Теми статей
Обрати теми

Старт другого етапу виходу з карантину — 22 травня

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
20 травня на своєму черговому засіданні КМУ прийняв чергові зміни в постанову № 2111. Цього разу карантин продовжено до 22 червня, причому з 22 травня стартував другий етап виходу з карантину. Якщо усе піде за наміченим планом, то 22 червня стане датою остаточного виходу з карантину (третій і четвертий етапи виходу з карантину повинні «вміститися» в цей місяць). Обговоримо новини!

1 Постанова КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 р. № 211.

Отже, перший етап виходу з карантину пройдено (стартував 11 травня), а другий запущено з 22 травня. На 1 червня намічено старт третього етапу, а 22 червня карантин повинен закінчитися (з цієї дати стартує останній — п’ятий — етап).

Що ж передбачає другий етап, на якому ми живемо img 1?

На момент відправлення цього номера до друку доводилося виходити з того, що було озвучено на засіданні КМУ та оприлюднено в офіційних джерелах інформації.

З 22 травня в тих регіонах, де епідеміологічні показники відповідають установленим МОЗ критеріям, може бути відновлена робота громадського транспорту (міського, приміського наземного та внутрішньообласного).

З 25 травня повинні запрацювати метрополітени2, а також дитячі садки3.

2 www.kmu.gov.ua/news/uryad-uhvaliv-rishennya-pro-poslablennya-karantinu-z-22-travnya

3 Про що заявляв заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України: www.kmu.gov.ua/news/z-25-travnya-bude-dozvoleno-vidkrivati-dityachi-sadochki-viktor-lyashko; www.kmu.gov.ua/news/viktor-lyashko-rozpoviv-uchasnikam-akciyi-batkam-sadochki-yak-krayina-vihoditime-z-karantinu

А ось міжобласні перевезення поки не дозволені (це заплановано на третьому етапі виходу з карантину, якщо епідеміологічна ситуація в усіх областях дозволить це зробити). При цьому будуть локальні обмеження, рішення щодо яких КМУ прийматиме спільно з місцевою владою.

Критерії епідеміологічної ситуації також стали надбанням громадськості4: (а) інцидентність (це середня кількість нових випадків COVID-19 за останні 7 днів) повинна складати не більше 12/100 тис. населення; (б) кількість ПЛР- та ІФА-тестів — більше 12/100 тис. населення протягом останніх 7 днів і (в) завантаженість ліжко-місць, визначених для госпіталізації пацієнтів із підтвердженим COVID-19 у закладах охорони здоров’я — менше 50 %.

4 www.kmu.gov.ua/news/karantin-v-ukrayini-bude-prodovzheno-do-22-chervnya-jogo-pomyakshennya-vidbuvatimetsya-u-5-etapiv

Адаптивний карантин передбачає, що в кожній конкретній області можна буде пом’якшити карантин для певних сфер, якщо будуть дотримані ці критерії.

При цьому рішення про пом’якшення карантину у кожному регіоні приймають комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Раніше Прем’єр-міністр озвучував5 також зняття заборони на проведення спортивних змагань без глядачів; роботу готелів, окрім хостелів, ресторанів і басейнів у готелях.

5 www.kmu.gov.ua/news/premyer-ministr-z-22-travnya-zapracyuye-gromadskij-transport-z-25-go-dityachi-sadki

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі