Теми статей
Обрати теми

Внутрішньо переміщені особи, турзбір, нерухомподаток: що змінилось

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
У святковий день 14 жовтня набрав чинності Закон № 905*, який звільняє внутрішньо переміщених осіб (далі — ВПО) від сплати туристичного збору. Пропонуємо обговорити цю новину трохи детальніше.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення окремих умов надання пільг із сплати туристичного збору та податку на нерухоме майно» від 17.09.2020 р. № 905-IX.

Закон, що обговорюється, був опублікований 13 жовтня в газетах «Голос України», 2020, № 189 та «Урядовий кур’єр», 2020, № 199. Із дня, наступного за днем його опублікування (тобто 14 жовтня), він набрав чинності, що передбачено п. 1 розд. ІІ Закону.

Які ж зміни він приніс?

По-перше, перелік осіб, які не можуть бути платниками збору (п.п. 268.2.2 ПКУ), доповнено новим п.п. «з». Унаслідок цього платниками збору не є «взяті на облік як внутрішньо переміщені особи відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», які тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом 268.5.1 пункту 268.5 цієї статті, а інформація про адресу таких місць зазначена в довідці про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи як адреса фактичного місця їх проживання/перебування».

Тобто для того, щоб ВПО не сплачувала турзбір, необхідно, щоб: (1) така особа була взята на облік як внутрішньо переміщена особа відповідно до Закону № 1706**; (2) вона тимчасово розміщувалася в місцях проживання (ночівлі), визначених п.п. 268.5.1 ПКУ; (3) інформація про адресу таких місць була зазначена в довідці про взяття на облік ВПО як адреса фактичного місця їх проживання/перебування.

** Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 03.07.2020 р. № 1706-VII.

У числі таких місць розміщення (п.п. 268.5.1 ПКУ), нагадаємо, заклади готельного типу, санаторно-курортні заклади, а також житловий будинок, прибудова до житлового будинку, квартира, котедж, кімната, садовий будинок, дачний будинок, будь-які інші об’єкти, що використовуються для тимчасового проживання (ночівлі).

По-друге, встановлено, що не враховуються при обчисленні бази оподаткування податком на нерухомість у фізосіб (!) об’єкти нерухомості, які не є об’єктом оподаткування згідно з п.п. 38.6 п. 38 підрозд. 10 розд. XX ПКУ. А це об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, розташовані на тимчасово окупованій території, які перебувають у власності фізичних осіб у період з 14 квітня 2014 року по 31 грудня року, в якому буде завершено проведення АТО та/або ООС.

Очевидно, зроблено це для того, щоб такі особи безперешкодно могли реалізувати пільгу з податку з п.п. 266.4.1 ПКУ щодо інших своїх (тих, які обкладаються податком) об’єктів нерухомості.

А ось об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, розташовані на території населених пунктів на лінії зіткнення, які перебувають у власності фізосіб/юросіб, нагадаємо, є об’єктом оподаткування податком на нерухомість з 01.03.2020 р. Тобто їх наші новини не стосуються.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі