Теми статей
Обрати теми

«Порожні» додатки до об’єднаної ЄСВ-ПДФО/ВЗ-звітності: подавати чи…?

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Настав строк подання об’єднаного ЄСВ/ПДФО/ВЗ Податкового розрахунку. Сьогодні відповідаємо на запитання, пов’язані з поданням додатків до нього.

У підприємства в I кварталі не було найманих працівників. При цьому в січні 2021 року нараховано і виплачено дохід на користь ФОП за «орендним» договором. Чи потрібно в цьому випадку подавати два «порожніх» додатки 4ДФ за лютий і березень?

Передусім нагадаємо, що податковий агент має право не утримувати ПДФО/ВЗ із сум доходів, що виплачуються ФОП, за умови, що ФОП надав копію документа, що підтверджує його держреєстрацію як підприємця*. Але незважаючи на неоподаткування таких доходів ПДФО/ВЗ, податківці наполягають на тому, що податковий агент зобов’язаний відобразити факт нарахування/виплати цих доходів у ПДФО-звітності з ознакою доходу «157» (див. роз’яснення в категоріях 103.07, 103.25 ЗІР).

* Детальніше читайте в статті «Виплачуємо дохід ФОП: чи утримувати податки?» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 41).

Судова практика з питання (не)обов’язковості відображення у звітності доходів, нарахованих (виплачених) ФОП, неоднозначна: є рішення як на користь платників податків, так і на користь податківців**. Враховуючи таку невизначеність, ми рекомендуємо підприємницькі виплати у звітності таки відображати.

** Це питання ми розглядали в статті «Форма № 1ДФ: ваші запитання — наші відповіді» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 28).

Ознака підприємницьких доходів залишилася колишньою — «157».

З чого складатиметься Податковий розрахунок за I квартал 2021 року в цій ситуації?

Частина

Податкового розрахунку

На що звернути увагу

при заповненні

Вступна частина Податкового розрахунку

Ставимо відмітку «Х» у полі «011» навпроти типу звіту «Звітний».

У рядку 02 зазначаємо звітний (податковий) період:

рік — 2021, квартал — 1, номер Розрахунку — 1

Таблиця після вступної частини Податкового розрахунку

Подаємо з прочерками (в електронному звіті залишаємо поля незаповненими)

Додаток Д1

Поки неофіційно «курсує» інформація, що додаток Д1 доведеться подавати за кожен з трьох місяців звітного кварталу навіть за відсутності даних для їх заповнення. Тобто в нашому випадку підприємство повинне буде подати три «порожніх» додатки Д1 (з відміткою «Х» у полі з типом звіту «Звітний») за січень, лютий і березень 2021 року.

Будьте уважні при заповненні рядка 02 «Звітний (податковий) період» заголовної частини кожного з трьох додатків. Так, у ряд. 02 додатка Д1:

— за січень 2021 року ви зазначаєте: рік — 2021, квартал — 1, номер місяця в кварталі — 1, номер додатку в Розрахунку — 1;

— за лютий 2021 року: рік — 2021, квартал — 1, номер місяця в кварталі — 2, номер додатку в Розрахунку — 2;

— за березень 2021 року: рік — 2021, квартал — 1, номер місяця в кварталі — 3, номер додатку в Розрахунку — 3

Додаток 4ДФ

Цей додаток ми також подаємо в розрізі місяців звітного кварталу. І судячи з тієї ж інформації, у ситуації, що цікавить нас, у складі Податкового розрахунку за I квартал 2021 року підприємству потрібно буде подати три додатки 4ДФ: за січень, лютий і березень 2021 року. Тут також слід звернути увагу на заповнення рядка 02 «Звітний (податковий) період». У додатку 4ДФ він виглядатиме таким чином:

— за січень: рік — 2021, квартал — 1, номер місяця в кварталі — 1, номер Розрахунку — 1, номер додатку до Розрахунку — 1;

— за лютий: рік — 2021, квартал — 1, номер місяця в кварталі — 2, номер Розрахунку — 1, номер додатку до Розрахунку — 2;

— за березень: рік — 2021, квартал — 1, номер місяця в кварталі — 3, номер Розрахунку — 1, номер додатку до Розрахунку — 3.

При цьому розділ I буде заповнений тільки в додатку 4ДФ за січень. Тут потрібно буде зазначити, зокрема, суму нарахованого і виплаченого ФОП доходу (графи 3а і 3). Графи 4а, 4, 5а і 5 не заповнюємо (звичайно, за умови, що ФОП підтвердив свою держреєстрацію як підприємця). У графі 6 ставимо ознаку доходу «157».

Зверніть увагу: якщо дохід (у нашому випадку орендна плата) нараховано в січні, а виплачено, наприклад, у лютому, то нарахування доходу (графа 3а розділу I) слід показати в додатку 4ДФ за січень, а виплату (графа 3 розділу I) — у додатку 4 ДФ за лютий

Підприємство в I кварталі 2021 року не нараховувало і не виплачувало доходи фізособам. Лише в березні 2021 року одній співробітниці нараховано і виплачено допомогу по вагітності та пологах. Чи потрібно подавати «порожні» додатки Д1 до Податкового розрахунку за січень і лютий?

Ситуація схожа з попередньою. Ми знаємо, що допомога по вагітності та пологах виведена з-під оподаткування ПДФО/ВЗ (п.п. 165.1.1 ПКУ), але підлягає оподаткуванню ЄСВ (абз. 7 п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ).

У цьому випадку в Податковому розрахунку за I квартал 2021 року потрібно буде заповнити «вступну» частину і розділ I табличної частини «Нарахування доходу та єдиного внеску за найманих працівників в розрізі місяців звітного кварталу». У розділі I заповнюємо рядки 1, 1.5, 2, 2.1, 3, 3.1.

У додатку Д1 за березень 2021 року суму допомоги по вагітності та пологах розбиваємо за місяцями відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (пропорційно дням такої відпустки в кожному з місяців), за аналогією з таблицею 6 форми № Д4.

Також, за наявною на сьогодні інформацією, доведеться подати ще два «порожніх» додатки Д1 за січень і лютий 2021 року із заповненою заголовною частиною та прочерками (порожніми комірками) в табличній частині.

Крім того, імовірніше, потрібно буде подати три «порожніх» додатки 4ДФ за кожен місяць I кварталу 2021 року.

Важливо! Багато що залежатиме від налаштувань ПЗ податківців. Тому все ще можуть переграти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі