Теми статей
Обрати теми

З декрету — за кордон

Савченко Олена, налоговый эксперт
Ситуація. Працівниця перебувала у відпустці для догляду до 3 років. На підприємстві пропустили, коли відпустка добігла кінця, але до роботи вона так і не стала. А потім з’ясувалося, що працівниця вже перебуває в іншій країні. Як діяти роботодавцю: чи можна «відправити» її у відпустку до 6 років? Як її можна звільнити, щоб не виникло проб­лем? Давайте розбиратися.

Відпустка для догляду до 6 років: нюанси

Відразу попереджаємо: відправити у відпустку для догляду до 6 років працівницю без медичного висновку не можна.

Щоб скористатися своїм правом на таку відпустку, працівниця повинна подати роботодавцеві заяву. І до заяви обов’язково має бути додана довідка за формою № 080-1/о, затверджена наказом МОЗ від 11.06.2012 р. № 430.

Ця довідка якраз і підтверджує необхідність домашнього догляду за дитиною.

Без медичного висновку роботодавець не має права прийняти рішення надати працівниці відпустку про необхідність у домашньому догляді за дитиною. Така «вільність» роботодавця належить до інших порушень трудового законодавства, за яке передбачена фінансова санкція в розмірі 1 МЗП (абзац восьмий ч. 2 ст. 265 КЗпП). Крім того, не варто забувати про адміністративну відповідальність конкретних винних посадових осіб роботодавця від 510 до 1700 грн ч. 1 ст. 41 КУпАП*.

* Детальніше про відповідальність можна прочитати, зокрема, у статті «Як шукають «нелегалів» у карантин» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 36).

Які ще є варіанти?

У карантинну відпустку за свій рахунок

Якщо є ймовірність, що ситуація надалі вирішиться за участю працівниці (вона планує повернутися в Україну і «заскочить» на рідне підприємство написати заяву про звільнення), можна тимчасово «відправити» її до карантинної відпустки за свій рахунок). Єдина проблема — заява про таку відпустку.

В ідеалі їй бажано надіслати таку заяву в паперовому вигляді поштою. Але тут відразу застережемо: якщо є можливість отримати оригінальну паперову заяву, то нехай вона тоді вже буде заявою про звільнення за власним бажанням img 1. Тоді ви вмить вирішите всі проблеми.

Але якщо такої можливості немає (отримати письмовий оригінал заяви) — про звільнення краще не говорити (детальніше про це — далі).

А ось для надання карантинної відпустки за свій рахунок у вашій ситуації може підійти й заява в електронному вигляді.

«Ранок вечора мудріший…»

З працівницею немає зв’язку? Тоді залишається тільки скласти акт про відсутність працівниці на роботі. У табелі обліку робочого часу таку відсутність відмічайте кодом «НЗ» — нез’явлення з нез’ясованих причин.

Звичайно, якщо з працівницею немає зв’язку і ви взагалі не впевнені, що коли-небудь її побачите, ставити «НЗ» нескінченно довго ви не можете. І потрібно буде щось вирішувати. Але тут краще не рубати з плеча, почекати деякий час — щонайменше до кінця карантину.

Чому? Та тому, що звільнення працівниці за ініціативою підприємства (наприклад, за прогул**) несе в собі безліч проблемних моментів. І якщо є хоч якась можливість розпрощатися з працівницею дружньо (отримавши від неї заяву «за власним»), нехай навіть це станеться не дуже скоро, то краще так і зробити.

** Детальніше ця процедура описана в статті «Звільнення прогульника: покрокова інструкція» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 38).

Звільнення за прогули у цьому випадку — небезпечний шлях, оскільки ви не можете гарантувати, що працівниця не вирушить до суду обстоювати свої права. А як ми знаємо, трудові права жінок у нас дуже добре захищені.

У цій ситуації потрібно взяти до уваги такі моменти.

1. Частина 3 ст. 40 КЗпП забороняє звільнення працівника за ініціативою роботодавця (у тому числі й за прогули) під час перебування у відпустці. Але тут якраз у нас усе добре. Відпустка для догляду до 3 років закінчилася, а отже, ця норма звільненню не перешкода. Але є інша.

2. Так, згідно з ч. 3 ст. 184 КЗпП не можуть бути звільнені за ініціативою власника:

— вагітні;

— жінки, що мають дітей віком до 3 років (якщо дитина потребує домашнього догляду на підставі медичного висновку — до 6 років);

— одинокі матері за наявності дитини віком до 14 років або дитини з інвалідністю.

Таким чином, якщо працівниця після закінчення відпустки до 3 років припинить перебувати в пільговій категорії, то її начебто й звільнити можна. Але тут виникає запитання: а якщо роботодавець не знав, а згодом виявиться, що вона таки була в пільговій категорії на момент звільнення? Наприклад, з’ясується, що вона знову вагітна або є одинокою матір’ю? На наш погляд, якщо працівниця не надавала документів, що підтверджують її пільговий статус, то, відповідно, роботодавець на момент звільнення не міг знати про нього, а отже, при звільненні КЗпП не порушено.

Але ніхто не може гарантувати позитивне вирішення цього питання в суді.

3. З огляду на сьогоднішню ситуацію у світі, жінка цілком може намагатися виправдати свою відсутність карантином, неможливістю дістатися в країну та іншими причинами.

Таким чином, враховуючи всі нюанси, а саме неприємну перспективу можливого судового розгляду та діючі карантинні обмеження, найбезпечніше — розпрощатися з такою працівницею дружньо (зв’язатися з нею й отримати від неї заяву про звільнення за власним бажанням). А ось звільняти за прогули — небезпечно. Але якщо ви впевнені, що проблем з працівницею не буде, — можете ризикнути.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі