Теми статей
Обрати теми

Ризиковий платник: як не втратити ПДВ-статус

Казанова Марина, податковий експерт
Ситуація. Підприємство віднесене до числа ризикових за п. 8 Критеріїв ризиковості платників. Якщо складати податкову накладну (ПН) — її реєстрацію буде заблоковано. Як за час розблокування не втратити статус платника ПДВ? Чи дійсно для того, щоб уникнути анулювання ПДВ-реєстрації, достатньо показати хоча б одне придбання в декларації за останні 12 звітних періодів?

Спочатку визначимося, за яких умов здійснюється анулювання ПДВ-реєстрації на підставі п.п. «г» п. 184.1 ПКУ, про яке йдеться в запитанні. Так, платникові загрожує втрата ПДВ-статусу, якщо:

— він не подає контролюючому органу протягом 12 послідовних податкових місяців декларацію з ПДВ;

— подання ним протягом останніх 12 послідовних податкових місяців такої декларації свідчить про відчутність постачання/придбання товарів/послуг, здійснених з метою формування податкового зобов’язання (ПЗ) чи податкового кредиту (ПК). І тут варто звернути увагу на такі моменти. По-перше, щоб не потрапити під цю умову, достатньо протягом 12 послідовних звітних періодів задекларувати хоча б одне придбання. Підтверджують це й податківці. Так, у категорії 101.03 ЗІР сказано:

«якщо у платника податку протягом 12 послідовних податкових місяців відсутні операції з постачання та при цьому наявні обсяги придбання за рахунок яких сформовано податковий кредит, підстави для анулювання реєстрації платника ПДВ відсутні».

І здебільшого на практиці цей підхід дотримується податківцями img 1.

По-друге, потрібно звернути увагу на те, що операція постачання або придбання товарів/послуг повинна формувати ПЗ або ПК. Інакше кажучи, при їх відображенні має бути заповнений рядок 9 та/або рядок 17 декларації з ПДВ. Тобто якщо це пільгове постачання або придбання за пільговою ПН, то таке постачання/придбання не сформують ПЗ або ПК. І тоді умова про декларування постачання/придбання вже не виконуватиметься.

Із цієї ж причини не врятує й декларування тільки від’ємного значення з ПДВ, яке «тягнеться» з декларацій попередніх періодів. Адже в цьому випадку немає придбання, що формує ПК.

Далі переходимо безпосередньо до запитання: підприємство віднесене до числа ризикових, якщо складати ПН, то вона буде заблокована. Як не втратити статус платника ПДВ?

Тут слід насамперед зауважити, що ПЗ платник ПДВ зобов’язаний задекларувати незалежно від факту реєстрації ПН. Блокування ПН не звільняє продавця від обов’язку показати ПЗ за такою ПН у декларації з ПДВ (хіба що за винятком випадку, коли заблокована ПН була складена помилково). На це прямо вказує п. 201.10 ПКУ. Тому факт блокування, само собою, не впливає на можливість показати ПЗ. Відповідно декларуємо зобов’язання, і в податківців уже не буде підстав зняти вас із ПДВ-реєстрації.

Але тут є нюанс. Виходить, у такому разі в декларації ця ПН буде, а в ЄРПН її немає. Якщо це єдина «цифра» в декларації (єдині ПЗ за декларацією), а попередні декларації «порожні», то податківці цілком можуть зацікавитися цим фактом. Зазначимо, що згідно з п. 201.10 ПКУ виявлення розбіжностей даних податкової декларації і даних ЄРПН може стати підставою для проведення контролюючим органом документальної позапланової виїзної перевірки (п. 201.10 ПКУ).

Але! Така перевірка може бути призначена тільки в тому випадку, якщо податківці направлять вам запит для пояснення розбіжностей, а ви протягом 15 робочих днів не надасте письмову відповідь на нього з поясненнями суті розбіжностей і документальним підтвердженням своїх пояснень (п.п. 78.1.1 ПКУ).

Тобто податківці можуть вам направити запит з вимогою пояснити розбіжності.

Але при цьому, оскільки ви задекларували ПЗ (і у вас є документальне підтвердження факту здійснення постачання — що воно реально було), підстав для анулювання ПДВ-реєстрації не буде.

Тепер перейдемо до придбань. Навіть якщо за останні 12 місяців узагалі немає зобов’язань до декларування, то, щоб не втратити ПДВ-статус, платникові достатньо хоча б в одній декларації за останні 12 календарних місяців показати хоча б одне придбання (придбання з ПДВ).

Якщо є вхідна зареєстрована ПН, на підставі якої можна показати придбання, — чудово! Тоді відображаємо придбання — і анулювання не загрожує. Причому це може бути й «відкладена» ПН з минулих періодів. Адже за п. 198.6 ПКУ платник може показати ПК не лише в періоді виникнення права на нього, але й у будь-якому наступному періоді в межах 1095 днів з дати складання ПН. Якщо ПН зареєстрована своєчасно — право на ПК з’являється в періоді складання ПН або в іншому наступному періоді, але не пізніше 1095 днів з дати складання ПН. Якщо несвоєчасно — у періоді реєстрації ПН або в іншому наступному періоді в межах 1095 днів з дати складання ПН.

Але може скластися ситуація вже така, що, навпаки, ПН вашого постачальника, тобто вашу вхідну ПН на єдине придбання, заблокували. У цьому випадку до того моменту, поки ПН не буде зареєстрована, права на ПК немає. І виходить, ПК за такою ПН не можна поставити img 2.

У такому разі, щоб уникнути анулювання ПДВ-реєстрації, якщо немає можливості задекларувати зобов’язання:

— можна здійснити якесь дрібне придбання в іншого постачальника, у якого велика ймовірність, що не заблокують ПН, або,

— у крайньому разі, придбати щось за чеком РРО. Адже за чеком РРО (щоправда, його сума має бути не більше 240 грн, включаючи ПДВ!) можна теж показати ПК (п. 201.11 ПКУ), таким чином виконавши вимоги про декларування придбання, яке формує ПК. У додатку Д5 (у гр. 2 таблиці 2) у такому разі зазначаємо ІПН постачальника — платника ПДВ, наведений у цьому касовому чеку (див. 101.23 ЗІР). Зверніть увагу, що чек теж проходить повз ЄРПН і податківці так само можуть зацікавитися задекларованим на підставі такого чека ПК та направити платникові відповідний запит для надання пояснень. Але підстав анулювати ПДВ у них не буде.

Якщо сума чека більше 240 грн, то показати ПК за ним не можна (навіть у межах 40 грн).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі