Теми статей
Обрати теми

Таблиця даних платника ПДВ до блокування ПН

Казанова Марина, податковий експерт
Ситуація. Пробували подати Таблицю даних платника ПДВ до блокування ПН (з’явився новий код імпортного товару). Але прийшла відмова в її прийнятті з причиною «інше» — податкові накладні з кодом «…» не зупинялись». Але ж Таблицю можна подати і до блокування ПН? Чи відбулися вже якісь зміни?

Жодних змін у частині подання Таблиці даних не відбулося. Безпосередньо в самому Порядку № 1165* прямо не сказано, чи можна подавати Таблицю до того, як ПН заблокували. Але податківці стверджують, що можна:

* Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165.

«оскільки Таблиця — це інформація про специфіку діяльності платника ПДВ, то вона може бути подана без факту зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН» (див., наприклад, роз’яснення в категорії 101.18 ЗІР).

Більше того, враховуючи, що прийнята контролерами Таблиця виділена в самостійну четверту ознаку критеріїв безумовної реєстрації (п.п. 4 п. 3 Порядку № 1165), платник повинен мати право подати Таблицю до блокування ПН.

Тому приймати Таблицю даних без факту блокування ПН податківці повинні. Інша річ, що фіскали всіляко шукають «відмовки», щоб цього не робити. На практиці при поданні Таблиці до блокування ПН податківці зазначають і інші причини відмови в її прийнятті — наприклад,

«виявлення невідповідності визначених платником податку в таблиці даних видів діяльності наявним у платника податку основним засобам».

Більше того, трапляються випадки, коли з причиною «податкові накладні з кодом… не зупинялись» не приймають і Таблиці, навіть якщо фактично ПН з такими кодами вже раніше блокувалися.

Тому варто спробувати подати Таблицю наново. При цьому потрібно врахувати такі «правила»:

— якщо, наприклад, причиною відмови в прийнятті Таблиці стало «виявлення невідповідності визначених платником податку в таблиці даних видів діяльності наявним у платника податку основним засобам» — потрібно перевірити, чи проінформували ви податківців про об’єкти, через які здійснюється діяльність, шляхом подання ф. № 20-ОПП;

У меню «Облікові дані платника» особистої частини Електронного кабінету можна побачити, яка інформація щодо об’єктів оподаткування, об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням або через які здійснюється діяльність, вже є в податківців (таблиця «Відомості про об’єкти оподаткування»).

— Таблиця обов’язково повинна подаватися разом з поясненнями, навіть якщо ПН ще не блокувалися. Без пояснень Таблицю не приймуть! У поясненнях описуєте специфіку діяльності. Обов’язково слід зазначити інформацію про наявність найманого персоналу й основних засобів (власних, орендованих) / виробничих потужностей. Тобто потрібно підтвердити реальність здійснення операцій;

— вносити до Таблиці краще не більше 5 товарних/«послужних» позицій. Інакше — якщо податківцям якийсь один код здасться «підозрілим» — відхилять усю Таблицю;

— якщо у вас уже прийняли Таблицю з якимось кодом товарів/послуг, то в наступних таблицях його не дублюйте.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі