Теми статей
Обрати теми

Карантин зразка «вересень-жовтень»: зміни

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
У попередньому номері ми повідомляли, що карантин на всій території країни продовжено до 31 жовтня1. Ось уже й приспіла постанова № 7602, якою це передбачено. Тож можемо собі дозволити обговорити цю тему більш предметно. Крім того, окрему увагу приділимо питанню дії в період карантину мораторію на перевірки та розберемося, яких перевірок він не стосується.

1 Стаття «Адаптивний карантин — до 31 жовтня. Продовжуємо «карантинні» відпустки».

2 Постанова КМУ «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України» від 26.08.2020 р. № 760.

Додаткові заборони/обмеження

Отже, перше й головне, що передбачено постановою № 760, — карантин на всій території України продовжено до 31 жовтня, тобто ще на 2 місяці.

Цікавий нюанс. У ЗМІ часто говорять — «адаптивний карантин», оскільки набір заборон залежить від «кольору» конкретного регіону / окремих адміністративно-територіальних одиниць регіону. «Колір», у свою чергу, залежить від епідемситуації в цьому регіоні / окремій територіальній одиниці.

На цьому фоні дедалі частіше можна почути побоювання: «а чи той це карантин, який блокує штрафи, перевірки тощо. Мовляв, то карантин, а зараз установлено адаптивний карантин».

Поспішаємо заспокоїти. Зараз ми маємо справу саме з тим карантином, до якого прив’язано блокування деяких штрафів, перевірок тощо.

У постанові № 641, якою його зараз установлено, в принципі немає слова «адаптивний».

Рухаємося далі. Додатково заборонено «проведення концертів (крім тих, які проводяться закладами культури, для яких концертна діяльність протягом останнього року є основним видом діяльності), дискотек, робота розважальних закладів (нічних клубів), діяльність закладів громадського харчування із організацією дозвілля (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо)».

Заборону встановлено п. 11 постанови № 6413 для найблагополучнішої «зеленої» зони.

3 Постанова КМУ «Про встановлення карантину…» від 22.07.2020 р. № 641.

А ви вже знаєте4, що все те, що перебуває під забороною в цій зоні, заборонено й для зон із менш благополучною епідемічною ситуацією («жовтої», «помаранчевої» та «червоної»).

4 Деталі знайдете у статті «Серпневий карантин: продовжуємо «адаптуватися» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 31).

Важливо! Якщо заклад громадського харчування (ресторан, кафе, бар, закусочна, їдальня, кафетерій, буфет тощо) тільки надає послуги із задоволення потреб споживачів у харчуванні, а дозвілля не організовує, то в «зеленій» зоні перешкод для роботи немає. У «жовтій» і більш неблагополучних зонах — є.

Для «жовтої» зони дещо уточнили умови заборони, передбаченої п.п. 3 п. 12 постанови № 641. Зараз (з урахуванням останніх змін) нею заборонено роботу після 24:00 і до 7:00 суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування без організації дозвілля (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос. Само собою, що й про проведення масових заходів у закладах громадського харчування (яке раніше було дозволено в кількості до 20 осіб і не більше однієї особи на 10 м2) поки можна забути. Адже всю «організацію дозвілля» в закладах громадського харчування тепер заборонено.

Раніше п. 12 також обмежувалася певними годинами робота розважальних закладів (нічних клубів), яка тепер заборонена для всіх зон.

Знову ж таки, розуміємо: те, що перебуває під забороною в «жовтій» зоні, перебуває під «табу» також і в «помаранчевій» та «червоній» зонах.

Мораторій на перевірки

Традиційно, коли говоримо про чергове продовження карантину, згадуємо й про автоматичне продовження дії:

а) мораторію на проведення документальних та фактичних податкових перевірок. Його встановлено п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ на період з 18.03.2020 р. по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину.

Тобто завдяки постанові № 760 його дію автоматично продовжено до 31 жовтня 2020 року (включно).

Не стосується мораторій, як і раніше:

1) документальних позапланових перевірок, що проводяться на звернення платника податків img 1;

2) документальних позапланових перевірок з підстав, визначених пп. 78.1.7 і 78.1.8 ПКУ. Перша підстава — якщо розпочато процедуру реорганізації юрособи (крім перетворення), припинення юрособи або підприємницької діяльності ФОП, закриття постійного представництва або відокремленого підрозділу юрособи, у тому числі іноземної компанії, організації, порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подано заяву про зняття з обліку платника податків. Друга підстава — подання платником декларації, в якій заявлено до відшкодування з бюджету ПДВ, за наявності підстав для перевірки, визначених у розд. V ПКУ, та/або з від’ємним значенням з ПДВ, що становить більше 100 тис. грн;

3) фактичних перевірок у частині порушення вимог законодавства в частині:

(а) обліку, ліцензування, виробництва, зберігання, транспортування та обігу пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

(б) цільового використання пального та спирту етилового платниками податків;

(в) обладнання акцизних складів витрато- та/або рівнемірами-лічильниками;

(г) здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, палива, з підстав, визначених пп. 80.2.2, 80.2.3 і 80.2.5 ПКУ.

Також мораторій не поширюється на камеральні перевірки.

Подив img 2 у користувачів порталу buhgalter911.com викликав той факт, що на порталі ДПСУ опубліковано план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2020 рік, оновлений 24.06.2020 р.5

5 tax.gov.ua/diyalnist-/plani-ta-zviti-roboti-/402509.html

Одразу заспокоїмо: як ви могли переконатися, жодних планових перевірок податківці в період дії карантину проводити не можуть! Винятки передбачено лише для деяких (!) документальних позапланових і фактичних перевірок.

Чим же пояснюється поява на офіційному порталі ДПСУ такого плану?

Підозрюємо, що податківці свого часу просто поспішили виконати приписи п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, очікуючи завершення дії карантину, чого в результаті не відбулося й досі.

Зазначений пункт зобов’язує ДПСУ опублікувати на своєму офіційному вебсайті оновлений план-графік протягом 10 к. дн. із дня закінчення дії карантину;

Тобто якщо карантин закінчиться-таки в намічені зараз строки, то актуальний план-графік повинен з’явитися в першій декаді листопада. Ось тільки далеко не факт, що ми дочекаємося остаточного завершення дії карантину.

б) мораторію на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ. Його встановлено п. 912 розд. 2 VIII Закону про ЄСВ на період з 18.03.2020 р. по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину;

Тобто ці мораторії також продовжено до 31 жовтня 2020 року (включно).

в) заборони на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення такого нагляду (контролю) у сфері госпдіяльності. Її встановлено п. 3 розд. II Закону № 5336 по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину.

6 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 533-IX.

Винятки, що не підпадають під заборону, включають держнагляд (контроль):

1) за діяльністю суб’єктів господарювання, які відповідно до затверджених КМУ критеріїв оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності віднесені до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику;

2) у сфері дотримання вимог із формування, встановлення та застосування державних регульованих цін7;

7 Про те, в якому світлі Кабмін бачить таке держрегулювання, ви могли прочитати у статті «Держрегулювання цін у період карантину: КМУ визначився з порядком» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 20).

3) у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Найбільше у світлі останньої заборони нас цікавлять трудові інспектори. Планових перевірок щонайменше до 31 жовтня вони проводити не повинні!

Нагадаємо, що при проведенні заходів державного нагляду (контролю) «трудовики» зобов’язані керуватися нормами Закону № 8778. І, як ви розумієте, небезпечними в період проведення карантину для нас із вами є позапланові заходи. Підстави для їх проведення перелічено в ст. 6 Закону № 877 (ср. ).

8 Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V.

Серед них, зокрема, й звернення фізособи (фізосіб) про порушення, що спричинили шкоду її (їх) правам, законним інтересам, життю або здоров’ю, довкіллю або безпеці держави.

Також ви, безумовно, знаєте, що з 1 вересня був даний мас-старт боротьби з неоформленою працею9. Такі заходи є саме позаплановими, а тому продовження карантину їм не перешкода.

9 Детальніше про що ви можете прочитати в окремій статті цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі