Теми статей
Обрати теми

Оренди немає, а орендний код є

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Приводом для написання цієї статті стали два листи податківців щодо одного запитання, але з діаметрально протилежними висновками. Усе обертається навколо втрати єдиноподатниками права не платити земподаток, якщо земділянка або нерухомість на ній передаються в оренду/позичку. Цікаво?

Лист ДПСУ від 21.08.2020 р. № 3512/ІПК/99-00-04-03-03-06: обов’язок зі сплати земельного податку в єдинника виникає з дати початку здійснення діяльності з надання нерухомого майна в оренду до моменту припинення такої діяльності (закінчення дії договорів оренди).

Лист ДПСУ від 21.08.2020 р. № 3514/ІПК/99-00-04-03-03-06: якщо при реєстрації єдинник визначив орендний вид діяльності 68.20 як основний, то за відсутності фактичних випадків реалізації зазначеного виду діяльності він не звільняється від обов’язку нарахування, сплати і надання податкової звітності із земельного податку img 1.

Ось такі дива! Обидва листи відповідають на одне й те саме запитання, але кожен по-своєму.

Звучить воно так: сплачувати земподаток повинні тільки ті єдинники, які фактично здають земельні ділянки/нерухоме майно в оренду, чи всі, хто має відповідний код КВЕД?

Як бачите, перший лист достатньо ліберальний. Другий же — украй фіскальний. І навіть знущальний. Говорячи про вільний вибір підприємцем видів діяльності (п. 1 ст. 44 ГКУ), податківці неначе насміхаються: «обізвався грибом…», ось і плати тепер земподаток узагалі без здійснення діяльності.

І з ними можна було б погодитися, оскільки в загальному випадку плата за землю — майновий податок, обов’язок зі сплати якого виникає з одного лише права власності / постійного користування на землю.

Проте, на наш погляд, логіка звільняючого п.п. 4 п. 297.1 ПКУ дещо інша. Він покладає такий обов’язок на єдинників не щодо всіх земельних ділянок, а лише щодо тих, які вони використовують для здійснення орендної діяльності. Тобто вирішальною умовою звільнення єдинників від земельного податку є не наявність/відсутність орендного коду в ЄДР, а саме факт оренди.

Ну а підтверджується такий факт не інакше як договорами оренди, які в разі найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) повинні укладатися в письмовій формі (ч. 1 ст. 793 ЦКУ). При цьому обчислення строку договору найму починається з моменту підписання акта передачі нерухомості наймачу. Припиняється такий договір підписанням сторонами акта зворотної передачі (ст. 795 ЦКУ). Ось за ті періоди, коли діють договори оренди, єдинники й повинні сплачувати земельний податок. Якщо така діяльність несистематична (скажімо, ви здаєте свою нерухомість тільки влітку), можна подавати щомісячні податкові декларації (п. 286.3 ПКУ). Про це говориться в першому листі.

Сподіваємося, у майбутньому поєдинку між листами, які ми сьогодні прокоментували, переможе саме перший і його позиція стане офіційною позицією ДПСУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі