Теми статей
Обрати теми

Алкозвільнення: проста схема з нюансами

Александрова Олеся, експерт з кадрових і податкових питань
Ще одна підстава, з якої власник має право звільнити працівника, — поява його на роботі в нетверезому стані. Які тут можуть бути нюанси, розповімо далі.

Відразу уточнимо: роботодавець має право звільнити працівника, який з’явився в робочий час на роботі в нетверезому стані, в стані наркотичного або токсичного сп’яніння. Підстава для такого звільнення — п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП. При цьому неважливо, був працівник відсторонений від роботи чи продовжував виконувати трудові обов’язки.

А ось поява працівника в стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння у вільний від роботи час, у вихідний день або під час відпустки не може бути приводом для його звільнення на зазначеній підставі. Виняток — особи, для яких установлено ненормований робочий день. Вони можуть бути звільнені за п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП і у випадку, якщо перебували на роботі в стані сп’яніння після закінчення робочого дня, встановленого на підприємстві. Це пов’язано з тим, що для працівника з ненормованим робочим днем час перебування на роботі понад установлену його тривалість вважається робочим часом (абзац перший п. 25 постанови № 9*).

* Постанова Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9.

Важливо! Розірвання трудового договору на підставі п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП є дисциплінарним стягненням. А отже, при звільненні слід враховувати вимоги «дисциплінарних» ст. 147 — 152 КЗпП.

Тепер детальніше опишемо процедуру звільнення працівника на підставі п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

Крок 1. Подбайте про те, щоб забезпечити себе доказами появи працівника на роботі в стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння. Підтвердженнями цього факту можуть слугувати: медичний висновок, акти та пояснення третіх осіб (абзац другий п. 25 постанови № 9).

Зверніть увагу: встановити факт перебування працівника в стані наркотичного сп’яніння може виключно лікар. На це вказує ч. 3 ст. 12 Закону № 62/95**.

** Закон України «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними» від 15.02.95 р. № 62/95-ВР.

Якщо працівник відмовляється пройти медичний «наркоогляд» добровільно, то роботодавець може звернутися до органів внутрішніх справ для примусового приводу такої особи на медичний огляд.

Трохи простіше з алкогольним сп’янінням. Звичайно, оптимальний варіант — направити працівника для огляду на предмет сп’яніння до установи охорони здоров’я. Але звільнити такого працівника за підставами п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП (у разі якщо він відмовився пройти медичний огляд) можна і без проходження медогляду (див. постанову ВС від 23.01.2018 р. № 640/17224/15-ц // reyestr.court.gov.ua/Review/71807609). Щоправда, в цьому випадку будуть потрібні інші вагомі докази нетверезого стану працівника. Для цих цілей підійдуть:

— акт, який підтверджує перебування на робочому місці в нетверезому стані, підписаний декількома свідками (краще, якщо буде не менше 3 підписів). В акті опишіть усі зовнішні ознаки сп’яніння (різкий запах алкоголю, невпевнена хода, незв’язна мова тощо) і наведіть показники спеціальних технічних засобів (якщо вони застосовувалися);

— пояснення свідків, які підтверджують відмову працівника від проходження медичного огляду на стан сп’яніння.

Але врахуйте: якщо працівник, у свою чергу, надасть належні та допустимі докази, які спростовують факт його перебування на роботі в нетверезому стані, то суд може визнати незаконність звільнення (див. постанову ВС від 25.07.2018 р. у справі № 333/5649/16-ц // reyestr.court.gov.ua/Review/75581173).

Для звільнення працівника за п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП достатньо його одноразової появи на роботі в стані сп’яніння.

Не є підставою для звільнення сп’яніння, що настало внаслідок уживання працівником за призначенням лікаря ліків, які містять наркотичні речовини, або стан токсичного сп’яніння, викликаний дією шкідливих виробничих факторів.

Крок 2. Зажадайте в працівника письмове пояснення причини появи на роботі в стані сп’яніння. У разі відмови давати пояснення складіть відповідний акт.

Крок 3. Отримайте згоду профспілки на звільнення на підставі п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП, якщо працівник — член профспілки (див. аналогічний крок 3 у статті «Звільнення прогульника: покрокова інструкція» цього номера).

Крок 4. Переконайтеся в тому, що дотримані всі строки накладення дисциплінарного стягнення у вигляді звільнення:

1) таке стягнення може бути застосоване не пізніше за місяць з дня виявлення проступку (не враховуючи часу звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або перебуванням у відпустці);

2) не пізніше 6 місяців з дня його вчинення (ст. 148 КЗпП);

3) не пізніше за місяць з дня отримання згоди профкому на звільнення (якщо працівник — член профспілки) (ст. 43 КЗпП).

Крок 5. Видайте наказ (розпорядження) про накладення дисциплінарного стягнення у вигляді звільнення.

Важливо! Якщо прийнято рішення звільнити працівника, інші заходи дисциплінарного стягнення за появу на роботі в стані сп’яніння до нього застосовуватися не повинні.

З наказом ознайомте працівника під підпис у 3-денний строк. Якщо працівник відмовляється розписатися про своє ознайомлення з наказом, складіть відповідний акт.

Крок 6. У день звільнення проведіть з працівником остаточний розрахунок, видайте йому копію наказу (розпорядження) про звільнення і належним чином оформлену трудову книжку. У трудовій книжці слід зазначити: «Звільнений у зв’язку з появою на роботі в нетверезому стані (у стані наркотичного (токсичного) сп’яніння), п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП України».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі