Теми статей
Обрати теми

Як для ФОП на ЄП звітність з ЄП і ЄСВ «за себе» об’єднають

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Ми вже знаємо, що ЄСВ/ПДФО/ЄП-звітності судилося злитися воєдино*. І Мінфін нарешті-таки зібрався втілити це в життя**. Так, до декларації з єдиного податку ФОП «прикрутять» форму № Д5. Коли це відбудеться і як будемо звітувати, зараз і розповімо.

* Деталі знайдете в статті «Злив» ЄСВ-звітності в ПДФО/ВЗ/ЄП-звітність: подробиці» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 40).

** mof.gov.ua/uk/regulatory_acts_draft_for_discussion_2020-408

«З коли» звітуватимемо по-новому?

Поки що говоримо про проєкт змін. Але в будь-якому разі Мінфін повинен запустити подання таких звітів зі звітних періодів 2021 року. Що це означає?

По-перше, за 2020 рік єдиноподатники звітуватимуть по-старому: в деці єдиного податку й у формі № Д5. Тож можна видихнути і не хвилюватися з приводу річних звітів img 1.

Далі, єдиноподатники груп 1 і 2, які не порушать правила перебування у своїй групі, вперше подаватимуть новий звіт аж у 2022 році — за 2021 рік.

І тільки єдиноподатники групи 3 звітуватимуть за новою формою раніше за всіх. Уперше — за I квартал 2021 року.

Подати такий звіт потрібно буде не пізніше 11.05.2021 р.

Що зміниться в деці єдиноподатника?

Як ви вже зрозуміли, нова декларація складатиметься з власне звичної нам декларації єдиноподатника і додатка до неї, який, як дві краплі води, нагадує річну ф. № Д5 з ЄСВ «за себе» img 2.

Зміни будуть косметичними. Дека єдиноподатника залишиться фактично без змін. Її, як і раніше, потрібно буде заповнювати наростаючим підсумком з початку року в гривнях з копійками. Групи 1 і 2, як і раніше, зазначатимуть нараховану суму єдиного податку за квартал (навіть якщо фактично була сплачена інша сума). Виправляти помилки можна буде як у поточній декларації, так і шляхом подання уточнюючої деки.

Нове обличчя ф. № Д5

Окрім самої деки, єдиноподатники подаватимуть додаток 1 до неї. Цей додаток — калька з форми № Д5 з деякими доволі корисними змінами.

Але спочатку про строки подання звіту. Нагадаю, що зараз ФОП здають форму № Д5 раз на рік. Проте після того, як Мінфін затвердить нову форму деки, єдиноподатникам з групи 3 доведеться заповнювати ЄСВ-додаток щоквартально.

Не хвилюйтеся: щоквартальне заповнення додатка 1 не буде проблемою для групи 3. Достатньо лише зазначити щомісячний дохід = мінзарплаті і розрахувати ЄСВ як 22 % від нього.

І тут виникає запитання: чи не змінять строки сплати ЄСВ з «не пізніше 19 квітня, 19 липня, 19 жовтня і 19 січня» на «протягом 10 календарних днів після подання декларації»? ЄСВ — це не податок. Тому навряд чи.

І ось ми дісталися до революційної зміни, на яку ФОП уже й не сподівалися: у новому додатку 1 можна буде виправляти сумові ЄСВ-помилки img 3 (як у поточному звіті, так і в уточнюючому). Ура!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі