Теми статей
Обрати теми

Зміна кодів УКТ ЗЕД: фіскали радять подавати Таблицю

Сумцова Ольга, податковий експерт
Чи потрібно подавати Таблицю даних платника в разі зміни кодів УКТ ЗЕД у зв’язку з набранням чинності Законом України «Про Митний тариф України»? Фіскали в категорії 101.18 дали свої роз’яснення із цього приводу. Пропонуємо обговорити їх позицію.

Ви знаєте про те, що з 03.07.2020 р. Україна почала жити за новою версією УКТ ЗЕД. Знаєте, мабуть, і позицію фіскалів, як у зв’язку із цим потрібно заповнювати податкові накладні (ПН). Вона викладена в листі ДПСУ від 03.08.2020 р. № 13281/7/99-00-05-06-02-07*. А всі подальші роз’яснення податківців свідчать про те, що ця позиція залишається незмінною. Якщо товар був придбаний/імпортований:

* Детальніше — у статті «ПН та нові коди УКТ ЗЕД: «є початок — немає кінця» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 33).

— до 03.07.2020 р. — при його продажу в ПН зазначайте код УКТ ЗЕД з «вхідної» ПН (версії 2012 року);

— після 02.07.2020 р. — новий код (версії 2017 року).

При визначенні дати придбання орієнтуємося на дати «вхідних» ПН на придбання цього товару.

Такий підхід створює масу проблем. Припустимо, товар придбано в постачальника після 02.07.2020 р. і тепер ми його продаємо. Ми можемо і не знати, який код («старий» чи «новий») зазначив нам постачальник у ПН (не говорячи про те, який код він там узагалі повинен був зазначити: купив він сам товар до 03.07.2020 р. чи після). Виходить, що при постачанні цього товару ми повинні перевіряти за Перехідними таблицями**, який код («старий» чи «новий») зазначено у «вхідній» ПН. Благо, якщо це вітчизняний товар — на рівні перших чотирьох цифр переважно коди не змінювалися. А якщо імпортний — виходить, потрібно перевіряти, і якщо код змінився, то при продажу товару ставити новий код УКТ ЗЕД (не такий, як у «вхідній» ПН).

** Затверджені наказом ДМСУ від 01.07.2020 р. № 234.

Але є проблема значно серйозніша. Припустимо, купили ми товар зі «старим» кодом, а вже своїм покупцям будемо в ПН зазначати новий код. Виходить, у нас «на вході» — товари зі «старим» кодом, на виході — «з новим». У цьому випадку цілком можливе блокування ПН через «пересортицю», яка штучно виникла, за п. 1 Критеріїв ризиковості операцій.

Як уникнути блокування? Податківці підійшли до вирішення питання «у своєму дусі». Сказали — подавайте на нові коди Таблицю даних:

«у разі зміни кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД у зв’язку з набранням чинності Законом України «Про Митний тариф України» платнику податку потрібно подати таблицю даних платника з метою уникнення зупинки реєстрації ПН/РК».

Див. роз’яснення в категорії 101.18 ЗІР.

Знаючи, як зараз приймають Таблиці, — така позиція податківців засмучує. Особливо якщо в платника на ці товари є вже прийнята (врахована) Таблиця за «старими» кодами. Звичайно, значно простіше зобов’язати платників подати нові Таблиці, ніж налаштувати ПЗ, яке зіставлятиме «старі» коди з «новими». Але маємо те, що маємо img 1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі