (до 01.08.2020 р.) видача такої готівки повинна супроводжуватися також складанням видаткового касового ордера з відображенням його в касовій книзі (абз. 4 п. 27 розд. III Положення № 148). Після 01.08.2020 р. додатково складати видатковий касовий ордер на видачу такої готівки та робити відповідний запис на його основі не треба буде. Достатньо касового чека на видачу готівки.

Розрахунки понад дозволені граничні суми готівкових розрахунків (10000 грн, 50000 грн) з 01.07.2020 р. можуть здійснюватися не лише через банки/небанківські фінустанови, але й через юридичних осіб, що не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, які у встановленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку.

Перелік таких юросіб можна знайти на сайті НБУ: bank.gov.ua/files/nonbank_licensed_valid_perkosh.pdf

Уточнення визначень. У визначеннях термінів уточнено:

— за касовими документами (п.п. 11 п. 3 розд. I), що такими є й електронні розрахункові документи;

— за книгами обліку (п.п. 13 п. 3 розд. I) щодо КОРО уточнено, що книгою обліку вона є у випадку, якщо використовується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі