Теми статей
Обрати теми

Чи може ФОП виписувати прибуткові касові ордери?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Багато ФОП, у яких немає обов’язку застосовувати РРО/РК, торгуючи за готівку, виписують прибуткові касові ордери (ПКО) за ф. № КО-1, а покупцям видають відривні квитанції до них. Чи можна так робити, враховуючи, що ПКО — це прерогатива юросіб? Чи не буде проблем у самого ФОП або його партнерів? Що із цього приводу говорять суди. Детальніше — у цій статті.

Хто з ФОП використовує ПКО?

Є дві умовні категорії підприємців:

1) ті, хто при прийманні готівки використовує РРО (чи програмний РРО) або замість РРО застосовує КОРО з РК;

2) і ті, хто звільнений від РРО/КОРО/РК. Це ті ж ФОП-єдиноподатники з діючим РРО-імунітетом.

Так ось, друга категорія або взагалі нічого не видає покупцеві (питання обговорюване, але, як мовиться, маємо, що маємо), або видає товарні чеки/квитанції довільної форми, а іноді квитанції до ПКО (за ф. № КО-1) або квитанції за ф. № РК-1 (додаток 3 до Положення № 131) з незареєстрованих у податківців розрахункових книжок або ще щось.

1 Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13.

Тут слід звернути увагу на такий момент. Чіткої регламентації/вимог немає. Згідно з п. 15 ст. 3 Закону про РРО спрощенці без РРО повинні видавати покупцеві на його вимогу «…чек, накладну або інший розрахунковий документ…». Тобто теоретично єдиноподатник може сам обрати, який документ видавати: розрахункову квитанцію чи інший розрахунковий документ (у тому числі ПКО).

Дуже гостро деякий час стояла проблема з оформленням розрахункових документів у контексті оприбуткування готівки. Але, на щастя, її зняли з 15.02.2019 р.2

2 Подробиці знайдете в статті «Вникаємо в нові правила оприбуткування готівки в підприємців» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 9).

На цьому тлі питання, буде ФОП видавати, наприклад, на побутові послуги «спеціалізовані» бланки чи ні3, зараз, вважаємо, неактуальне.

3 Див., зокрема, статтю «Салон краси в підприємця: як правильно працювати» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 43).

Тобто все більш чи менш вільно:

за «не той документ» самого ФОП не покарають;

звичайному покупцеві теж малоцікаво, який саме йому дадуть розрахунковий документ (і чи дадуть узагалі);

а ось своїх бізнес-партнерів ви можете дуже підставити img 1. Як показує практика, податківці намагаються створити проблеми тим платникам, хто на підтвердження платежів на користь ФОП пред’являє квитанції до ПКО (коли працівники додають до авансового звіту квитанції до ПКО, виписані ФОП).

Що не так з ПКО. Аргументи фіскалів

Не так давно в категорії 109.15 ЗІР податківці підтвердили свою стару позицію про те, що «…підприємці — платники єдиного податку, які здійснюють готівкові розрахунки з покупцями, не ведуть касову книгу та не виписують прибуткові касові ордери. При цьому… зобов’язані надати в паперовій та/або електронній формі покупцю товарів (послуг) на його вимогу чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця».

Відповідно в того, хто отримав квитанцію до такого ПКО, будуть проблеми з підтвердженням платежів на користь ФОП.

Тобто податківці, як і раніше, проти того, щоб ФОП виписував ПКО. Чому? Тому що це не передбачено «касовим» Положенням № 1484.

4 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

З одного боку, це дійсно так. ФОП не мають відношення до виписування ПКО. З іншого боку, і заборони на його використання немає.

Та й розсудливо міркуючи, у такому разі ми фактично матимемо справу не з ПКО як таким, а з документом, складеним «за образом і подобою». Але чи не «анулює» цей факт підтверджуючу силу такого документа img 2?

Слід сказати, що раніше ситуація посилювалася «солідарністю» з податківцями судів. ВАСУ img 3 (рішення від 15.12.2011 р. № К-24471/085) зазначав, що: Положення про ведення касових операцій6 не передбачає можливості складання ПКО підприємцями. Отже, квитанції до прибуткових касових ордерів, видані підприємцем, не є належним доказом сплати продавцеві вартості придбаного товару.

5 reyestr.court.gov.ua/Review/20668936

6 Тоді діяло Положення від 15.12.2004 р. № 637, а зараз — Положення від 29.12.2017 р. № 148, але порядок застосування ПКО не помінявся (як і раніше, ПКО за умовчанням призначений для юросіб).

На щастя, останнім часом судова практика помалу змінюється в протилежний бік img 4.

Що зараз суди думають про ПКО у ФОП?

Багато юросіб зверталися по захист своїх інтересів у зв’язку з тим, що податківці відмовлялися визнавати витрати, понесені їх працівниками у відрядженні на тій підставі, що ці витрати були оплачені підприємцям готівкою і підтверджені тільки ПКО.

Так ось, зараз суди зазначають, що:

1) Касові операції оформляються касовими ордерами, видатковими відомостями, розрахунковими документами, електронними та іншими документами, які підтверджують факт продажу товарів і отримання готівки (п. 23 Положення № 148);

2) «звільнення приватних підприємців від ведення касової книги не означає пряму заборону на їх (ПКО — прим. авт.) використання як бланків для створення розрахункового документа та не є підставою для визнання їх неналежними, при тому, коли законодавством не встановлена форма розрахункового документа для фізичних осіб — платників єдиного податку» (постанова Сьомого апеляційного адмінсуду від 06.02.2019 р. у справі № 0640/3871/187);

7 reyestr.court.gov.ua/Review/79763366

3) згідно зі ст. 51 ЦКУ8 до підприємницької діяльності ФОП застосовуються нормативно-правові акти, які регулюють діяльність юросіб, якщо інше не встановлене законом;

8 Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

4) враховуючи відсутність прямої заборони за використання ФОП квитанцій до ПКО як бланків для створення розрахункового документа, «таке використання є повністю правомірним на підставі ст. 51 ЦКУ» (постанова Сьомого апеляційного адмінсуду від 06.02.2019 р. у справі № 0640/3871/18) img 5;

5) квитанції до ПКО відповідають вимогам ст. 9 Закону про бухоблік9. А тому вони є належним доказом сплати покупцем готівкових коштів на користь підприємців img 6 (постанова Сьомого апеляційного адмінсуду від 06.02.2019 р. у справі № 0640/3871/18);

9 Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

6) усі документи в сукупності, складені під час госпоперації, які відповідають вимогам закону і відображають реальні операції, належать до первинних документів бухобліку, які підтверджують показники, відображені в бухобліку та звітності.

Тому якщо в податківців немає претензій щодо відповідності авансових звітів і квитанцій ПКО вимогам ст. 9 Закону про бухоблік (тобто у квитанціях до ПКО є всі обов’язкові реквізити первинного документа), вони є належним доказом сплати готівки підприємцям img 7 (постанова Сьомого апеляційного адмінсуду від 25.02.2020 р. у справі № 240/6183/1810);

10 reyestr.court.gov.ua/Review/87862144

7) підставою для притягнення до відповідальності за порушення п. 19 розд. II Положення № 148 є відсутність платіжного документа, який би підтверджував сплату покупцем готівки. Водночас квитанція до ПКО, видана ФОП, може вважатися розрахунковим документом (постанова ВСУ від 04.06.2020 р. у справі № 806/5450/1411).

11 reyestr.court.gov.ua/Review/89674879

Ці аргументи допоможуть обстояти витрати і відбитися від штрафів тим загальносистемникам та юрособам, які купували товари (послуги) в інших ФОП, отримуючи від них тільки квитанції до ПКО. Зараз шанс виграти став значно реальнішим img 8.

Утім, як завжди, щоб обстояти своє законне право на витрати, доведеться ще й «побуцатися» з податківцями.

Тож порада на майбутнє: просіть у вашого ФОП-постачальника:

або чек РРО;

або товарний чек;

або розрахункову квитанцію,

і будуть вам витрати, щастя і спокій img 9.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі