Теми статей
Обрати теми

Зміна до П(С)БО і К°: що нового?

Казанова Марина, податковий експерт
Мінфін наказом від 29.09.2020 р. № 588 уніс зміни до П(С)БО, Інструкції № 291 та наказу Мінфіну від 29.11.2000 р. № 302, яким затверджено форму приміток (форма № 5) до фінзвітності. Відразу зазначимо: більшість змін носять суто косметичний характер. Важлива зміна, по суті, є тільки для суб’єктів господарювання — мікропідприємств, які складають та подають форми № 1-мс і № 2-мс. Подробиці — у статті.

Що ж передбачає наказ № 588?

1. Усі П(С)БО будуть національними, тобто НП(С)БО. Ну й чудово! Відповідні правки внесено також до Інструкції № 291*.

* Інструкція про застосування Плану рахунків бухобліку…, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291.

2. Є низка суто технічних правок. З П(С)БО, Інструкції № 291, наказу Мінфіну від 29.11.2000 р. № 302, яким затверджено форму приміток до фінзвітності, прибрали згадку про банки. Ну, власне кажучи, банки й не керуються цими нормативними документами.

3. Уже більш суттєва зміна! Вона стосується суб’єктів господарювання — мікропідприємств, які подають фінзвітність за формами № 1-мс і № 2-мс. Для них передбачено нововведення, яке стосується відображення у формі № 1-мс заборгованості засновників з внесків до статутного капіталу. Раніше П(С)БО 25 передбачав, що заборгованість засновників з формування статутного капіталу відображається у складі поточних зобов’язань підприємств, а саме за рядком 1155 «Потокова дебіторська заборгованість» (п. 1.4 розд. III П(С)БО 25). Тепер же, після внесених змін, заборгованість засновників за невнесеними вкладами повинна відображатися в розділі «Власний капітал» пасиву Балансу (форма № 1-мс). Для цього передбачено спеціальний новий рядок 1425 «Неоплачений капітал» — суми за цією статтею вираховуються під час визначення підсумку власного капіталу.

Керуватися цією вимогою потрібно вже при заповненні звітності за 2020 рік. Тому слід чекати оновлення форми № 1-мс.

При цьому є нюанс! Мінфін забув відкоригувати п. 1.7 розд. 3 П(С)БО 25, який містить припис, що відображати за рядком 1400 форми № 1-мс «Капітал». У цьому пункті так і залишилася застереження про те, що в цьому рядку відображається фактично сплачений капітал засновниками. Але якщо ми будемо дотримуватися цього правила, а потім ще й за рядком «Неоплачений капітал» покажемо зменшення капіталу на заборгованість засновників, то вийдемо взагалі на некоректні цифри. Тому очевидно, що за рядком 1400 «Капітал» потрібно відображати той статутний капітал, який зафіксований в установчих документах.

4. Ще один момент стосується «улюбленого» бухгалтерами П(С)БО 17 «Податок на прибуток». У ньому зроблено застереження про те, що відстрочені податкові активи і вістрочені податкові зобов’язання не дисконтуються. Ну, власне кажучи, навряд чи комусь спадала на думку ідея дисконтувати їх раніше. Оскільки, навіть дуже бажаючи, зробити це складно — адже складно прогнозувати і період дисконтування, і очікувані грошові потоки. Зауважимо, що в МСФЗ 12 подібне застереження теж є.

Загалом це й усі зміни img 1. Зміни набули чинності 03.11.2020 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі