Теми статей
Обрати теми

Штраф за пізнє анулювання бронювання в готелі

Сумцова Ольга, податковий експерт
Ситуація. Співробітника відправили у відрядження, але воно було скасовано. Оплачено проживання безготівково. Готель передоплату стягнув як штраф. Що із цією передоплатою робити? І чи повинен готель надати акт на цю штрафну санкцію?

Передусім слід ознайомитися з умовами договору з готелем. Зазвичай на сайтах готелів розміщений договір публічної оферти, який включає умови договору приєднання.

Також у договорі наведені умови щодо пізнього скасування бронювання. Здебільшого при пізньому анулюванні бронювання або неприбутті готель стягує штраф (його сума може навіть дорівнювати вартості проживання).

Наприклад, передбачається така умова:

«Сторони погоджуються, що в разі пізнього анулювання (менше, ніж за <…> до дня заїзду) готельних послуг, неприбуття або переривання Покупцем проживання в готелі незалежно від причин попередня оплата в розмірі 100 % вартості оплачених послуг за весь період проживання не підлягає поверненню та зараховується готелем у якості штрафу за невиконання Покупцем умов цього договору».

Слід затребувати в готелю документ, який підтверджує, що ним був стягнутий цей штраф. Інформація про природу такого платежу може міститися, наприклад, у відповіді на запит про повернення сплачених коштів. Це може бути і просто лист готелю з посиланням на відповідний пункт договору, що передбачає стягнення штрафу.

Оскільки передоплату готель стягує як штрафну санкцію, то й в обліку списані готелем кошти відображаємо як визнані штрафи — за дебетом рахунка 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки». По суті, будуть проводки: Дт 371 — Кт 311 (на суму сплаченої передоплати за проживання); Дт 948 — Кт 685 (на суму визнаного штрафу); Дт 685 — Кт 371 (зарахування передоплати в рахунок штрафу).

Відображають цей штраф у тому звітному періоді, в якому ви визнали ці штрафи (лист Мінфіну від 16.06.2017 р. № 35210-07-10/16083).

Із суми сплачених штрафів платник не має права на податковий кредит (навіть якщо готель — платник ПДВ) (абз. 5 п. 188.1 ПКУ).

При цьому якщо ви підприємство — платник податку на прибуток — високодохідник або малодохідник, який не відмовився від розрахунку податкових різниць, то потрібно не забути про «штрафну» різницю згідно з п.п. 140.5.11 ПКУ. Ця різниця передбачає, що фінрезультат потрібно збільшити на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, відшкодування збитків, компенсації недоотриманого доходу (упущеної вигоди), нарахованих згідно із цивільно-правовими договорами (у тому числі у сфері ЗЕД) на користь осіб, які не є платниками податку на прибуток (крім фізосіб — платників ПДФО*) та «нульовиків» з податку на прибуток.

* Відповідно штрафи на користь звичайних фізосіб, «незалежних професіоналів», ФОП на загальній системі під дію різниці не потрапляють (усі вони платять ПДФО), а виплати на користь єдиноподатників — потрапляють.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі