Теми статей
Обрати теми

Новий порядок перевірок ФСС: чого від них чекати

Савченко Олена, налоговый эксперт
Фонд соціального страхування (ФСС) не дрімає. Узяв і постановою від 02.10.2020 р. № 23 затвердив новий порядок своїх перевірок. Який, до речі, вже запрацював з 10.10.2020 р. Про те, що змінилося і чого чекати страхувальникам у плані перевірок ФСС, розповімо далі.

Камеральні перевірки

Якщо раніше в арсеналі ФСС були тільки планові та позапланові перевірки, то тепер до них додалися ще й камеральні перевірки.

Під камеральною перевіркою ФСС при цьому розуміє перевірку використаних страхувальниками коштів Фонду, яка проводиться в приміщенні ФСС на підставі даних інформаційно-аналітичних систем, заяв-розрахунків та повідомлень про виплату коштів застрахованим особам, а також даних з реєстру застрахованих осіб, отриманих у порядку інформаційного обміну між ПФУ і ФСС.

Підглянули й у податківців img 1. Таку перевірку проводять без будь-якого рішення керівника відділення ФСС і без направлення.

Предметом камеральної перевірки може бути своєчасність подання звітів, повідомлень про виплату коштів застрахованим особам, внесення виправлень до раніше поданих звітів, заяв-розрахунків, несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі страхових коштів Фонду, наявність заборгованості зі сплати страхових коштів.

Результатом такої перевірки буде довідка, яку складає і підписує посадова особа Фонду, що проводив перевірку. Якщо камеральна перевірка виявить порушення — у ФСС з’являється підстава для проведення документальної позапланової перевірки або страхувальника включать до плану-графіка проведення документальних перевірок на наступний період.

Призупинення виплати

У ФСС тепер є право призупиняти виплати з Фонду, якщо страхувальник перешкоджатиме проведенню перевірки або відмовить у її проведенні. А також якщо ФСС виявить факти надання ним недостовірних відомостей або порушення порядку використання страхувальником коштів Фонду.

Кому дорога до плану-графіка перевірок

«Червоною ганчіркою» для ФСС є:

— зростання кількості оплачених лікарняних листів, та/або днів тимчасової непрацездатності (вагітності та пологів), та/або сум матеріального забезпечення на зазначені цілі у звітному періоді порівняно з аналогічним періодом минулого року;

— виплати матеріального забезпечення застрахованій особі в межах, близьких до максимальних розмірів з розрахунку на один день;

— витрачання страхових коштів Фонду за відсутності сплати ЄСВ.

При цьому достатня наявність хоча б однієї з наведених підстав для того, щоб страхувальника занесли до плану-графіка перевірок. А якщо таких узагалі виявиться декілька — тоді його першочергово включать до плану-графіка проведення на наступний квартал.

Документальна планова перевірка одного і того самого страхувальника може проводитися не частіше за один раз на рік.

Якщо ви бездоганний страхувальник і взагалі не маєте підстав для проведення перевірки, то вас можуть перевіряти не частіше ніж один раз на три роки.

Приводи для позапланової перевірки

Тут достатньо однієї з таких підстав:

— якщо у вас надто багато тих, хто хворіє, за умови відсутності зростання рівня захворюваності. Багато тих, хто хворіє, — це коли ви представили до оплати за рахунок коштів Фонду лікарняні листи за страховими випадками, що настали в поточному місяці і видані ≥ 10 % від загального числа ваших застрахованих осіб;

А для мікропідприємств (не більше 10 осіб) і малих підприємств (не більше 50 осіб) ≥ 50 % від загальної кількості застрахованих осіб.

— якщо виявиться, що у вас 30 % і більше лікарняних видані однією (!) установою охорони здоров’я / лікарем-ФОП;

— збільшення в 1,1 і більше разів витрат Фонду на матеріальне забезпечення порівняно з попереднім місяцем за умови відсутності аналогічного зростання фонду оплати праці;

— за результатами камеральної перевірки виявили факти неправомірного використання коштів Фонду;

— виявляться системні порушення щодо використання страхових коштів Фонду;

Зокрема, за результатами двох попередніх документальних перевірок установлені порушення використання страхових коштів.

— якщо протягом трьох місяців з дня фінансування Фондом сум, зазначених у заяві-розрахунку, ви не подали повідомлення про виплату коштів застрахованим особам;

— ви самі запросили перевірку (подали заяви про її проведення);

— розпочато процедуру припинення юрособи в результаті реорганізації або ліквідації, а також у разі припинення підприємницької діяльності ФОП або відокремленого підрозділу юридичної особи, відкриття провадження у справі про банкрутство страхувальника, отримання від податківців повідомлення про прийняття страхувальниками, на яких не поширюється дія Закону про держреєстрацію*, рішення про зняття з обліку платника ЄСВ;

* Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

— застрахована особа звернулася про порушення страхувальником законодавства у сфері соцстрахування;

— за актом перевірки подані заперечення, у випадку, коли страхувальник у своїх запереченнях посилається на обставини, які не були досліджені під час перевірки, і об’єктивний їх розгляд неможливий без проведення позапланової перевірки;

Така перевірка проводиться виключно з питань, які стали предметом оскарження.

— на вимогу правоохоронних органів або за рішенням суду.

Строки перевірки

Документальної планової та позапланової для звичайних страхувальників ≤ 10 робочих днів. А для страхувальників — суб’єктів мікро-, малого підприємництва: планової ≤ 5 робочих днів, позапланової ≤ 2 робочих днів.

Продовжити строки проведення документальної перевірки можна не більше ніж на 5 робочих днів звичайним підприємствам, а суб’єктам мікро-, малого підприємництва — не більше ніж на 2 робочі дні.

На закінчення зауважимо, що діючий мораторій на перевірки ФСС не стосується, тобто вони й у період карантину мають право проводити планові, позапланові і тепер уже й камеральні перевірки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі