Теми статей
Обрати теми

Дати складання та підписання електронного акта не збігаються: коли відображати ПЗ і ПК з ПДВ?

Казанова Марина, податковий експерт
Електронний документообіг між суб’єктами господарювання має багато переваг, тому набу-ває все більшої популярності. Але бухгалтера часто хвилює такий момент. На відміну від «паперового» первинного документа (зокрема, акта виконаних робіт), в електронному відра-зу видно дату підписання акта і виконавцем, і замовником. І якщо дати складання та підпи-сання електронного акта не збігаються, то на яку дату тоді відображати ПЗ і ПК з ПДВ? Об-говоримо позицію податківців із цього приводу.

При формуванні акта виконаних робіт в електронному вигляді на документі проставляються три дати: дата формування акта та дати накладення електронних цифрових підписів виконавця і замовника. При цьому доволі часто мають місце ситуації, коли дата складання документа і дата його фактичного підписання контрагентом відрізняються.

Коли (в якому періоді) в цьому випадку відображати доходи/витрати в бухобліку — більш-менш зрозуміло. Мінфін неодноразово підкреслював, що для облікових цілей важлива не дата підписання первинки (дата накладення електронного підпису), а саме дата (період) госпоперації, яка зафіксована в цьому документі. Адже відповідно до ч. 5 ст. 9 Закону про бухоблік госпоперації відображають в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони здійснені (див. лист Мінфіну від 26.12.2019 р. № 35210-06-62/35178). Крім того, визнавати доходи і витрати саме в періоді їх виникнення вимагає принцип нарахування (ст. 4 Закону про бухоблік). Тобто орієнтир — на дату складання первинного документа, яка повинна відповідати даті здійснення госпоперації.

Якщо на звітну дату акт виконаних робіт так і не підписано сторонами, то відобразити доходи/витрати можна на підставі належним чином оформленого внутрішнього первинного документа (акта)*.

* Детальніше про «самоакт» читайте в статті «Внутрішній первинний документ підприємства, або Облік операцій із запізнілою первинкою» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 4).

Але платників цікавить запитання: а на яку дату в цьому випадку (якщо перша подія — виконання робіт / надання послуг) відображати податкові зобов’язання (ПЗ) / податковий кредит (ПК) з ПДВ:

(1) на дату складання електронного акта, зазначену в ньому як обов’язковий реквізит, чи

(2) на дату підписання акта шляхом накладення електронного підпису обома сторонами?

Ризики такі: фактично п. 187.1 ПКУ вказує на те, що якщо виконання робіт — перша подія, то ПЗ повинні нараховуватися на дату оформлення акта виконаних робіт:

«187.1. Датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку — дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів — дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг — дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

За операціями з виконання підрядних будівельних робіт суб’єкти підприємницької діяльності (підрядники та субпідрядники) можуть застосовувати касовий метод податкового обліку відповідно до підпункту 14.1.266 пункту 14.1 статті 14 цього Кодексу».

За ситуації, коли акт не підписано, — то нібито первинний документ не можна вважати до кінця оформленим. Для покупця теж були побоювання: якщо акт ще не підписано, то чи можна говорити про те, що роботи/послуги фактично отримані/придбані, тобто чи виконано вимогу п. 198.2 ПКУ про виникнення права на податковий кредит?

У своїх роз’ясненнях податківці говорять, що орієнтуватися в цьому випадку потрібно на дату складання первинного електронного документа, а не на дату його підписання (листи ДПС від 05.08.2020 р. № 3195/ІПК/99-00-05-06-02-06; від 07.08.2020 р. № 3255/ІПК/99-00-05-06-02-06; від 06.08.2020 р. № 3220/ІПК/99-00-05-06-02-06; від 11.03.2020 р. № 998/6/99-00-07-03-02-06/ІПК. Адже саме дата складання первинного документа (а не дата його підписання) є обов’язковим реквізитом первинного документа. Відповідно податківці доходять висновку, що

«при здійсненні платником податку (постачальником) операції з постачання послуг, які оформлялися первинним документом, складеним в електронній формі, датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ та, відповідно, складання податкової накладної за такою операцією буде вважатися дата складання такого первинного документа, який містить відомості про господарську операцію, незалежно від дати накладання електронних підписів».

Власне кажучи, на такому підході вони наполягають давно. Ще в листі від 20.05.2010 р. № 9895/7/16-1517-08, № 5766/5/16-1518 податківці зазначали, що дата підписання акта принципового значення не має, головне — коли були фактично надані послуги.

Щодо ПК покупця, з роз’яснень податківців (див. лист ДПС від 24.07.2020 р. № 3033/ІПК/99-00-05-06-02-06) теж простежуються висновки, що замовникові потрібно орієнтуватися на дату складання ПН, а не дату підписання акта виконаних робіт. Адже для ПК принциповою є саме дата отримання товарів/послуг (п. 198.2 ПКУ), а підставою для відображення ПК — належним чином оформлена та зареєстрована в ЄРПН ПН (п. 201.10 ПКУ).

Якщо перша подія — відвантаження товару, то п. 198.2 ПКУ говорить про те, що право на ПК виникає за умови отримання товарів. Тому покупцеві спокійніше відображати ПК тільки після фактичного отримання товару.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі