Теми статей
Обрати теми

ПДФО/ВЗ-новації: вивчаємо разом

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
У цій статті розглянемо цікаві зміни із Закону № 466*, які стосуються правил стягнення ПДФО і військового збору.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 р. № 466-IX.

ВЗ. Щодо військового збору тепер працює твердження: усе, що для цілей ПДФО не включається в загальний оподатковуваний дохід фізичної особи (не підлягає оподаткуванню, оподатковується за нульовою ставкою), звільняється і від оподаткування ВЗ.

Жодних винятків з 23.05.2020 р. немає.

Продаж «рухомості». Дещо змінений підхід до оподаткування операцій з продажу легкових автомобілів та/або мотоциклів та/або мопедів (п. 173.2 ПКУ). Тепер ці операції оподатковуються ПДФО таким чином:

— продаж одного із зазначених об’єктів протягом звітного року не оподатковується;

— дохід від продажу другого (раніше другого й наступних) із зазначених об’єктів протягом звітного року оподатковується ПДФО за ставкою 5 %;

— з доходу від продажу третього й наступних об’єктів протягом року стягують ПДФО за ставкою 18 %.

Незалежні професіонали тут потрапили до лав податкових агентів (п. 173.3 ПКУ), якщо вони беруть участь в правочині із звичайною фізичною особою.

Само собою, де є ПДФО (5 або 18 %), буде й ВЗ (1,5 %).

Зміни запрацювали з 23.05.2020 р.

Про ПДФО-зміни для підприємців на загальній системі оподаткування ви можете прочитати в наступному номері журналу.

Продаж нерухомості. Чіткіше прописали порядок оподаткування операцій з продажу незавершенки. Конкретно — уточнили, що дохід від продажу (обміну) об’єктів незавершеного будівництва оподатковується в порядку, визначеному ст. 172 ПКУ для продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна (пп. 172.1, 172.2 ПКУ).

Відповідно і звільнення від оподаткування з п. 172.1 ПКУ може бути реалізовано в тому числі щодо об’єктів незавершеного будівництва.

Крім того, встановили, що правило визначення доходу від продажу нерухомості в розмірі не нижче оцінної вартості діє як для договорів купівлі-продажу, так і для договорів міни (п. 172.3 ПКУ).

Обов’язки податкового агента в операціях купівлі-продажу, міни нерухомості поширили ще й на фізосібнезалежних професіоналів (п. 172.7 ПКУ).

До цього з фізичних осіб в п. 172.7 ПКУ агентами були названі тільки ФОП.

Оренда. Встановлено, що фізична особа, яка одержує доходи за оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв) від осіб, що не є податковими агентами, самостійно сплачує ПДФО/ВЗ до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди (суборенди, емфітевзису) (п.п. 168.4.9 ПКУ).

Також у п.п. 170.1.5 ПКУ уточнили, що у випадку якщо орендар-фізособа не є самозайнятою особою (тобто ФОП або незалежним професіоналом), ПДФО/ВЗ з оренди особа-орендодавець сплачує самостійно. Раніше це правило діяло тільки у відносинах з орендарями — не ФОП.

Зміни у визначенні оподатковуваного доходу.

1. З п.п. 164.2.2 ПКУ виключено норму, яка зобов’язувала фізичних осіб, що отримали дохід за цивільно-правовим договором від платника ЄП 4 групи, включати суму такого доходу в річну декларацію і самостійно сплачувати ПДФО/ВЗ.

2. Виключено п.п. 164.2.19 ПКУ, згідно з яким у загальний оподатковуваний дохід включалися, зокрема, суми пенсій (включаючи їх індексацію) або щомісячного грошового утримання, отримані фізичною особою з ПФУ або бюджету в розмірі, що перевищує 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність (з розрахунку на місяць), на 1 січня звітного року.

Тепер ці виплати в повному обсязі не підлягають оподаткуванню ПДФО/ВЗ (п.п. «е» п.п. 165.1.1 ПКУ).

Пенсії, призначені учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни і особам, на яких поширюється дія ч. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII, як і раніше, не оподатковуються.

3. Конкретизовано, що в загальний оподатковуваний дохід не включається, зокрема, сума страхових (регламентних) виплат, страхових відшкодувань, здійснюваних Моторним (транспортним) страховим бюро України відповідно до Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» від 01.07.2004 р. № 1961-IV (ср. ). Але ця сума не повинна перевищувати розмір збитку, фактично заподіяного вигодоотримувачу (бенефіціару), який визначається за звичайними цінами на дату страхової виплати (п.п. 165.1.27 ПКУ).

4. Подарунки, отримані від незалежних професіоналів, прирівняли до подарунків від юросіб і ФОП з ПДФО-оподаткуванням як додаткове благо (п. 174.6 ПКУ).

5. Раніше фізична особа могла сплатити у розстрочку податкові зобов’язання за ПДФО/ВЗ, нараховані на суму іпотечного кредиту, який «простили», та/або відсотків за ним. Тепер таку можливість залишили тільки в частині ПДФО/ВЗ-зобов’язань, нарахованих на основну суму іпотеки.

ПДФО/ВЗ-зобов’язання, нараховані на іпотечні відсотки, треба сплачувати відразу, без будь-яких розстрочок (абз. 2 і 3 п.п. «д» п.п. 164.2.17 ПКУ).

6. Суми ПДФО, утриманого з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, отриманих членами сім’ї, батьками, утриманцями загиблого (померлого) військовослужбовця, визначеними Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.91 р. № 2011-XII, спрямовуються виключно на виплату рівноцінної і повної компенсації втрати доходів цієї категорії громадян (п. 168.5 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі