Теми статей
Обрати теми

Життя після 07.11.2020 р., або Знову про токени

Казанова Марина, податковий експерт
Дата 07.11.2020 р., яку багато хто чомусь вважав (помилково) «кінцем життя без токенів», минула. І… життя без токенів успішно триває. Чого чекати далі? Давайте поговоримо про перспективи. У тому числі повернемося до питання обов’язковості токенів для звичайних суб’єктів господарювання.

7 листопада 2020 року завершився перехідний період для старих електронних цифрових підписів (ЕЦП). Ключі, згенеровані до 07.11.2018 р., припинили вважатися такими, що відповідають вимогам Закону № 2155*. Починаючи з 07.11.2020 р. для підписання податкової звітності, ідентифікації на держпорталах суб’єкти господарювання повинні користуватися тільки ключами кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

* Закон України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 р. № 2155-VIII.

Що важливо! Якщо ви отримували електронний підпис (ЕП) після 07.11.2018 р. і отримували ви його:

(1) у кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг (внесеного до Довірчого списку);

(2) за договором про надання кваліфікованих електронних довірчих послуг,

то навіть якщо ЕП зберігається на звичайній флешці, нею і далі можна підписувати електронну податкову звітність. Власне кажучи, не так давно ми вже звертали на це увагу**. А тепер це підтвердили податківці та Міністерство цифрової трансформації (Мінцифри).

** Стаття «ЕП без токена vs підписання звітності після 07.11.2020 р.» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 37).

Зокрема, Мінцифри на своєму сайті зазначає, що

«протягом двох років відбувався перехід на нові електронні підписи. За цей період закінчилася дія усіх ЕЦП, адже термін їх використання саме два роки. Отже, усі електронні підписи, які видані протягом дії закону, дійсні»!

Див. новинну замітку від 04.11.2020 р. (thedigital.gov.ua/news/mintsifra-usi-elektronni-pidpisi-yaki-mayut-ukraintsi-diysni).

Податківці теж згодні з тим, що ключі, отримані у кваліфікованих надавачів електронного підпису після 07.11.2018 р. (навіть якщо вони зберігаються на звичайній флешці), відповідають вимогам Закону № 2155 і можуть використовуватися при електронній взаємодії з податківцями, ідентифікації на держпорталах тощо.

Але заслуговує на увагу не зовсім однозначна думка податківців ось із якого питання. Зокрема, поки йдеться про роз’яснення ДПС у Дніпропетровській області. На сайті податківців в інформаційному повідомленні від 03.11.2020 р. (dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/439706.html) зазначено, що приватний бізнес має право зберігати електронний підпис на будь-якій флешці, жорсткому диску тощо тільки до 31.12.2021 р. Оскільки «дозвіл» на це дає постанова № 193*** (про неї йтиметься трохи нижче). А з 1 січня 2022 року приватні суб’єкти господарювання зобов’язані використовувати КЕП виключно на захищених носіях особистих ключів (токенах).

*** Постанова КМУ «Про реалізацію експериментального проекту щодо забезпечення можливості використання удосконалених електронних підписів і печаток, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів» від 03.03.2020 р. № 193.

Хоча 04.11.2020 р. на цьому ж сайті з’явилася інша новина (dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/439824.html), з якої можна дійти висновку, що захищені пристрої зберігання ЕП повинні використовувати тільки держоргани (оскільки це прямо випливає зі ст. 17 Закону № 2155). А нібито звичайні суб’єкти господарювання можуть зберігати КЕП на «звичайних» пристроях (наприклад, флешках). І вже про постанову № 193 і про те, що з 01.01.2022 р. усі суб’єкти господарювання повинні використовувати токени або інші захищені засоби зберігання електронного підпису, взагалі не згадується.

Давайте тоді згадаємо, що передбачає постанова № 193? Вона дозволяє суб’єктам господарювання до 31.12.2021 р. при електронній взаємодії, електронній ідентифікації, у випадку, коли законодавством передбачено використання виключно КЕП, використовувати ЕП, який базується на сертифікатах кваліфікованого підпису без виконання вимоги про те, що ЕП повинен зберігатися в засобі КЕП. Тобто ЕП має бути отриманий у кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг за договором про надання кваліфікованих довірчих послуг. Але сам підпис може зберігатися і на звичайній флешці. І такий ЕП по суті розцінюється як КЕП.

Звідси висновок: якщо той же КМУ не передумає, то до 31.12.2021 р. суб’єкти господарювання можуть підписувати податкову звітність ключами, що отримані після 07.11.2018 р. і зберігаються на звичайній флешці (звісно, якщо ці ключі отримані у кваліфікованого надавача за договором про надання кваліфікованих довірчих послуг).

Але все одно так до кінця і не зрозуміло: чи обов’язкові в принципі токени для звичайних суб’єктів господарювання (після 31.12.2021 р.), чи вони обов’язкові тільки для держорганів?

Чому взагалі виникло таке запитання? Річ у тому, що безпосередньо в Законі № 2155 (абз. 3 ч. 2 ст. 17) установлено, що держоргани/нотаріуси повинні використовувати засоби кваліфікованого електронного підпису чи печатки, які мають вбудовані апаратно-програмні засоби, що забезпечують захист записаних на них даних від несанкціонованого доступу, від безпосереднього ознайомлення із значенням параметрів особистих ключів та їх копіювання. Для звичайних суб’єктів господарювання такого застереження немає. Сказано тільки, що КЕП повинна зберігатися в засобі КЕП. При цьому Законом № 2155 (ст. 19) установлено вимоги до такого засобу зберігання електронного підпису. Звичайна флешка їм не відповідає. Тому, швидше за все, після того, як «індульгенція» постанови № 193 припинить дію, суб’єктів господарювання зобов’яжуть використовувати токени.

З постанови № 193 також випливає, що флешка не є засобом кваліфікованого електронного підпису. Інакше навіщо тоді цією постановою надано дозвіл суб’єктам господарювання підписувати звітність і без виконання вимоги про засіб кваліфікованого електронного підпису?

Але тут, знову ж таки, поживемо — побачимо. До 31.12.2021 р. може ще багато чого відбутися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі