Теми статей
Обрати теми

Податкова реформа — 2020: новинки для єдиноподатників (юр- та фізосіб)

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
У цій публікації пропонуємо обговорити новинки Закону № 466* для єдиноподатників (як юросіб, так і ФОП).

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 р. № 466-IX.

1. Ліміти. Єдиноподатники дочекалися підвищення лімітів ще до того, як Закон № 466 набув чинності img 1 (група 1 — 1 млн грн, група 2 — 5 млн грн, групи 3 — 7 млн грн**). І тут нічого не зміниться: нові ліміти вже діють (з 02.04.2020 р.) і залишаться на майбутнє, у тому числі й для юросіб-спрощенців групи 3 img 2.

** Про це ми розповідали, зокрема, у статті «Нові ліміти єдиноподатників: «урізування» від фіскалів» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 17). До речі, податківці вже, схоже, відмовилися від дивного способу підрахунку лімітів з їх урізуванням img 3. І тепер з цим усе, як і повинно бути насправді (див. роз’яснення в категорії 107.02.01 ЗІР).

2. Звільнення від земельного податку урізали img 4. З 01.07.2020 р., якщо єдиноподатник групи 1 — 3 (ФОП або юрособа) здаватиме нерухомість на землі / земельну ділянку в оренду, найм або позичку, він втратить своє право не платити земельний податок.

Це, по суті, те, чого так довго домагалися податківці (а суди їх час від часу ставили на місце).

Відповідно якщо земля оформлена на ФОП (а не на особу-громадянина), то доведеться подавати деку із земподатку (імовірно, місячну, починаючи з декларації за липень).

Якщо ж земля оформлена на фізособу, деку подавати не треба — податківці самі надішлють повідомлення про суму земельного податку

Надішлють, виходить, уже наступного року, оскільки земельний податок платиться у такому разі наступного року за попередній.

Знову ж таки, розуміємо, що саму діяльність зі здавання в оренду, як і раніше, можна здійснювати на єдиному податку.

3. Квартальний звітний період з ПДВ скасували img 5. Отже, спрощенцям — платникам ПДВ доведеться звітувати з ПДВ щомісячно. «З коли»? Очевидно, із звіту за липень. До кінця ІI кварталу допрацьовуємо з квартальним періодом.

4. Якщо податковий борг становитиме 1020 грн або менше, спрощенки не позбавлять img 6. І це цілком логічно, оскільки податкову вимогу виписують, тільки коли борг досяг суми 1020 грн. Тому тепер має бути менше випадків «скидання» зі спрощенки тих, хто й не здогадувався про наявність боргу. Та все ж стан розрахунків із податківцями краще контролювати в електронному кабінеті, щоб не пропустити борг, який перевищує 1020 грн, протягом двох послідовних кварталів.

5. Заява на зміну ставки єдиного податку з 5 на 3 % можна буде подати за 10 (а не 15, як наразі) календарних днів до початку кварталу.

6. Витяг з Реєстру ЄП тепер можна отримати не лише в паперовому, а й у електронному вигляді — протягом 1 робочого дня (для вже чинних єдиноподатників) або 2 робочих днів (для тих, хто переходить на спрощенку, подавши заяву).

7. Заява про застосування спрощенки з новою податковою адресою або новим місцем здійснення діяльності єдиноподатники групи 3 зобов’язані подавати до кінця того кварталу, в якому відбулися зміни, — з 23.05.2020 р. До цього її треба було подати разом із декларацією за той квартал, в якому відбулися зміни.

А ось коли інформувати податківців про новий вид діяльності єдиноподатника, досі незрозуміло. З одного боку, п. 298.5 ПКУ дозволяє спрощенцям груп 1 і 2 подати заяву з новими видами діяльності не пізніше 20-го числа наступного місяця (тобто вже постфатум). Щодо групи 3 — взагалі тиша img 7.

Але з іншого боку, п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ примушує всіх спрощенців залишати єдиний податок відразу після закінчення того кварталу (для групи 3) або року (для груп 1 — 2), в якому вони здійснили діяльність, не зазначену в Реєстрі ЄП img 8!

Саме тому ми радимо завжди подавати заяву з новими видами діяльності заздалегідь — до того, як розпочнете займатися ними.

На жаль, у цьому питанні правок у ПКУ ми не дочекалися img 9.

8. За ФОП-єдиноподатниками групи 4 прибрали преференції в частині податкового агентства за ПДФО/ВЗ (з 23.05.2020 р.). Виплачуєш доходи фізособам, у тому числі за цивільно-правовими договорами (наприклад, договір оренди землі), — отже, податковий агент.

Раніше для них було зроблено виняток (у тому числі в п.п. 164.2.2 ПКУ). Але, мабуть, законодавці вирішили, що вони вже дозріли до того, щоб подавати форму № 1ДФ та утримувати ПДФО і ВЗ, виплачуючи дохід громадянам або ФОП (з ФОП, до речі, податки не стягуємо, але форму № 1ДФ все одно подаємо з ознакою доходу «157»).

9. Якщо сільгосптоваровиробник утворюється шляхом злиття, норма про дотримання частини сільгоспвиробництва, яка дорівнює 75 % за попередній рік (для цілей групи 4 ЄП), поширюється на всіх осіб окремо, які зливаються.

А якщо сільгосптоваровиробник реорганізується шляхом приєднання — на всіх учасників такої реорганізації.

Сільськогосподарські товаровиробники, утворені шляхом злиття, можуть бути платниками податку в рік утворення, якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва, отримана за попередній податковий (звітний) рік усіма товаровиробниками, які брали участь у їх утворенні та були припинені в результаті злиття, дорівнює або перевищує 75 відсотків.

10. Для єдиноподатників групи 4 база для нарахування ЄП залишається все та ж — нормативна грошова оцінка (НГО) ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації. З індексацією все просто: з 2017 по 2023 роки індекс споживчих цін = 100 %, тобто індексувати НГО не треба (п. 5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

А ось із НГО є нюанси:

— з 01.01.2019 р. викладені в новій редакції показники НГО одиниці площі ріллі по усіх областях України. Тому щоб знати правильну НГО, треба отримати витяг з технічної документації про НГО вашої земельної ділянки або знайти НГО на сайті податківців***;

*** sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/325490.html

— а ось тим, у кого немає змоги замовити такий витяг через відсутність у Держземкадастрі інформації про земельну ділянку (її реєстрацію), коли НГО такої ділянки не проведена, базою для розрахунку єдиного податку є нормативна грошова оцінка одиниці площі ріллі в АР Крим або в області. Це, однозначно, полегшить розрахунок єдиного податку і поставить крапку в суперечках про те, які дані брати для розрахунку єдиного податку за землями, НГО яких не проведена img 10.

11. Єдиноподатники групи 4 зможуть подавати свою звітність (декларацію із земділянок) не пізніше 20 лютого. Раніше останній день подання звітів був 19 лютого (відзвітувати треба було до 20 лютого). Тобто подарували один день img 11.

12. Штрафи за виправлення деки не застосовуватимуть, якщо єдиноподатник групи 4 після закінчення граничного строку подання деки з єдиного податку подасть її знову у зв’язку зі змінами об’єкта або бази оподаткування (на підставі даних, унесених до держреєстрів) (п. 50.4 ПКУ).

13. Якщо ФОП-єдиноподатник групи 1 або 2 недоплатить єдиний податок навіть на 10 коп., його зможуть оштрафувати на 50 % ставки єдиного податку! img 12 Раніше від штрафу можна було відбитися, мовляв, він застосовується тільки за несплату, а тепер не вийде. Навіть неповна сплата єдиного податку штрафонебезпечна. img 13 Тож обережніше!

При цьому враховуємо наступну довгоочікувану новацію — з’явилося перенесення строків сплати податків img 14, якщо граничний строк їх сплати збігається зі святом (або вихідним). Тепер можна буде сплатити на наступний робочий день (оновлений п. 57.1 ПКУ)!

14. Підакцизними товарами з 23.05.2020 р. також стали: палива рідкі, на основі газойлів (дизпаливо), менш як 85 об. % яких, включаючи витрати, переганяється при температурі 350 °C (за методом ISO 3405, еквівалентним методу ASTM D 86), крім палива пічного побутового (коди згідно з УКТ ЗЕД: 2710 19 62 00 — 2710 19 68, 2710 19 71 00, 2710 19 75 00, 2710 19 99 00, 2710 20 31 00, 2710 20 35 00, 2710 20 39 00); тільки розчинники або розріджувачі на основі метанолу, інші готові суміші на основі метанолу (код згідно з УКТ ЗЕД: 3814 00 90 90).

Увага: ними не можна торгувати (імпортувати/експортувати або виробляти) на спрощенці! Виняток — як і раніше, дозоволений на спрощенці роздрібний продаж паливно-мастильних матеріалів у ємностях до 20 літрів.

Навіть якщо вони підакцизні.

15. Підприємців, місцезнаходженням або місцем проживання яких є окупована територія, позбавили від подвійного оподаткування. img 15 З їх доходів податковому агентові, як і раніше, треба буде утримувати ПДФО і ВЗ.

Але самим підприємцям хоча б дозволять не включати ці надходження до підприємницького доходу і не сплачувати з них повторно ПДФО, ВЗ або єдиний податок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі