Теми статей
Обрати теми

Єдиний рахунок для сплати податків та ЄСВ: як будемо заповнювати платіжки?

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
З 1 січня повинна запрацювати нова система сплати податків, зборів та ЄСВ. Ідеться про введення єдиного рахунку законами № 1901 і № 5592. Порядок функціонування єдиного рахунку затверджено постановою КМУ від 29.04.2020 р. № 3213. На черзі — порядок заповнення платіжок. Відповідний проєкт наказу Мінфіну опублікувала на своєму вебсайті ДПСУ4. Оскільки справа вже не за горами, давайте освіжимо в пам’яті, що таке єдиний рахунок.

1 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 04.10.2019 р. № 190-IX.

2 Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 13.04.2020 р. № 559-IX.

3 Про це ви могли дізнатися зі статті «Єдиний рахунок з 2021 року: старт дано!» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 20).

4 Див. за посиланням: www.tax.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2020-rik/74874.html.

Нагадаємо: єдиний рахунок вводять з 01.01.2021 р. для «централізованої» сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів, що контролюються податківцями, а також ЄСВ.

Єдиний рахунок функціонуватиме разом зі звичайною процедурою сплати податків, зборів та ЄСВ. Переходити на використання єдиного рахунку чи ні — справа суто добровільна!

Для цього достатньо буде подати повідомлення через Електронний кабінет. Але пам’ятайте: одного разу перейшовши на єдиний рахунок, ви зобов’язані його використовувати до кінця календарного року. Відмова можлива лише з 1 січня наступного року.

Важливо! Єдиний рахунок не призначений для сплати ПДВ, акцизу з реалізації пального / спирту етилового, а також частини чистого прибутку (доходу) до бюджету держ- і комунальними підприємствами та їх об’єднаннями.

Оскільки єдиний рахунок працюватиме паралельно зі звичайною сплатою, Порядок № 6665, який, власне, і збирається підкоригувати Мінфін, поділили на два розділи. Точніше, механізм заповнення «звичайних» платіжок залишили в першому розділі (з деякими змінами) і додали другий розділ для тих, хто має намір скористатися єдиним рахунком.

5 Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування ПДВ, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затверджений наказом Мінфіну від 24.07.2015 р. № 666.

Розробники проєкту наказу постаралися, якщо змога, автоматизувати заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів при формуванні платіжки в Електронному кабінеті.

Як анонсує Мінфін, користувач єдиного рахунку зможе в одній платіжці:

— зазначити один вид платежу та одного отримувача коштів;

— оформити декілька видів платежів на користь декількох отримувачів;

— зазначити єдину суму платежу без визначення отримувачів коштів. У цій ситуації кошти з єдиного рахунку списуватимуть у суворо визначеній черговості (спочатку недоїмка з ЄСВ, потім податковий борг тощо6).

6 Подробиці ви можете знайти в статті «Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ: перше наближення» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 45).

Для платників, які і після 01.01.2021 р. продовжать користуватися нині діючою системою сплати податків, зборів і ЄСВ, як і раніше, діятиме правило: сплата кожного виду платежу, і за кожним видом сплати повинна оформлятися окремим документом на переказ. Тобто перерахувати декілька видів платежів однією платіжкою вони не зможуть.

Також користувачі єдиного рахунку дістануть можливість зазначити в платіжці:

— дату і номер податкового повідомлення-рішення, на підставі якого здійснюється платіж;

— призначення платежу, що перераховується на підставі відповідної декларації, та його отримувача.

Виконання вимог про наявність цієї інформації в платіжці потрібне для того, щоб такі платежі були віднесені, відповідно, до третьої і четвертої черг (після ЄСВ-недоїмки та податкового боргу).

Додаток до Порядку № 666 «Перелік кодів видів сплати» передбачається (!) викласти в новій редакції. Так, серед кодів, які використовуються при заповненні документів на переказ платниками податків, буде:

— виключено код виду сплати «109» — оплата податкового векселя. До речі, згадки про податкові векселі з Порядку № 666 планують узагалі прибрати;

— додано код «117» для сплати коштів платником податків, щодо якого відкрито провадження у справі про банкрутство (зараз цей код використовують органи виконавчої влади);

— виключено код «135» для сплати фінсанкцій, визначених підрозділом податків та зборів з юросіб. Натомість з’явився код «276» для сплати грошового зобов’язання, визначеного за результатами документальної перевірки підрозділом, що здійснює адміністрування платежів (юрособи);

— введено новий код «273» для сплати грошового зобов’язання, визначеного за результатами самостійного коригування ціни контрольованої операції та сум податкових зобов’язань платника в декларації з податку на прибуток (додаток ТЦ);

— додано код «279» для сплати зобов’язань, визначених за результатами документальної/фактичної перевірки підрозділів контролю за підакцизними товарами;

— виключено «податково-компромісні» коди «244» і «246».

Також Порядок № 666 буде доповнено двома новими додатками — переліками кодів видів ознак, які використовуватимуться:

— органами Держказначейства та/або податківцями при заповненні документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, ЄСВ з використанням єдиного рахунку, повернення помилково або надміру зарахованих коштів з єдиного рахунку;

— органами державної виконавчої служби та/або територіальними органами ДПС при заповненні документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, ЄСВ з використанням єдиного рахунку.

Знову ж таки, йдеться про проєкт (змін до Порядку № 666), тому — чекаємо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі