Теми статей
Обрати теми

Ф. № 1ДФ + ф. № Д4 = квартальне злиття

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Злиття з 01.01.2021 р. ПДФО/ВЗ-звітності зі Звітом з ЄСВ, «заплановане» законодавцями ще минулого року*, потихесеньку набуває «видимих» форм. Щоправда, поки на проєктному рівні. Зараз у нашому полі зору проєкт наказу Мінфіну щодо ф. № 1ДФ.

* Див. статтю «Злив» ЄСВ-звітності в ПДФО/ВЗ/ЄП-звітність: подробиці» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 40).

Проєкт наказу, про який ідеться, можна знайти на офіційному вебсайті Мінфіну за посиланням: mof.gov.ua/uk/regulatory_acts_draft_for_discussion_2020-408. Він передбачає не просто внести правки, а викласти в новій редакції Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ і Порядок його заповнення. Оскільки це поки лише проєкт, коротко пробіжимося по основних новаціях.

Мінфін не став винаходити велосипед, а пішов за принципом «я его слепила из того, что было» img 1. При цьому, враховуючи той факт, що ЄСВ-звіт за своїм обсягом значно перевершує нинішню ф. № 1ДФ, основний упор зроблений саме на нього, а від нинішньої ф. № 1ДФ залишиться тільки один додаток. Але про все за порядком.

По суті, оновлена ф. № 1ДФ буде деяким аналогом ЄСВ-звіту і складатиметься з трьох розділів, до яких перекочують окремі таблиці з нині чинної ф. № Д4 з деякими доповненнями:

— розділ I ф. № 1ДФ «Нарахування доходу та єдиного внеску за найманих працівників…» заснований на таблиці 1 ф. № Д4. Саме цей розділ нової ф. № 1ДФ буде цікавий для більшості роботодавців;

— розділ II ф. № 1ДФ «Нарахування грошового забезпечення та єдиного внеску за військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу та на суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами…» — таблиця 4 ф. № Д4. Назва цього розділу говорить сама за себе. Його заповнюють страхувальники, які нараховують і сплачують ЄСВ за військовослужбовців (окрім військовослужбовців строкової й альтернативної служби), осіб рядового та начальницького складу;

— розділ III ф. № 1ДФ «Нарахування грошового забезпечення та єдиного внеску за патронатних вихователів, батьків — вихователів та прийомних батьків…» — розділ II таблиці 2 ф. № Д4. Цей розділ заповнюють управління праці та соцзахисту, що здійснюють відповідні виплати.

Планується, що в нової ф. № 1ДФ буде 4 додатки.

Додаток Д1 — аналог таблиці 6 ф. № Д4. До кожної квартальної ф. № 1ДФ доведеться заповнювати по три додатки Д1 — за кожен місяць кварталу. Відповідний номер місяця у кварталі (цифрове значення від 1 до 3) зазначатимемо в реквізиті «Звітний (податковий) період».

Порядок заповнення повинен залишитися той же.

Додаток Д2 — аналог таблиці 8 ф. № Д4 (для управлінь праці та соцзахисту).

Додаток Д3 — аналог таблиці 9 ф. № Д4 (подаватиметься за військовослужбовців-строковиків).

У четвертому додатку до Розрахунку (4ДФ) ми побачимо те, що, власне, залишиться від нинішньої ф. № 1ДФ, — відомості про суми нарахованого доходу, утриманого і сплаченого ПДФО і ВЗ. Тут, як і раніше, буде два розділи.

У першому розділі, як і зараз, зазначатимемо за кожною фізособою суму нарахованого і виплаченого доходу, а також суму нарахованого та перерахованого ПДФО.

Увага! Відомості про суми утриманого і сплаченого військового збору тепер теж будуть персоналізовані.

Якщо зараз військовий збір ми зазначаємо загальною сумою в другому розділі ф. № 1ДФ, то в додатку 4ДФ його потрібно буде відображати так само, як і ПДФО, окремо за кожною фізособою.

Другий розділ додатка 4ДФ нової ф. № 1ДФ не несе нічого нового. Він призначений для відображення зведених даних про оподаткування відсотків та виграшів (призів) у лотерею. Рядки для військового збору тут залишили для тих, хто захоче відкоригувати цей показник за минулі звітні періоди (до 01.01.2021 р.).

У складі ф. № 1ДФ за кожен звітний квартал потрібно буде подавати три додатки 4ДФ — окремо за кожен місяць звітного кварталу.

Важливо! Передбачається, що подавати нову ф. № 1ДФ будемо за основним місцем обліку щокварталу (протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу), але з розбиттям по місяцях. Перший раз — за підсумками I кварталу 2021 року.

«Закривати» IV кв. 2020 року формою № 1ДФ, грудень — формою № Д4 будемо за старими правилами/формами. Періодів 2020 року ці нововведення жодним чином не торкнуться.

За «неуповноважений» відокремлений підрозділ ф. № 1ДФ подаватиме головне підприємство за своїм основним місцем обліку. При цьому подавати копію Розрахунку за місцезнаходженням підрозділу більше буде не потрібно.

Способів подання ф. № 1ДФ буде три: електронкою, на папері разом з електронною формою і «суто» на папері, якщо кількість рядків у Розрахунку не перевищує 5.

Розрахунок за ф. № 1ДФ з типом «Звітний» можна буде подати всього лише один раз. Одного разу прийнятий податківцями, він залишиться діючим навіть у тому випадку, якщо згодом до закінчення граничного строку подання ви вирішите відправити ще один Розрахунок, наприклад, у зв’язку з виявленням помилок/неточностей.

Для того, щоб у межах граничних строків внести правки до вже прийнятого Розрахунку, потрібно буде подати його з типом «Звітний новий» і виключно з показниками, що виправляються. Кількість Розрахунків з типом «Звітний новий» може бути будь-якою.

Механізм коригування показників додатка 4ДФ залишиться колишнім: ознака «1» — рядок на виключення, ознака «0» — рядок на введення. Аналогічний механізм діятиме і для ЄСВ-додатків Д1 — Д3, але з деякими додатковими нюансами.

Таблицю відповідності кодів категорій застрахованих осіб і кодів бази нарахування та розмірів ЄСВ доповнено новими кодами 67 — 74. Для звичайних роботодавців серед них буде цікавий хіба що код 69 — учні, слухачі професійно-технічних навчальних закладів, які одержують зарплату під час стажування та виробничої практики.

На цьому поки все. Більш детальний аналіз — коли з’явиться остаточний текст наказу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі