Теми статей
Обрати теми

Граничний ЄП‑дохід — 2020: вигадки і факти

Томашпольський Сергій, податковий експерт
Хіт-запитання на тлі наближення кінця року! Чи можуть єдино­податники за підсумками 2020 року набрати: 1 млн грн — для групи 1; 5 млн грн — для групи 2; 7 млн грн — для групи 3? Чи все-таки потрібно зупинитися на тих «рубежах» доходу, які податківці намалювали у своєму «ранньому» квітневому Інформаційному листі № 9*? Розбираємося.
Зміст статті:

* Інформаційний лист ДПСУ від 08.04.2020 р. № 9 (www.tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/).

Спочатку освіжимо в пам’яті правильні ліміти доходу єдиноподатників, за які не можна виходити за підсумками 2020 року. Вони наведені в п. 291.4 ПКУ:

— група 1 — не більше 1 млн грн;

— група 2 — не більше 5 млн грн;

— група 3 (юрособи і ФОП) — не більше 7 млн грн.

А тепер «сфантазовані» податківцями ліміти доходу з «раннього» квітневого Інформаційного листа № 9:

— група 1 — не більше 824043,72 грн;

— група 2 — не більше 4 120218,58 грн;

— група 3 (юрособи і ФОП) — не більше 6497267,76 грн.

Ви запитаєте, чому «раннього» листа? Тому що є ще й «пізній». Але про це… трохи пізніше img 1.

Так ось, що робити із цією «бідою»? Перевищення єдиноподаткового ліміту — це дуже неприємно. А якщо ще й зі скиданням з ЄП заднім числом після декількох років. Тут уже навіть «сміливий заєць» замислиться, що, може, краще все-таки зупинитися на «намальованих» податківцями підступах.

Але… давайте ознайомимося з фактами.

Факт 1

Якщо ми відкриємо зараз на сайті податківців** Інформаційний лист № 9, через який увесь цей сир-бор, то зі здивуванням виявимо, що на місці таблички з «обрізаними» лімітами доходів зараз… порожнє місце.

** www.tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/

Виходить, податківці його непомітно підправили. І зараз до нашої уваги пропонується вже «пізній» варіант цього ж листа, в якому навіть натяку на те, що підвищені ліміти застосовуються пропорційно дням, які залишилися у 2020 році, немає.

Тобто корінь проблеми «був, та загув».

Факт 2

Ще один ретранслятор перебігу думок податківців — Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс ДПСУ.

Ми його називаємо зазвичай ЗІР (zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques).

Уже в травні податківці розмістили в ньому роз’яснення, яке ми сприйняли як відмову від спірного підходу з «раннього» Інформаційного листа № 9. У ньому (роз’ясненні) абсолютно справедливо зазначено, що платники ЄП з 02.04.2020 р. дотримуються нових річних граничних обсягів доходів, які — увага! — визначаються за період з 01.01.2020 р. по 31.12.2020 р. (включно). А не пропорційно дням, які залишилися до кінця року.

Роз’яснення наведено в категорії 107.02.01 ЗІР.

Чомусь це роз’яснення потрапило до розділу для групи 4 ЄП 107.02, але в ньому йдеться саме про єдиноподатників груп 1 — 3. І такий промах не є критичним.

Факт 3

Немає жодних гарантій, що податківці самі не проігнорують роз’яснення в ЗІР. Тобто потрібно орієнтуватися передусім на «першоджерело». Так ось, у ПКУ навіть натяку на те, що ліміт доходу розподіляється пропорційно дням календарного року, немає. ПКУ говорить про те, що — протягом календарного року дохід не повинен перевищувати встановлених лімітів.

Тобто важлива точка відліку, з якої накопичується дохід. Ця точка — 1 січня року. А якщо це «новонароджений» ФОП, то дата реєстрації. Важлива техніка визначення доходу: «касовий» метод; що включаємо / що не включаємо тощо. Важлива накопичена сума такого доходу з 1 січня року (або дати держреєстрації в поточному році). І важлива гранична сума доходу з п. 291.4 ПКУ, після досягнення якої таким доходом «загоряється червона лампочка».

Усе. Жодних денних, квартальних тощо лімітів немає й ніколи в історії єдиного податку не було!

Тому вважаємо, що «обрізані» ліміти доходів (див. вище) — це випадкова вигадка податківців, не ґрунтована на вимогах ПКУ. І від цієї вигадки податківці, як ми бачимо, принаймні на центральному рівні вже відмовилися. Тому починаючи з квітня орієнтуємося на нові межі доходу з ПКУ: 1, 5 і 7 млн грн — для груп 1, 2 і 3 відповідно.

Особливо обережним за традицією можна порекомендувати отримати на свою адресу письмову індивідуальну податкову консультацію.

Ну й на завершення ще про одну сумнівну ідею податківців. Стосується вона тих ФОП, які на єдиний податок зайшли «усередині» року із загальної системи оподаткування. Раніше в податківців було цілком адекватне роз’яснення, що в такому разі дохід — для цілей порівняння з граничною величиною — потрібно розраховувати з початку року. Тобто дохід на загальній системі (приведений до єдиноподаткових правил) + власне дохід, отриманий на ЄП.

Зараз цю консультацію віднесли до нечинних. А на її місці красується нова — «ліберальна», так би мовити. Що в такому випадку для цілей порівняння з граничною величиною потрібно брати тільки отриманий на єдиному податку дохід.

107.01.03 ЗІР:

«Тобто, якщо фізична особа — підприємець здійснила перехід на спрощену систему …з 01 квітня або 01 липня, або 01 жовтня поточного року, то… з метою перебування на спрощеній системі... визначає дохід у поточному році отриманий з моменту перебування на спрощеній системі … (за повні календарні квартали)».

А дохід, отриманий у цьому році на загальній системі (до переходу на ЄП), виходить, не береться до уваги. Чому? Незрозуміло.

Ліберально — так. Але в корені неправильно. І ми настійно не рекомендуємо вестися на це роз’яснення. Дохід для порівняння з річною межею, як ми вже сказали, розраховується з початку року.

Ось так і живемо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі