Теми статей
Обрати теми

Вникаємо в нові правила оприбуткування готівки в підприємців

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Якщо ви не оприбуткуєте готівку, оприбуткуєте її не повністю або зробите це із запізненням, то вас можуть оштрафувати в 5-кратному (!) розмірі. Тому прямо зараз — про «найсвіжіші» правила оприбуткування готівки в підприємця. На перший погляд, це — ліберальна революція, але розслаблятися не радимо.

Про те, що п. 11 Положення № 1481 збираються відкоригувати, було відомо давно — і зовсім нещодавно це якраз відбулося2. Зміни торкнулися в тому числі фізосіб-підприємців. З 15.02.2019 р. дослівно п. 11 Положення № 148 говорить про таке:

1 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

2 Про що ви вже могли дізнатися зі статті «Готівкові» зміни від НБУ: дочекалися!» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 8).

«Готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки в повній сумі.

Оприбуткування та облік фізособами — підприємцями отриманих доходів здійснюється в книгах обліку доходів і витрат (або книгах обліку доходів) у порядку, визначеному Податковим кодексом України».

У принципі, ці норми непогано стикуються і з базовим визначенням терміна «оприбуткування готівки» з того ж Положення № 148:

«оприбуткування готівки — проведення суб’єктами господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі / книзі обліку доходів і витрат / книзі обліку доходів / фіскальному звітному чеку / розрахункової квитанції».

Звідси можна дійти висновку, що для підприємців фактично все «повернулося на круги своя». Інакше кажучи, відпала проблема безРРОшних підприємців з видачею кожному покупцеві розрахункового документа на кожен продаж.

Але є нюанси. Про них далі й пропонуємо поговорити.

Як прибуткувати? Згідно з новим п. 11 Положення № 148 усі підприємці: і ті, у кого є РРО, і ті, у кого немає РРО, оприбутковують готівкову виручку однаково: записують її до Книги обліку доходів (і витрат) «за правилами ПКУ».

Безпосередньо ПКУ не встановлює правил ведення книг обліку ФОП. Він лише «делегує» профільним відомствам затвердити відповідні порядки. Тому фактично йдеться про порядки, затверджені наказами № 5793 і № 4814.

3 Наказ Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579 (для єдиноподатників).

4 Наказ Міндоходів від 16.09.2013 р. № 481 (для загальносистемників).

Важливо! При цьому, вважаємо, у будь-якому випадку повинне виконуватися базове правило — готівка має бути оприбуткована в повній сумі в день її отримання! Із цим будуть пов’язані деякі нюанси, про які ми розповімо далі.

Для «безРРОшників» (які працюють без Книг обліку розрахункових операцій, далі — КОРО), у цілому, так було й раніше (про розрахункові документи ми окремо розповімо наприкінці статті).

А ось для підприємців з РРО до останніх (коментованих) змін оприбуткуванням було проведення виручки через РРО, роздрукування Z-звіту і підклеювання його до КОРО.

Але, як вже говорили, внаслідок торішньої КОРО-лібералізації5 у суб’єктів господарювання, які повинні застосовувати РРО, відпали такі обов’язки, як «підклеювання фіскальних звітних чеків до відповідних сторінок КОРО», «щоденне виконання записів (у разі здійснення розрахункових операцій) про рух готівки та суми розрахунків…».

5 Детальніше про це ви могли прочитати в статті «Зміни в РРО нормативці: КОРО, до побачення?» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 43).

КОРО задіюється лише в разі виходу з ладу РРО або відключення електроенергії.

Власне, тепер бачимо реакцію НБУ — стосовно підприємців з РРО взагалі жодного слова про Z-звіти і КОРО.

Але на що ми хочемо звернути увагу.

1. Вважаємо, що з 15.02.2019 р. вже можна не підклеювати до КОРО Z-звіти і не виконувати щоденні записи (у разі здійснення розрахункових операцій) про рух готівки та суми розрахунків.

2. У разі виходу РРО з ладу або відключення електроенергії заповнювати КОРО потрібно, як того вимагає КОРО-нормативка (якщо підприємець узагалі не відмовився від використання КОРО). Ніхто не відміняв «фішку» податківців з «неповним/несвоєчасним оприбуткуванням». Тому ігнорування цього правила може призвести до негативних наслідків.

Хоча формально в абз. 3 п. 11 Положення № 148 сказано, що він стосується тільки підприємств/установ. Тобто підприємців він не зачіпає.

Для тих, хто працює без РРО, але зобов’язаний застосовувати КОРО з РК6, залишили недомовку img 1. З одного боку, для ФОП нібито виписали свої правила. З іншого — правило оприбуткування для тих, хто «без РРО, але з КОРО та РК», прописали для суб’єктів господарювання. А це й ФОП у тому числі.

6 Ті, хто працює за постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

У результаті, щоб у таких ФОП не виникало проблем з оприбуткуванням, вважаємо, мають бути виконані обидва правила:

своєчасно внесені дані розрахункових квитанцій до КОРО;

— готівкові надходження в повній сумі в день надходження мають бути відображені в Книзі обліку доходів (і витрат).

Скільки прибуткувати? Тут проблема в тому, що підприємці часто отримують готівку, яка не є їх доходом згідно з ПКУ img 2. Наприклад:

1) «транзитні» кошти, отримані від продажу товару, що належить комітентові;

2) гроші, отримані експедитором від замовника для оплати послуг перевізників;

3) роздрібний акциз;

4) турзбір (коли підприємець зобов’язаний справляти його як податковий агент з «туриста»);

5) той же ПДВ (для платників ПДВ) тощо.

Чи потрібно такі суми відображати в Книзі обліку доходів (і витрат)? У податківців не було однозначної відповіді: за «транзитними» грішми вони говорили, мовляв, так, до Книги записуйте, щоб оприбуткувати. А ось роздрібний акциз, турзбір і ПДВ дозволяли до Книги не вносити img 3.

Хоча питання з оприбутковуванням цих сум залишалось відкритим.

Що змінилося тепер? У новому п. 11 Положення № 148 сказано:

«оприбуткування та облік фізичними особами — підприємцями отриманих доходів здійснюється в книгах обліку доходів і витрат (або книгах обліку доходів) у порядку, визначеному Податковим кодексом України».

Виходить, якщо якась сума не є доходом підприємця згідно з ПКУ, відповідно за «податковими правилами» її до Книги можна не записувати img 4, то й з оприбуткуванням таких сум питання знімається.

Та де там img 5. У п. 11 Положення № 148, як і раніше, є фраза «Готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки в повній сумі».

Звідси невтішний висновок. Настійно радимо продовжувати вписувати до Книг обліку в тому числі й готівку, яка не є доходом підприємця.

Це винятково для цілей оприбуткування — щоб не нарватися на 5-кратний штраф. Для податкових цілей ці суми, як і раніше, не враховуються.

Чи можна припинити видачу товарних чеків? Потрібно розуміти, що зміни до п. 11 Положення № 148 в частині ФОП якраз і затівалися саме для того, щоб позбавити підприємців від необхідності виписувати розрахунковий документ на кожен продаж7 (це стосується тих, хто працює без РРО, оскільки підприємці з РРО в будь-якому випадку видають фіскальний чек).

7 Про таку необхідність ми попереджали в статті «Як з нічного кошмару… або Розрахунковий документ на кожен продаж» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 41).

Так і відбулося: з 15.02.2019 р. виписувати товарний чек на кожен продаж, щоб не мати проблем з 5-кратним штрафів за неоприбуткування, вже не потрібно! img 6

У п. 23 Положення № 148 все ще залишилася згадка про те, що касові операції оформляються розрахунковими документами, які підтверджували б факт продажу товару (послуг) і одержання готівки. Але знову ж таки це не дає підставу стверджувати, що кожному покупцеві потрібно видавати розрахунковий документ, інакше відображення готівки в Книзі не є належним оприбуткуванням.

Амністії за продажами, які відбулися до 15.02.2019 р., не буде img 7. Внесені зміни знімають питання з товарними чеками лише стосовно періоду починаючи з 15.02.2019 р. Якщо у вас немає розрахункових документів за продажами, проведеними до 15.02.2019 р., фіскали, як і раніше, можуть чіплятися з 5-кратним штрафом img 8. Тож краще кипу чеків заготовити заздалегідь8 img 9. За який період?

8 Детальніше — у статті «Готуй сани влітку, а товарні чеки (квитанції) — до перевірки» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 44).

Формально з 01.06.2018 р. Саме із цієї дати до п. 11 Положення було внесено зміни9, що стосувалися оприбуткування готівки в підприємців, за які «вчепилися» податківці. І які (зміни) НБУ зараз, по суті, «обнулив»10.

9 Затверджені постановою Правління НБУ від 24.05.2018 р. № 54.

10 Детальніше — у статті «Готуй сани влітку, а товарні чеки (квитанції) — до перевірки» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 44).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі